Mark Mesaroș

Mark Mesaroș are 15 ani, este elev la Colegiul Național Dragoș Vodă Sighetu-Marmației și a devenit celebru în România după ce a obținut titlul de campion mondial World Championship of Performing Arts, Division Winner, în 2016, la Hollywood. La doar 13 ani…

Drumul lui Mark Mesaroș până la titlul de campion mondial Arts Division la Hollywood

Într-o seară, navigând pe internet, tânărul Mark a descoperit un filmuleț pe youtube care i-a schimbat viața. A fost vorba de doi japonezi care, doar folosindu-se de percuția vocală, au creat mai multe piese antrenante treptat de la ritmurile de bază. Pornind de la respectivul video, Mark și-a găsit o nouă pasiune căreia i-a dedicat din timpul său în fiecare seară.

Deși era doar un copil, a hotărât că și la noi în țară trebuie promovat looping-ul combinat cu beatbox. Dacă ai talent și imaginație, se pot face minuni și combina ritmuri inedite, susține Mark. El pornește de la o joacă și încet suprapune beaturile până reușește să transmită audienței ce simte. Asta se întâmplă datorită faptului că se pricepe deja foarte bine să asocieze pasiunea și improvizația cu ideile sale.

Așa au început să apară și titlurile prin care i-a fost recunoscut talentul. De la reprezentări locale în 2012, când a fost desemnat cel mai talentat sighetean, a ajuns să cânte în deschiderea lui CRBL. În 2014 a fost finalist Next Star, unde a făcut ritmurile pentru finală și a avut un duet cu Anda Adam, aici adăugând și ritmuri de chitară compuse de el.

Mark Mesaroș

Mark Mesaroș & Anda Adam

Au urmat premii la Festivalul Internațional de Muzică (locul 1 la chitară clasică și primul loc în Gala cu piesa spaniolă Malaguena – 2015). Apoi, celebrul titlu de campion mondial World Championship of Performing Arts Division Winner 2016 (Hollywood, California).

Medaliile de acolo și placheta de World Champion din vitrină o să îmi amintească mereu că dacă ai un vis, poți ajunge până unde nici nu te gândești.

Toți acești pași nu ar fi reușit să îi facă fără sprijinul familiei. Tatăl său i-a cumpărat microfonul oficial Beatbox Battle din Anglia și loopstationul, care nu e tocmai ieftin. Părinții se bucură de succesul său și îl sprijină atât cât își permit pentru a-și continua dezvoltarea acestei pasiuni.

 

În beatbox și looping nu există limită la creativitate

De la Mark Mesaroș aflăm că în beatbox și looping nu există limită la creativitate. Acestea presupun suprapunerea de ritmuri din corzile vocale, pentru a crea o întreagă melodie cu ajutorul imaginației. Percuția vocală susținută cu ajutorul loopstation-ului se execută live, instant, fără înregistrare.

Combinația de beatbox cu instrumente și looping e ca un cub Rubik pe care ori de câte ori îl faci, îl mai desfaci odată tocmai pentru plăcerea aia de a face combinația din nou. Când îi place cum sună ceva pe moment, simte nevoia instant de a înregistra și de a mai adăuga scratchuri, care dau savoare muzicii precum sarea si piperul.

Când participă la un concurs sau concert, Mark Mesaroș spune că uită de tot ce e în jur. Dă tot ce are mai bun în el, interacționează cu publicul, îl antrenează și îl face să simtă ritmul care vrea, bucurându-se împreună de muzică. Conștient fiind că puțină lume face beatbox cu live looping, el merge mai departe cu inovația, adăugând chitara și alte improvizații. Astfel rezultatul e ceva nou, antrenant, ritmat. Cu acest gen de inovații muzicale a ajuns în doar câteva luni la 500 000 de vizionări pe youtube.

Mark nu a moștenit de la nimeni din familie talentul muzical. Cum nici nu există școli unde să se predea ce face el, Mark e profesorul, elevul, tehnicianul de sunet și criticul său.

Cu talentul te naști. Imaginația ți-l dezvoltă, publicul îl întreține iar vecinii îți bat în țeavă (glumește Mark Mesaroș)

Mark Mesaroș

Pian, chitara, beatbox, live looping… și lista continuă

Mark nu s-a oprit doar la prima sa pasiune. Descoperind că are talent, și-a dat seama că atunci când se asociază și pasiunea, poți trece repede de la un instrument la altul. Așa că a urmat cursurile școlii de muzică, învățând să cânte la pian, chitară, tobe și percuție.

Nu mă descalț și sar direct pe pian în living. Termin și plec la tobe. Îmi vine câte o idee în timp ce cânt.

Succesul nu se obține ușor chiar dacă ai talent. E nevoie de multă muncă prin care acesta să fie șlefuit. Unde e și pasiune, cam dispare timpul liber. Zilele lui Mark Mesaroș sunt mereu pline, așa că nu are timp să se plictisească. O zi de vacanță pentru Mark e dedicată în totalitate pasiunilor foarte diverse: tenis dimineața, repetiții după-masa, solo și alături de o formație rock din Sighet (Another Rock Summer) formată din tineri liceeni. Seara e pentru volei. Cu greu îi mai rămâne loc pentru plimbările cu bicicleta, cu prietenii, familia și cu câinele.

Seara citește mereu, măcar câteva pagini. Mark e conștient că viața artistică nu e atât de ușoară pe cât pare ea de la distanță, motiv pentru care pune școala pe primul loc, înaintea muzicii.

 

Cel mai frumos moment din viața lui Mark Mesaroș

Prima colaborare importantă a fost cea cu Anda Adam la Next Star, urmată de cea cu Andrea Antonescu în Los Angeles la Comunitatea de Români din California și de cea cu Vasilică Ceterașul în Maramures. Plecând de la invitația violonistului de a face un moment de entertainment pentru turiștii de la pensiunea sa, a ieșit ceva cu totul inedit din combinația ritmurilor de vioară cu beatbox.

Mark își amintește cum, la 40 de grade, în deschiderea Campionatului Mondial al Artelor WCOPA, îmbrăcat în cojoc și opinci din Maramures, striga cât îl țineau plămânii ”România”. După momentul său de concurs, din finala WCOPA a văzut la un balcon steagul României alături de mulți români care-l susțineau. După felicitările primite de la Consulul României și de la soția sa, au venit și propunerile de la case de discuri de la Hollywood, impresari. Cum condiția era să rămână o perioadă acolo, a decis că că încă nu e momentul să stea în SUA, așa că s-a întors acasă.

A preferat Maramureșul pentru că ”în SUA lumea e mai altfel, totul e comercial acolo”. Însă amintirea acelor momente este încă vie pentru Mark Mesaroș.

Mark Mesaroș

Sfaturile lui Mark pentru tinerii talentați

Mark Mesaroș îi sfătuiește pe ceilalți tineri talentati care vor să facă muzică, indiferent de forma ei, să creadă în steaua lor. Apoi, e nevoie să se pregătească pentru multă muncă fără de care nu se pot obține rezultate. Dacă mai sunt și vreo doi sponsori alături de puțin noroc, atunci combinația e perfectă, susține tânărul muzician.

Mark Mesaroș continuă să-și dezvolte aptitudinile muzicale și, chiar dacă deocamdată nu prea mai iese la rampă decât cu trupa rock în care cântă, șansele să-l vedem în curând din nou în prim plan sunt foarte mari. Totuși, Mark Mesaroș a înțeles că totul are un preț și că, la vârsta lui, școala trebuie să fie prioritatea principală.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *