Otilia Bădescu este, fără discuţie, una dintre cele mai titrate jucătoare din istoria tenisului de masă feminin. OtySan, asa cum îi spun prietenii, dar şi japonezii, a bifat 4 ediţii ale Jocurilor Olimpice şi este multiplă campioană europeană şi naţională, dar şi multiplă medaliată la Campionatele Mondiale. Numele ei se leagă de partide antologice, dar puţini sunt cei care ştiu că ea şi-a dorit să fie la fel ca Nadia Comăneci!
Gimnastica înainte de toate
10 perfect. Acesta a fost obiectivul declarat la masa de tenis, unde s-a duelat de-a lungul carierei cu cele mai mari nume ale momentului din tenisul mondial.
Datorită rezultatelor sale, Otilia Bădescu a obţinut calificarea la patru ediţii ale JO (Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004) până să se retragă din activitate, la vârsta de 37 de ani.
Dar nu tenisul de masă a atras-o pe Otilia dintotdeauna. Părinții săi, la rândul lor foști sportivi (mama – handbalistă, iar tatăl – fost boxer și bober) au trimis-o de mică la gimnastică.
Avea numai 7 ani, dar nimic nu a mai contat din momentul în care a văzut 10-le perfect al Nadiei de la Montreal. A petrecut 6 luni în sala de gimnastică, după care tot părinţii au hotărât că tenisul de masă îi va da mult mai multe satisfacţii fetiţei lor. O decizie pentru care Otilia încă le mulţumeşte:
Părinţii au hotărât că cel mai bine ar fi să fac un sport fără mari riscuri de accidentare, dar cu longevitate în activitate. Astfel că tenisul de masă a câştigat. Nu am fost încântată de această hotărâre. Nu prea ai de ales la anii ăia, dar am înțeles foarte clar de ce a trebuit să fie așa. Nu e bine să pui la îndoială decizia părinților la o astfel de vârstă fragedă. Aşa că, vorba aia, JUST DO IT!
Din acel moment a început urcuşul său fabulos către cele mai înalte standarde. I-a fost teribil de greu, mai ales pentru că în tenisul de masă era greu să ai un model la vremea respectivă. Marile noastre jucătoare Maria Alexandru, Ella Zeller Constantinescu, Geta Pitica sau Angelica Rozeanu erau parcă de negăsit, într-o vreme în care nu se prea vorbea despre cât de valoroase au fost acestea, pe plan mondial.
Ceva mai târziu l-a descoperit pe suedezul-minune Jean Ove Waldner într-un turneu – pe care l-a găsit ca fiind jucătorul perfect, modelul de urmat. Primului său antrenor, Vasile Dumitrescu, îi este extrem de recunoascătoare pentru nivelul și calitatea cu care a modelat-o pentru sportul în care a cunoscut celebritatea.
Otilia Bădescu a sacrificat totul ca sa facă istorie în tenisul de masă
Prima ei medalie importantă a fost obținută la Campionatul Național de copii (categ. 10-12 ani) în proba de dublu, alături de Anca Cheller. A fost un mare sentiment de ușurare pentru ea, în condiţiile în care toată lumea îi spunea că, în sfârşit, „a spart gheaţa”.
Apoi a urmat avalanșa de rezultate, medalie după medalie, trofeu după trofeu, unul după altul, competiţii la care Otilia şi-a confirmat super-clasa pe plan național, balcanic, european și mondial. Antrenori, șparing parteneri, părinți, colege de echipă, adversari, doctori, profesori – fiecare a avut un rol deosebit pentru ea atât cât să-şi calibreze evoluția, progresul, viața de sportiv, relațiile și performanțele obținute cu multă muncă și dedicație.
Otilia Bădescu a bifat performanţe răsunătoare, medalii la toate competiţiile internaționale de anvergură şi le-a dat veritabile lecţii de tenis de masă unor jucătoare mult mai bine cotate decât ea, în special asiatice. Dar când toată lumea aştepta un titlu olimpic, a ales să se retragă din activitate – la 37 de ani.
Nu regret momentul de decizie pentru retragerea mea din cariera de sportiv de înaltă performanță. Am dedicat totul pentru a fi cea mai bună sportivă, cea mai reprezentativă, am sacrificat absolut totul în ideea că voi scrie istorie în tenisul de masă mondial și nu am greșit niciun moment pentru că am obținut ceea ce mi-am dorit – locul printre cei mai buni sportivi recunoscuți în lume! Singurul meu regret este că nu am obținut medalie la Jocurile Olimpice, nu am fost pregătită mental pentru această competiţie. Iar această greșeală îmi aparține.
Japonezii au botezat-o OtySan
Japonia a reprezentat o etapă importantă din cariera ei de sportivă, locul unde s-a cizelat la masa de joc şi și-a șlefuit partea tehnică. Faptul că a înțeles de la fața locului ce înseamnă cultura și tradițiile pentru asiatici a ajutat-o enorm să progreseze în carieră.
În 1991, Otilia Bădescu se transfera la clubul Juroku Bank – devenind atunci prima sportivă din Europa care semnează cu un club din Asia. În doar 3 luni, a obținut primul rezultat major – medalia de bronz în proba de dublu mixt la CHIBA 1991, alături de un alt român – Călin Creangă, care la acea vreme reprezenta Grecia în competiţiile internationale.
La doi ani distanţă, Otilia a obţinut prima ei medalie de bronz la seniori în proba individuală (CM, Goteborg 1993) – prima medalie pentru România într-o mare competiţie, la 35 de ani de la performanța obţinută de Maria Alexandru. Tot această medalie a fost prima a unei jucătoare europene după o pauză de 25 de ani!
Cinci ani a durat colaborarea cu clubul din Japonia, acolo unde chiar colegele de echipă i-au oferit o mare dovadă de respect, poreclind-o OtySan. Tot atunci, Otilia şi-a tuns bretonul, precum gheişele, după doar 6 luni de şedere în Japonia. Îi era foarte dor de familie şi de toţi cei dragi pe care i-a lăsat acasă, şi atunci a intervenit acest „moment de nebunie” cum îi spune ea. “Arătam ridicol, dar ce mai era de făcut”, se amuză Otilia.
Otilia Bădescu, consiliera lui Octavian Bellu şi Doina Melinte
Imediat după retragerea din activitate, Otilia Bădescu şi-a dorit să lucreze într-un cadru administrativ – alături sau, mai exact, sub îndrumarea unor oameni deosebiţi precum regretatul Florian Gheorghe, Octavian Bellu, Doina Melinte sau Carmen Tocală. Pentru toate aceste mari personalităţi sportive, Otilia a lucrat în cadrul cabinetului secretarilor de stat în Ministerul Tineretului şi Sporturilor (MTS).
Era acum în spatele cortinei, nu pe scenă unde era aplaudată de o lume întreagă, așa că nu i-a fost tocmai simplu. Se confrunta cu multe lucruri noi, dar în timp a reuşit să capete experienţa necesară pentru a face faţă într-o asemenea postură. Cel mai mândră era de federațiile sportive sau cluburile departamentale care, prin rezultatele lor, reprezentau România cu cinste. Recunoaşte, cu mâna pe inimă, că a fost o experiență foarte plăcută. Îi este dor de această funcție și o mai doreşte, dacă i s-ar mai propune acest lucru.
Acum în vârstă de 50 de ani, fosta consilieră din MTS a plecat în Regatul Unit, unde a antrenat lotul Under 16 al englezilor. La Londra l-a cunoscut şi pe viitorul ei soţ.
În 2014, prin intermediul unei prietene, l-a cunoscut pe Ionuţ Bogoslov – care lucra de doi ani în capitala Angliei ca asistent medical. Au făcut cununia religioasă la Londra, iar nunta în România, la Voluntari. Naşi le-au fost Adrian și Laura Cârlescu – fosta mare campioană la scrimă.
A trăit o dramă după ce s-a căsătorit
S-a descurcat de minune şi din postura de soţie, dar a trebuit să treacă și peste un moment extrem de delicat. S-a întâmplat imediat după ce doi dintre cei mai buni prieteni le-au dat vestea că aşteaptă un copil. Nimeni nu ştia, însă, ce perioadă urâtă avea să urmeze.
În 2017 a venit pe lume Zian Toma Andrei – Zian însemnând un băiețel vesel cu ochii mari şi privirea ageră. Aproape un an mai târziu, micuţul Zian a fost diagnosticat cu o boală gravă în urma unui CT toraco-abdominal: neuroblastom cu metastaze multiple.
Pe 30 ianuarie 2019, Otilia a inițiat un apel de suflet către oamenii cu dare de mână. Între timp Zian a ajuns cu mama lui în Italia, la Bambino Gesu – un spital care aparţine Vaticanului şi unde sunt tratați copiii cu probleme grave. Aici, Zian urma să facă operație și să înceapă tratamentul, miraculos, timp de 2 ani.
Aveam o speranță. Un licăr de încredere mai ales în Bunul Dumnezeu, doctorul suprem. După o perioadă cumplită, cu urcușuri și coborâșuri în ceea ce privește starea de sănătate a lui Zian, micuţul a pierdut lupta cu boala crâncenă după ce, cu o zi înainte, doctorii le promiteau nefericiţilor părinţi că băieţelul va mai trăi cel puţin încă două luni. N-a fost să fie, iar noi toţi atunci am fost sfâşiaţi de durere.
A trecut cu mare greutate peste acel moment, dar a trebuit să fie psiholog pentru mama lui Zian, cea mai bună prietană a ei. A fost, poate, meciul vieţii pentru Otilia Bădescu – o fată cu ochi blânzi şi mână de fier la fileu.
Otilia Bădescu, inclusă în Hall Of Fame-ul tenisului mondial
Rezultatele şi prestaţia ei de-a lungul carierei sale i-au determinat pe şefii Federaţiei Internaţionale să o plaseze pe Otilia Bădescu în „Hall Of Fame”-ul tenisului de masă! Se află într-o companie selectă, inclusiv alături de alte jucătoare din România cum ar fi Ella Zeller Constantinescu, Angelica Rozeanu şi Maria Alexandru. Alegerea pentru galeria selectă a tenisului de masă mondial se face ținând cont de activitatea şi medaliile cucerite, dar şi de biografia şi poveştile de viaţă ale sportivilor premiaţi cu acest titlu.
În ceea ce o priveşte, cel mai de preț rezultat este cel obținut la Campionatul Mondial din 1993 – medalia de bronz în proba individuală.
Nu numai că am obținut acest rezultat, dar victoriile pe parcursul acelei competiții au fost de top – am învins jucătoarea nr. 2 în clasamentul mondial, din Coreea de Nord… A fost un parcurs greu, dar perfect. Tot același rezultat m-a afectat, însă, negativ timp de 3 zile. Am pierdut în semifinală, dar am avut ocazia de 10 ori să câștig meciul respectiv şi să ajung în finală… lucru de care nu am fost în stare… Este în același timp marea mea ratare, așa că este ușor controversat acest moment pentru mine şi tot timpul va rămâne aşa…
Ori de câte ori are ocazia, Otilia Bădescu face echitaţie, înoată şi joacă tenis de câmp. Sunt sporturi la care îi place să inveţe de la bun început tehnica de bază pentru a se descurca cât se poate de bine.
Cere mai mereu sfaturi de la experți, caută să le aplice de fiecare dată şi îi place să le aplice corect ca să se bucure din plin de moment. Otilia a învăţat foarte multe lucruri de-a lungul carierei sale şi acum, de fiecare dată când are ocazia, îi sfătuieşte pe cei care vor să lase ceva în urma lor:
Ascultă-ți părinții de fiecare dată, pentru că ei îţi vor doar binele! De asemenea, muncește, muncește si iar muncește pentru a obține ceea ce dorești necondiționat şi fără niciun regret de decizie! Eu cred în Bunul Dumnezeu, mereu am crezut şi mereu voi crede. E bine să ne îndreptăm gândurile cât mai des către Divinitate, fără de care nu am fi nimic în această lume.
Palmares Otilia Bădescu:
bronz CM 1991 – proba de dublu mixt
bronz CM 1993 – proba de simplu
bronz CM 2000 – cu echipa României
aur CE 1992 – cu echipa României
aur CE 1992 – proba de dublu mixt
aur CE – proba de dublu mixt
aur CE 2003 – proba de simplu
aur CE 2005 – cu echipa României
argint CE 1988 – proba de simplu
argint CE 1994 – proba de dublu mixt
argint CE 1996 – proba de dublu mixt
argint CE 1998 – proba de dublu feminin
aur CE 1992 şi 1998 – proba de dublu mixt
aur CE 2003 – proba de simplu
aur la CE 2005 – pe echipe
argint CE 1988 – proba de simplu
argint CE 1994 şi 1996 – proba de dublu mixt
argint CE 1998 – proba de dublu
aur CN 1985, 1986, 1987, 1989 – proba de simplu
aur CN 1984, 1985, 1987, 1988, 1989 – proba de dublu feminin
aur CN 1985, 1986, 1987, 1988 – proba de dublu mixt
în TOP 12 Europa: 1995
Sursa foto: Facebook Otilia Bădescu
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!