Potaissa Turda

Botezată după numele antic al municipiului, Potaissa Turda este în prezent un simbol al handbalului clujean, dar și al celui românesc. Clubul a fost înființat în 2000, iar în mai puțin de 20 de ani, a câștigat o competiție europeană. La conducerea echipei se află Flaviu Sâsâeac, care a împlinit chiar ieri 37 de ani. Avea doar 21 când a devenit președintele Potaissei. Tot în acea perioadă era și student la drept. A practicat și el handbalul, lucru care l-a ajutat enorm în următorii 16 ani.

 

Spiritul de echipă, un atu la Potaissa Turda

Fără să aibă un buget impresionant și cu o sală de aproximativ 600 de locuri, Sâsâeac și ceilalți oameni de la Potaissa dovedesc că spiritul de echipă, munca și seriozitatea fac de multe ori diferența într-o întrecere sportivă.

Flaviu Sâsâeac Potaissa Turda

Președintele Potaissa Turda, Flaviu Sâsâeac

”Performanțele nu se realizează decât cu mari sacrificii”, este deviza cel mai des întâlnită în sport. Acest slogan nu i-a ocolit nici pe cei de la Potaissa, care au ajuns la un moment dat în pragul desființării. Dar cu un efort deosebit din partea conducerii, a autorităților locale și a jucătorilor, Potaissa Turda a depășit această perioadă. Ba mai mult, ce nu i-a doborât, i-a făcut mai puternici.

În campionat a devenit o concurentă serioasă pentru cluburi de top ca Steaua (28 de campionate), Dinamo (16 campionate) sau CSM București (de trei ori vicecampioană a României).

În 2011 a promovat în prima ligă, iar în anii următori a luat patru medalii de bronz (2014, 2017, 2018 și 2019). Într-o zi speră să cucerească și titlul. Până atunci, poartă în CV rezultate uimitoare în competițiile internaționale.

Trofeul european din 2018 nu a fost o întâmplare. Cu doar un an înainte, elevii lui Horațiu Gal, tehnician care se află de un deceniu la formația turdeană, au ajuns în finala Cupei Challenge. Aici au pierdut ambele manșe cu portughezii de la Sporting Lisabona (28-37, 24-30).

Rezultatul obținut atunci nu i-a descurajat, însă, pe handbaliștii din orașul cu mai puțin de 50.000 de suflete. Dimpotrivă, i-a ambiționat și mai mult.

 

2018, anul în care Turda cucerește Europa

Cu jucători precum Radu Lazăr, Georgică Cântec, Nenad Savic, Alexandru Asoltanei sau Cristian Ghiță, Potaissa a început în forță noul sezon din Cupa Challenge. I-au eliminat pe kosovarii de la KH Trepca (35-19, 40-30), iar apoi au trecut de gruparea belgiană Vise Basse Meuse (44-24, 24-29).

Dârzenia handbaliștilor pregătiți de Horațiu Gal și-a spus cuvântul și în sferturi, atunci când i-au scos pe norvegienii de la FyllingenBergen (29-24, 30-32).

Până la finală, însă, au mai avut o dublă extrem de dificilă cu islandezii de la Vestmannaeyjar (28-31, 28-24). Despre acel moment își amintește cu mare bucurie tânărul președinte al Potaissei.

„Pierduserăm în tur la trei goluri și, după ce am început foarte bine aici, am condus cu 5-0, islandezii au reușit în minutul 47 să ne egaleze. În acel moment, echipa era într-un  impas. Se mai întrevedeau puține șanse de a ne califica. Publicul a intervenit, s-a ridicat toată sala în picioare și, până la sfârșit, nu s-a mai așezat nimeni. În 10 minute am marcat consecutiv de cinci-șase ori și am reușit să ne calificăm” (în finală – n. a.).

Cupa Challenge (a doua din stânga) și trei trofee pentru locul III în Liga Zimbrilor

Finala a fost și ea una de vis. Meciul de acasă s-a disputat la Cluj, la fel ca în finala din 2017, pentru că sala ”Gheorghe Barițiu” din Turda era prea mică. Cu toate acestea, distanța nu a reprezentat o piedică pentru fani.

Cu ajutorul lor, dar și al iubitorilor de handbal din Cluj, Potaissa a câștigat la o diferență de 11 goluri primul duel cu AEK Atena (33-22). În retur, grecii au câștigat cu 27-26, însă scorul la general a fost în favoarea turdenilor (59-49).

Radu Lazăr, handbalist care îmbracă de 7 ani tricoul Potaissei Turda

”A fost un moment grandios pentru noi, pentru Turda. Câștigarea acelui trofeu este punctul de referință din cariera noastră de până acum”, afirmă cu mândrie Flaviu Sâsâeac.

Mesajul președintelui de la Potaissa este completat cum nu se poate mai bine de Radu Lazăr, care joacă de 7 ani la echipa din Turda. ”Am simțit că sunt într-un moment pe care l-am visat încă de mic”.

 

Vedeți întreaga poveste a clubului-minune din Turda, în interviul-video pe care l-am realizat împreună cu Flaviu Sâsâeac și Radu Lazăr. Povestim despre atmosfera de familie propice performanței, despre cum reușește Potaissa să dezvolte jucători și să păstreze talentele aproape de club.

Vorbim de asemenea despre cele mai mari succese ale clubului și despre realitățile din campionatul românesc de handbal. Nu în ultimul rând, aflăm când va exista o Sală Polivalentă în Turda, astfel încât turdenii să se bucure de echipa lor în oraș, dar și o sugestie simplă dar de mare impact a președintelui Potaissei, care să țină sportul românesc pe linia de plutire.

Vizionare plăcută!

Foto și video: Robert Popa

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *