Loredana Hurley

Ați citit fascinantele povești ale lui Jules Verne? V-ați văzut măcar pentru o clipă zburând într-un balon cu aer cald? Loredana Hurley nu s-a mulțumit să-și realizeze acest vis, ci a mers mai departe, ajungând să organizeze cel mai mare festival de baloane din România. Despre drumul ei în viață, despre lumea de basm a baloanelor și despre planurile pentru ediția din anul acesta a festivalului Balloon Fiesta puteți citi în continuare.

 

Loredana Hurley s-a născut și a trăit în Sighetu-Marmației până la terminarea liceului. De atunci și până la cei 38 de ani pe care îi are în prezent, trăiește în Baia Mare.

A ajuns inițial în acest oraș pentru a-și urma studiile. Prima facultate absolvită a fost Informatică Tehnică. Nu i-a plăcut în mod special domeniul, dar a fost bine venită ca școală a vieții, învățând să devină om adult și datorită faptului că a locuit la căminul studențesc.

 

Proiecte care oferă o nouă direcție în viață pentru Loredana Hurley

Viața ei a avut un parcurs care a purtat-o prin multe situații complicate. Pierderile pe care le-a avut au făcut-o să vadă viața din altă perspectivă. Așa a ajuns ca, de 8 ani, să organizeze un eveniment în Baia Mare numit SkirtBike, proiect inițiat la București și care se desfășoară în fiecare an în multe orașe din țară. În luna iulie 2019 va avea loc a opta ediție în Baia Mare.

SkirtBike e un eveniment din care nu am câștigat niciodată nimic financiar, dar am primit enorm pe partea de încredere, socializare, oameni și comunitate. E un sentiment de unitate că oamenii se aliază în jurul unei idei și vibrează în același fel.

Pe lângă SkirtBike, a implementat diferite proiecte pentru copiii din medii defavorizate din Baia Mare. În 2015 l-a cunoscut pe Peter Hurley și s-a implicat în proiectul lui, devenind voluntar în Drumul Lung spre Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Loredana Hurley Balloon Fiesta

Peter & Loredana Hurley (foto: Bogdan Groza)

Loredana Hurley și visul de a zbura

În paralel, visul ei a fost mereu să zboare. Până la 30 de ani nu a îndrăznit să facă ceva în direcția asta. Atunci a urmat o școală de parașutism și tot atunci a făcut salturi prima dată, după 10 ani în care doar a visat la o astfel de experiență intensă și foarte interesantă.

Tot în 2011 a participat ca voluntar într-un festival de baloane ce a avut loc în apropiere de Baia Mare. În următoarele două ediții a fost voluntar și partener la organizare, alături de Ioan Istrate, pilotul din București care a inițiat Balloon Fiesta.

Loredana a experimentat zboruri cu diferite aparate, de la avioane de acrobație, parapantă, parapantă cu motor, parașută sau balon cu aer cald, însă balonul simte că o caracterizează cel mai mult.

Când am descoperit lumea baloanelor mi-am dat seama că acesta este tipul de zbor care mă definește. Parașutismul a fost foarte interesant, însă eu am înțeles că pe mine nu adrenalina e ceea ce mă motivează, ci senzația de bucurie și de libertate pe care o ai când zbori, când plutești, de fapt.

 

Ce trebuie să știi despre zborul cu balonul

Zborurile cu balonul sunt de două feluri: libere și ancorate. Cel liber se efectuează strict de maxim două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de apusul soarelui, pentru că doar atunci sunt condițiile bune pentru a se putea ridica baloanele. Asta dacă există condiții atmosferice propice zborului.

Dacă dorești să iei parte la un zbor liber, participi inclusiv la gonflarea balonului, nu doar la decolare. Un astfel de zbor durează aproximativ o oră, un balon ridicându-se până la o înălțime de aproximativ 1000 de metri. Plutește în direcția vântului și e dirijat de către pilot doar pe înălțime.

Cu toate că zborul cu balonul este foarte sigur și probabilitatea unui accident este mică, acest tip de zbor este interzis copiilor sub 8 ani. Cei mai mari au voie doar cu acceptul în scris al unui părinte și doar alături de acesta.

Zborul ancorat presupune că baloanele sunt legate de sol cu frânghii și se ridică până la aproximativ 20 de metri. Durează cam 10-15 minute și e foarte potrivit pentru familiile cu copii deoarece pot să experimenteze ridicarea într-un balon. Nu există contraindicații medicale pentru un astfel de zbor.

Zborurile cu balonul cu aer cald nu sunt despre adrenalină, ci despre bucurie, candoare și magie. Baloanele cu aer cald ne întorc cumva în lume poveștilor lui Jules Verne.

 

Loredana Hurley, din voluntar în organizator de eveniment

În 2013, când s-a încheiat a treia ediție Balloon Fiesta, organizatorul de atunci a decis că nu va mai continua, din diverse motive. E extrem de dificil din punct de vedere financiar să se organizeze un astfel de festival, așa că Loredana a rămas cu visul de a relua cândva acest proiect.

După 4 ani de pauză, în octombrie 2017, Loredana și-a luat inima în dinți și a preluat festivalul de la Ioan Istrate, inițiatorul acestui proiect. Ediția a IV-a a fost una foarte reușită, organizată alături de Peter Hurley.

Au făcut o legătură între tot ceea ce încerca el să realizeze în Maramureș de vreo 10 ani (să valorifice ce este autentic și prețios în viața satului maramureșean) și să combine cu baloanele cu aer cald.

Festivalul din 2017 a durat 4 zile și a avut parte de 18 echipe venite din toată Europa, organizându-se cu succes 6 sesiuni de zbor. De mare ajutor a fost și faptul că, la începutul lui octombrie, în Maramureș vremea este, în general, foarte stabilă, ideală pentru zborul cu balonul.

Balloon Fiesta

Balloon Fiesta 100 baloane (foto: Diana Cherecheș)

100 de baloane pentru Centenar, record absolut pentru România

După finalizarea ediției din 2017, au și început să facă planurile pentru anul următor. Cum 2018 a fost anul centenarului, s-au gândit că cel mai bun mod de sărbători cei 100 de ani ai României ar fi prin 100 de baloane cu aer cald. Astfel, Loredana și Peter Hurley au contactat cât mai mulți posesori de baloane din întreaga Europă, pe care i-au invitat să-și reprezinte țara la noua ediție a festivalului.

Rezultatul? În 2018, Balloon Fiesta a adus în Maramureș nu mai puțin de 400 de participanți din 24 de țări. O premieră pentru România, unde niciodată nu au zburat mai mult de 25 de baloane la un eveniment. O echipă a unui balon este formată din 4 persoane: pilot plus 3 membri de echipă. Au fost oameni veniți cu baloanele din Portugalia, Finlanda, Suedia, Anglia, Germania, Olanda, Belgia, Rusia și multe alte țări.

Alături de Loredana și Peter, aproximativ 10 alți voluntari s-au implicat timp de un an de zile, pe diferite segmente: design, creare site, foto & video, rezervări de bilete și tot ce mai era nevoie pentru ca evenimentul să fie cu adevărat o reușită.

Costurile s-au ridicat la 180.000 euro, din care 84.000 euro au venit ca finanțare de la Ministerul Culturii prin CJ Maramureș, devenind co-organizatori ai festivalului, asta și pentru că „100 de Baloane pentru România” a fost un proiect centenar. Diferența de buget și-au asumat-o cei doi curajoși, banii provenind din alte finanțări, vânzări de bilete, parteneriate private și chiar de la Primăria Baia Mare.

Evenimentul s-a derulat la Aerodromul din Baia Mare, între 3-7 octombrie 2019 și a adunat peste 20.000 spectatori. Dan Chiriac, reprezentantul Aeroclublului României – co-organizator al festivalului – a fost directorul de zbor, persoana care decide dacă baloanele sunt bine pregătite sau condițiile sunt propice zborului.

Norocul nostru a fost că am făcut toate cele 7 sesiuni de zbor, ceea ce e un lucru extrem de rar la un festival de baloane. De obicei, nu se reușește să se facă toate sesiunile planificate deoarece zborul cu balonul e influențat de foarte mulți factori. Dacă e ceața prea mare sau vântul prea puternic, dacă plouă sau dacă plafonul de nori este prea jos, nu se zboară.

 

Dificultățile realizării unui festival atipic de baloane cu aer cald

Vremea excelentă a salvat financiar festivalul. O singură sesiune de zbor dacă nu se făcea, organizatorii ajungeau într-un minus de buget de 10.000 euro, bani de care nu dispuneau. Mai ales că nici nu au avut parte de atât de multe sponsorizări pe cât sperau… Orice zbor liber în România, în cadrul unul festival, are un preț plafonat la nivel național de 450 lei, în timp ce un zbor ancorat costă 30 de lei.

Finanțarea de la Ministerul Culturii a acoperit toate costurile de transport ale echipelor participante, precum și o parte din cazări. Loredana și Peter au acoperit restul sumelor pentru cazări, toate mesele și activitățile extra, inclusiv gazul de zbor. Ca fapt divers, gazul folosit la Balloon Fiesta a fost în valoare de 100.000 lei.

La astfel de evenimente, echipele de baloniști nu fac din asta o afacere. Mulți sunt veterani ai zborului, piloți cu mulți ani de experiență. În același timp, sunt oameni modești și nu vin pentru a câștiga bani din această pasiune, ci pentru a cunoaște locuri noi.

 

Cu balonul peste Țara Lăpușului

Loredana și Peter s-au ferit cât au putut de mult să transforme festivalul într-un kitch. Punctul central al evenimentului a fost un fus maramureșean uriaș creat de celebrul Moș Pupăză din Valea Stejarului, decedat acum 3 ani, în jurul căruia s-a construit o podea de lemn de 400 metri pătrați folosită pentru ședințele dinaintea zborurilor, petreceri și activități pentru copii, teatru, ateliere meșteșugărești.

Târgurile și mâncarea de la festival au fost și ele în stil tradițional, fără celebrii mici sau kurtos kalacs nelipsiți de la alte evenimente. Rolul Balloon Fiesta este, până la urmă, să aducă plus valoarea Maramureșului într-un mod atipic.

Exclusiv pentru echipele de baloniști, Loredana și Peter au pregătit o zi în Țara Lăpușului, fără public. Au început cu un zbor dimineața devreme, apoi cu o incursiune în lumea satului.

Au creat o hartă a comorilor vii și i-au coordonat pe cei 400 de oameni să meargă în sate, să îi viziteze pe localnicii care îi așteptau. N-au lipsit o petrecere la o stână de oi, vizite la ateliere locale, la mănăstiri și alte obiective turistice din zonă.

E impresionant în zilele noastre să vezi cu câtă bucurie te primesc oamenii din Țara Lăpușului, cu inima deschisă, dincolo de orice interese mercantile. Trăind într-o societate în care totul se învârte în jurul intereselor, e frumos să vezi oameni simpli care te primesc cu căldură, bucuroși că cineva e interesat să îi descopere așa cum sunt.

Balloon Fiesta 2019

Pregătiri pentru Balloon Fiesta 2019

În urma evenimentului de anul trecut, Loredana și Peter Hurley s-au mobilizat pentru a organiza o nouă ediție a Maramureș Balloon Fiesta. Cei doi au luat-o de la zero, trebuind să bată din nou pe la diverse uși pentru a obține finanțarea necesară.

E posibil ca sponsorizările să le obțină greu tocmai pentru că festivalul e lipsit de comercal, iar vânzările celor prezenți nu sunt la nivelul bâlciurilor create special cu scopul de a vinde orice și cât mai mult…

Ediția din 2019 se va derula între 5-12 octombrie și se va organiza exclusiv într-o zonă rurală din Țara Lăpușului. Va fi un festival cu circuit închis, cu un număr de maxim 30 de baloane, cu circa 120 de invitați din Europa.

Au decis să se limiteze la acest număr de participanți pentru a le putea oferi o experiență cu adevărat intensă, reală, cu numeroase workshop-uri și ateliere. Astfel, baloniștii vor putea intra în contact cu localnicii și se vor putea crea legături mult mai bune între ei.

Sunt planificate 7 zile de zboruri (dimineața și după-amiaza) alternate cu tot felul de activități în diferite zone ale Țării Lăpușului. Avantajul locului ales e și faptul că, indiferent în ce direcție ar bate vântul, baloanele pot să plece la zbor liber. Asta în comparație cu Țara Maramureșului, unde zborul este dificil din cauza reliefului și a apropierii prea mari de granița cu Ucraina.

Se dorește crearea unei legături între munca de zece ani a lui Peter Hurley în Maramureș, eforturile lui de-a valorifica bogăția culturală din satele maramureșene, într-o combinație cu lumea baloanelor cu aer cald. Aportul lui Peter este un mare câștig al Maramureș Balloon Fiesta, datorită felului în care vede el lucrurile prin mintea și ochii săi de irlandez.

Planuri și idei sunt multe, însă o experiență cât mai frumoasă și mai interesantă pentru baloniști și turiști depinde de partea financiară. De aceea, dacă există printre cititori persoane care pot sprijini festivalul, îi pot contacta pe Loredana și Peter Hurley.

Cei care doresc să încerce zborul cu balonul sunt așteptați la începutul lunii octombrie în Maramureș!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *