Maria Almășan SavaMUN

Maria Alexandra Almășan este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Sfântul Sava din București. Una dintre materiile preferate ale Mariei este chimia, „deoarece, ca orice știință, este foarte logică și cu foarte multe aplicații în viața noastră de zi cu zi”. Ultima carte pe care a citit-o este “Anna Karenina” de Lev Tolstoi. A vrut să o citească din momentul în care a văzut filmul, care i-a plăcut foarte mult. Și era convinsă de faptul că va putea trăi mult mai intens acțiunea dacă va citi cartea.

 

Până aici poate nimic nemaipomenit. Doar că Maria face parte dintr-un proiect inedit. Și sunt curioasă cum a apărut ideea. Este vorba despre SavaMUN – un proiect care intră în tiparul conferințelor MUN, desfășurat în Colegiul Național Sfântul Sava. Nu-i așa că sună a klingoniană? Ei bine, totul este cât se poate de serios!

 

Maria, care este conceptul (am înțeles că tu ai organizat mai multe evenimente în cadrul SavaMUN)?

Conceptul de Model United Nations (MUN) este o simulare a reuniunilor Națiunilor Unite, care se desfășoară de obicei pe durata a 4 zile, sub forma unei conferințe în limba engleză. În cadrul acestui eveniment, tinerii cu vârstele cuprinse între 14-20 de ani își pot dezvolta abilitățile de vorbit în public, cunoștințele despre problemele actuale, despre diplomație, precum și nivelul de engleză.

Modelul este aproape identic cu parcursul unei ședințe/unui congres al Națiunilor Unite, participanții ocupând rolurile delegaților în diferite comisii. Fiecare delegat vorbește în numele unei țări membre a Națiunilor Unite.

Aceste comisii, care sunt moderate de două persoane cu experiență, pot dezbate subiecte legate de drepturile omului, probleme de securitate, economie, legi, toate fiind însă probleme de actualitate discutate la nivel internațional.  De exemplu, comisiile pe care le-am avut în cadru SavaMUN au fost: Security Council, SOCHUM, ECOFIN, SPECPOL, UNOOSA.

 

Cum a apărut această idee?

SavaMUN este un proiect care intră în tiparul conferințelor MUN, desfășurat în Colegiul Național Sfântul Sava.

Fiind una dintre dorințele mele cele mai mari de a organiza un MUN și de asemenea, un eveniment care ar putea atrage foarte mulți elevi de liceu, m-am gândit că, împreună cu o echipă dedicată unui astfel tip de proiect, aș putea cere sprijinul profesorilor din liceul meu, astfel luând naștere “SavaMUN 2019”.

După ce am primit sprijinul direcțiunii și nu numai, au urmat niște luni pline de muncă cu un rezultat foarte bun, care se datorează tuturor persoanelor implicate în organizare, adică colegii și prietenii mei.

Nu pot spune că „ideea” de a face un eveniment de acest tip mi-a venit într-un anumit moment, deoarece, făcând parte din această comunitate MUN de doi ani, pot spune că mereu mi-am dorit să ocup poziția de organizator într-un astfel de eveniment.

 

În ce mod te ajută SavaMUN?

Pentru mine, evenimentele ce implică dezbaterile au devenit o plăcere, deoarece pot descoperi ce se întâmplă în lumea în care trăiesc, fapt care nu este cunoscut de mulți dintre adolescenți, iar în același timp, îmi pot dezvolta abilitatea de a mă organiza mai bine, de a putea vorbi în public, de a avea un discurs bine structurat.

 

Te ajută SavaMUN pentru viitor? Vei pleca în străinătate sau vei rămâne aici?

Pe viitor, aș vrea să urmez medicina, în România. Pot spune ca materiile pe care le studiez la liceu și mai ales profilul, mă ajută să mă pregătesc pentru viitorul examen pe care îl voi susține pentru a intra la facultate.

Într-o oarecare măsură, conferințele de tipul MUN mă ajută să mă pregătesc pentru viitor, deoarece mă fac să descopăr că medicina poate fi folosită în multe moduri „neobișnuite” sau cel puțin, mai necunoscute, precum medicina pe frontul de război, medicina în zone mai puțin dezvoltate…

 

Ce te-a învățat sistemul românesc de învățământ?

M-a învățat cum să rețin o cantitate mare de informații, m-a obișnuit cu un mod foarte rapid de a asimila informațiile.

 

Care crezi că este scopul educației?

E menită să ne dezvolte. Însă această dezvoltare ar trebui să fie adaptată și orientată mult mai mult spre ceea ce ne pasionează și ne dorim să facem în viitor sau, cel puțin, spre dobândirea de informații și cunoștinte care ne pot ajuta, pe fiecare în parte, în domeniul lui de interes și în specializările pe care le vom alege.

 

Dacă ai avea posibilitatea să fii Ministru al Educației, care ar fi primul lucru pe care l-ai face?

Aș acorda mai multă libertate elevilor în alegerea materiilor în clasa a XI-a și a XII-a, în funcție de specializările alese. Dacă pentru clasele a IX a și a X-a aș lăsa un modul comun, extins cu materii obligatorii și doar câteva opționale, începând cu clasa a XI-a aș inversa aceasta, formând un modul mai redus de materii obligatorii, strict în funcție de specializările pe care fiecare le-a ales pentru parcursul de după liceu și un modul de opționale, cu multă flexibilitate în alegerea lor.

Mai mult decât atât, alegerea specializărilor aș programa-o la sfârșitul clasei a X-a, atunci când elevul este mai matur și deja știe ce ar vrea să facă și ca profesie, sau măcar știe mult mai bine decât la sfârșitul clasei a VIII-a. Este mult prea devreme și este greu pentru un copil de nici 14 ani, uneori să îl pui să aleagă deja profilul – filiera pe care o va urma peste 4 ani.

Aș încuraja proiectele și activitățile prin care elevii să fie confruntați cu situații concrete și specifice din diverse domenii de activitate, din viața reală, proiecte care să îi pregătească mult mai bine pentru viitoarele profesii și care să îi ajute să aleagă mai bine drumul profesional pe care îl vor alege.

 

Ai un mesaj pentru generația ta?

Fiți informați! Fiti curioși și atenți la tot ceea ce vă înconjoară!

 

Dar pentru români și Romania ai un mesaj?

Tot ce pot spune despre români este că ar trebui să înceapă să se gândească cum pot schimba viitorul României, nu cum să scape de el.

 

Ai un motto care te ghidează în viață?

Da, este unul simplu și anume “go for it”, ceea ce înseamnă să acționezi imediat, să nu amâni și să nu lași lucrurile pe ultima sută de metri, deoarece lucrurile pot fi de multe ori mai greu de făcut decât par să fie.

 

Care este cel mai bun lucru pe care l-ai învățat până acum?

Faptul că fiecare om ar trebui să fie recunoscător pentru ceea ce are.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *