Și-a dorit să ajungă fotbalist, dar cunoaște deja o notorietate care i-ar putea face invidioși pe mulți jucători autohtoni. Asta pentru că a scris o carte cu peste un milion de cititori online, după care s-a făcut și un film cu încasări de peste un milion de dolari. Andrei Ciobanu este omul cu care foarte mulți dintre noi își încep ziua, ascultându-l la matinalul Kiss FM, și, poate, și-o și încheie, urmărindu-l pe scenă în spectacolele sale de stand-up comedy. Dar celebritatea sa uriașă se trage cel mai mult de la faptul că a transformat un îndemn aparent obscen într-un adevărat fenomen.
Astăzi, Andrei Ciobanu spune că nu și-a putut îndeplini visul din adolescență, de a deveni fotbalist, din cauza mai multor întâmplări nefericite. Însă, o ușă închisă a însemnat, de fapt, deschiderea altor oportunități. Așa că atunci când avea 19 ani, a decis să se orienteze spre stand-up, mai ales că era primul la glume chiar și când mergea în deplasări cu autocarul alături de colegii de echipă.
Născut la Suceava, Andrei Ciobanu și-a petrecut anii de studenție la Cluj, unde a și început să facă stand-up. A venit apoi în București pentru a-și desăvârși chemarea. Dar nu atât locurile pe unde a trecut i-au amprentat personalitatea, ci, mai degrabă, oamenii din jurul său.
În orașul natal, mi-am format o serie de principii și de valori de care, din păcate pentru mine în relația cu lumea din ziua de azi, nu prea pot scăpa. În Cluj am început stand-up-ul, deci am început oarecum latura profesională, iar în București m-am simțit cu adevărat acasă, atunci când am venit aici pentru a-mi urma visul.
Inspirat de Cristiano Ronaldo
Cum în orice sfârșit, există și un nou început, toate neîmplinirile de până atunci ale lui Andrei s-au transformat treptat în șanse importante pe care i le-a scos în față destinul. A ajuns sa prezinte matinalul la Kiss FM, după ce a dat o probă de voce la radio. De la o simplă postare pe Facebook, a născocit un adevărat bestseller, “Suge-o, Ramona!”, ajuns, apoi, și un film cu un succes de casă uriaș.
Iar Andrei Ciobanu a profitat din plin de fiecare ocazie apărută, precum un atacant de top, cum este Cristiano Ronaldo, persoana care îl inspiră cel mai mult din punct de vedere al mentalității și al profesionalismului.
Mi se pare că și norocul e o componentă importantă a succesului, dar el îți oferă doar oportunitatea. În clipa în care aceasta a apărut, ține doar de tine să reușești să o transformi într-o realitate. Cu toții avem nevoie și de noroc pentru a ajunge într-o anumită ipostază, dar când ai ajuns acolo, nu te poți baza pe faptul că ai impresia că ești norocos și trebuie să confirmi.
Andrei Ciobanu, omul de un milion
“Lucrurile mișto au loc atunci când nu le plănuiești și le lași să se întâmple”, a descris Andrei Ciobanu povestea primului său roman, “Suge-o, Ramona!” (2015). Cu peste un milion de cititori online, cartea s-a bucurat de un neașteptat succes. În mod firesc, a venit și continuarea “Suge-o, Andrei!”, în 2017, la fel de bine primită de public.
A urmat ecranizarea primei cărți, “Oh, Ramona”, care a devenit primul film românesc cu încasări de un milion de dolari, în care apare și Andrei Ciobanu. Mai mult, succesul uriaș a făcut ca, de la 1 iunie 2019, “Oh, Ramona” să ajungă primul film românesc distribuit pe platforma Netflix în 190 de țări.
Propunerea a venit din partea regizorului, Cristina Iacob, și, fiind un film pentru adolescenți, ne-am gândit că povestea este una universală și în ea se pot regăsi cei tineri, indiferent de naționalitate, astfel că limba vorbită este engleza.
În ciuda acestor realizări majore, care l-au făcut unul dintre cei mai cunoscuți oameni din peisajul media din România, Andrei Ciobanu nu și-a schimbat prea mult stilul de viață, ci doar a trebuit să își reducă timpul dedicat somnului.
Sincer, în afara faptului că sunt mult mai ocupat acum, că dorm mai puține ore pe noapte și mă trezesc cu noaptea-n cap, aș vrea să cred că nu m-a schimbat foarte mult. Adică pentru a-ți face o idee, în clipa asta locuiesc în același apartament în care locuiam și acum 5 ani, în chirie, înainte de cărți, film, radio sau celelalte proiecte.
Scena, elementul unde se simte cel mai bine
Toată această înșiruire de activități m-a făcut imediat să îl întreb cum arată, practic, o zi din viața lui Andrei Ciobanu și cum își găsește timp pentru celelalte pasiuni ale lui, jocurile video, filmele și fotbalul.
Mă trezesc dimineața cam odată cu răsăritul soarelui, plec la radio, după emisiune merg acasă și îmi pregătesc de mâncare, apoi dorm o oră, plec la sală, iar pe seară încerc să mai rezolv din ce s-a adunat peste zi și apoi, dacă mai rămâne un pic de timp, bag o Fifa și cam aia e. Îmi place să mă duc la sală, să mă joc pe Xbox și să mă uit la filme. Dacă aș câștiga la loto, cred că doar asta aș face toată ziua. Și la fel, fotbalul a rămas o pasiune de-a mea, îmi place să mă uit la meciuri și să ajung pe stadion cât de des pot. Îmi pare rău că nu am suficient timp liber să citesc pe cât mi-aș dori. Momentan, cartea pe care o am pe noptieră este ”Învingătorul este întotdeauna singur” de Coelho.
Cel mai bine mă simt pe scenă. Eu mereu spun că la bază sunt comediant, iar celelalte proiecte sunt oarecum adiacente și se învârt în jurul stand-up-ului, în sensul că și la radio tot un fel de stand-up este, iar în carte, e ca și cum aș scrie material. Doar că mult mai mult decât pentru un show normal.
Andrei Ciobanu: “Ni s-au inversat valorile și mulți admiră ceea ce cândva era de condamnat”
Poate părea greu de crezut, dar Andrei Ciobanu are o singură sursă de inspirație în tot ceea ce face. Viața. Viața îi oferă absolut tot ceea ce îi este necesar în desfășurarea activității sale!
Consideră că greșelile făcute, dezamăgirile trăite și suferințele care i-au ieșit în cale l-au ajutat să se dezvolte emoțional și să devină omul care este astăzi. De aceea, nu ar schimba nimic din trecutul său, oricât de tare ar sugera contrariul cartea sa, “Suge-o, Ramona!”
După succesul primelor două romane, Andrei Ciobanu se gândește deja să scrie o nouă carte, nu neapărat din seria ”Suge-o” și ar vrea să filmeze un special de stand-up. Până atunci, însă, taxează prompt pe pagina sa de Facebook, cu umor, dar și seriozitate, numeroasele derapaje din societatea românească.
Mi se pare că trăim într-o societate în care oarecum ni s-au inversat valorile și mulți dintre noi admirăm ceea ce cândva era de condamnat. Cu siguranță există șanse să ne vindecăm, dar noi vorbim de schimbarea unor mentalități, iar asta se face în decurs de niște generații, nu de pe-o zi pe alta.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!