La doar 20 ani, Claudiu Dumitrache este un artist complet care a impresionat critici literari, muzicali, dar și oameni simpli. Printr-o voce suavă și o sensibilitate aparte, îți atinge sufletul și te lasă visând…

 

Claudiu Dumitrache este nici mai mult, nici mai puțin decât „un bântuitor al spațiului și timpului, ce vrea să împărtășească și să ofere propriile simțiri profunde întregii lumi”.

Frumusețea pe care el o vede în lucrurile simple, efemerul și eternul, sacrul și profanul, perenul și melodia din viața însăși, pe toate își dorește să le împărtășească lumii. O lume care poate îl va înțelege, poate nu. Poate îl va îmbrățișa, poate îl va discrimina, poate îl va adora, poate îl va urî. Viața de artist în sine este un joc de noroc.

Nu înseamnă altceva decât expunerea sensibilității unui suflet pe masa unor degustători. După ce fiecare ia bucățica lui, pot să îl ridice în slăvi sau să îl arunce la gunoi.

De ceea ce nu sunt foarte sigur, sunt aceste tărâmuri, care nu știu dacă sunt guvernate de mine, create de mine, dacă doar eu am acces la ele sau sunt ale tuturor.

Muzica și poezia s-au unit în sufletul acestui om care, la doar 20 ani, are realizări la care alții doar ar visa. Oamenii din muzică și nu numai îl apreciază pentru profunzime și simțul estetic pe care îl promovează.

 

Cine este Claudiu Dumitrache?

Vorbim despre unul dintre cei mai apreciați și talentați tineri din România. A început cariera de muzician la vârsta de 12 ani și a câștigat peste zece premii de excelență, dar și aprecierea unora dintre cele mai mari nume muzicale.

Claudiu Dumitrache este certificat în jurnalism, muzică și dezvoltare personală, iar anul trecut a lansat primul volum de versuri. „Boemia unui mort” a fost apreciat de mai mulți antropologi, scriitori, critici și literați români.

Ștefan Lucian Mureșanu, decanul Universității Hyperion, antropolog și doctor în filologie, a recenzat volumul sub forma unui „Tratat în absolutul de sine”. Cuvintele sale de laudă atârnă greu în favoarea lui Claudiu. În tratat se vorbește despre opera lui, ca fiind o artă ce articulează simțirile profunde ale cititorilor, autorul având acces la „lumea lumilor”.

Prof. Mureșanu mai explică faptul că în stilul poetului se regăsește „o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masivizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic”.

De asemenea, prof. scriitor Valentina Vasile, în lucrarea „Claudiu Dumitrache este o alternativă a timpului prezent” este de părere că tânărul poet este un „neosimbolist al timpului actual”. Ajunge să îl identifice cu mari poeți precum Bacovia, Macedonski sau chiar Eminescu.

O parte din poeziile ce alcătuiesc „Boemia unui Mort” sunt de fapt melodii ale căror inspirații sunt notate în finalul fiecăreia.

Muzica din viața sa

Una dintre poeziile puse pe muzică este „Semnele au venit demult”. Claudiu a fost inspirat de piesa Sign of the Times compusă și interpretată de britanicul Harry Styles, pentru care Claudiu a simțit să facă o adaptare în limba română.

Cariera sa muzicală l-a purtat în mai multe festivaluri și spectacole, ajungând ca în anul 2017 să cânte alături de Alphaville, Faydee, Luminița Anghel, Delia, Ștefan Bănică Jr sau Irina Rimes.

A fost apreciat public de către Cheryl Schuman, Michael Airington, Jakob Petren, Mirabela Dauer, Rona Hartner, Daniela Ameruoso sau Ileana Sipoteanu.

Primul single al lui Claudiu este „Lumea mea”, lansat în anul 2016, fiind compoziție proprie pe versurile mamei sale. Al doilea single este în colaborare cu pianistul Jurrivh:

Claudiu Dumitrache a fost membru în Trupa Artistică “Anton Pann” din București a maestrului Ioan V. Maftei-Buhăiești. În iunie 2019, artistul a re-fondat trupa alături de Silvia Popescu, Lorenzo Heel și Andrei Foday, urmând ca în toamnă să anunțe primele turnee.

Tânărul artist este acum membru al unui ordin din mișcarea New Age. Acesta lucrează pentru dezvoltarea personală și evoluția spirituală a oamenilor, promovând valori ca dragostea, arta, adevărul și bunătatea necondiționată.

Principalul motiv pentru care cred că m-am dezvoltat diferit este faptul că am petrecut timp cu niște oameni cu care poate ceilalți din generația mea nu au avut ocazia, nu au, poate nu vor avea, fiind îndepărtați cu fiecare zi care trece, din ce în ce mai mult de esteticul universal.

Întâlnirea cu muzica

Muzica s-a ascuns în sufletul lui Claudiu Dumitrache de la început, deși doar la 12 ani a „ieșit afară”. Nu își poate aminti momentul exact când a descoperit plăcerea pentru sunete și muzicalitate.

Cu toate acestea, recunoaște că muzicalurile produse de Disney l-au influențat major. Mai târziu avea să meargă la festivaluri și spectacole unde absorbea emoția muzicii live.

În 2014 a descoperit absolutul muzical înțelegând ce voia să facă în viață.

După ce am explorat diferite stiluri, cred că s-a produs revelația de a înțelege în mod absolut procesul creației muzicale și de a o aprecia la adevărata valoare, de a-i putea recunoaște originile.

Un artist complet simte că muzica este un dar din partea divinității, pe lângă o completare armonioasă a poeziei. Acesta este Claudiu. El consideră că muzica și poezia pot deveni reflexia frumosului divin prin intermediul căruia oamenii pot descoperi ce este dincolo de simțuri și lumea văzută.

Inspirația vine la Claudiu din acele experiențe trăite mai profund decât normal. Deși sunt mai rare, intensitatea lor este suficientă pentru a transforma un suflet sensibil în geniu creator.

Simțirea unor noi forme de dragoste, natura sau cunoașterea la un nivel mai mare al unei persoane din viața mea, sunt doar câteva din experiențele care mă inspiră.

Este normal ca în domeniul său să fie influențat de artiști mai vechi și mai cunoscuți. Aceștia ar fi: Tom Odell, Celine Dion, Adi Gliga, Joan Baez, Dida Dragan, Guns N’ Roses, Bob Dylan, Queen, Il Divo, Garou, Kelly Family, Maria Callas, Andrea Bocelli sau Miley Cyrus (rămasă tatuată în suflet din copilărie).

Cred că am învățat să fac diferența între artiști și tentative. Iar în unele cazuri, între artiști și impostori. Nu mă pot lăsa dus de valul propagandei care este izvorât din dorința altora de a face bani.

Când poezia se îmbină cu muzica

Când a fost nevoit să scrie singur versurile pentru piese, fără a mai apela la mama, a apărut poezia. Poezia și muzica s-au îmbinat armonios pentru a reda emoția.

De la vârsta de 12 ani, am avut onoarea și privilegiul de a participa la cenacluri literare alături de scriitori contemporani devenindu-mi mari influențe în domeniul literaturii.

Deși era acolo pentru a cânta marilor artiști, a aduce mai multă emoție, a smuls lacrimi unor doctori în muzică. Cenacluri precum “Amurg Sentimental” sau “George Coandă” l-au catapultat în zona oamenilor cu încredere în ei. Aceștia știu că scopul lor este să se exprime și să inspire.

În afara acestor cercuri de inspirație, plăcere, catharsis și motivație, am citit mai mulți scriitori în ultimii 3 ani, care au rămas prin adâncul meu.

Ioan V. Maftei-Buhaiesti, Ion Machidon sau Dana Staicu sunt nume de autori care l-au atras spre zona scriiturii și i-au oferit amintiri inedite.

Un autor care îi place foarte mult este Rumi, unul dintre cei mai cunoscuți poeți islamici ai lumii. Claudiu Dumitrache rezonează cu el la modul profund pentru valorile profetice, universale, filosofice și spirituale.

Teoria pe care o au în comun este aceea că suferința aduce înțelepciunea. Îi mai place George Bacovia „pentru profunzimea cu care se exprimă, de cele mai multe ori simbolic, pentru melancolia cu care rezonez fără dubii, tristețe și genialitate.”

Adrian Păunescu este un alt geniu. Îmi place toată scriitura lui și iubesc modul în care promovează libertatea, adevărul și cuvântul.

Din lumea poetică există o mulțime de nume care îl inspiră și îl ghidează în lumea literelor: Nina Cassian, Carmen Sylva, Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Dante Alighieri, Xenofan, Arthur Rimbaud, William Shakespeare, Novalis, Friedrich Nietzsche, Oscar Wilde, Olaf Bull, Gothe, Bysshe Shelley și mai mulți poeți teosofi, derviși sau ocultiști.

Cele mai frumoase momente din viața de artist

Ce poate fi mai frumos, mai mulțumitor și mai înălțător pentru un artist decât aplauzele publicului său? Oferirea autografelor și lacrimile smulse din Giurgiu, Mangalia, Craiova, București, Pașcani, Iași sau Potlogi sunt doar frânturi de momente frumoase.

Ca în orice suflet, au existat și momente de cumpănă în care nu știa în ce direcție să o mai ia.

Acel moment de cumpănă este chiar în aceste zile în care nu mă pot decide ce să fac cu mine și creația mea. Rămân în acele tărâmuri necunoscute, dar sigure. Publicul nu îmi răspunde iar eu nu am cui să transmit.

În opinia sa, cultura, poezia în special ar trebui promovate oferindu-le un loc de top unde acum tronează non-valorile, corupția și banii.

Planuri de viitor în neant

Viitorul este o necunoscută pentru Claudiu Dumitrache și nu își poate deconspira planurile dorite:

Universul lucrează într-o așa armonie, care desigur că include și haos. Haos ce mă poate împiedica în a mai face ce îmi propun.

2019 este un an plin de vise și proiecte pe care speră să le finalizeze, dintre care cel mai important este unul alături de colegii săi. Aceștia fac parte dintr-o comisie pentru cercetare a unei antologii a operelor literare contemporane.

Cartea se va numi “Regal Literar” și va include mai mulți scriitori de poezie sau proză scurtă. Îmi doresc să se promoveze asta cât se poate de mult, ieșind de data aceasta din rândul nostru, al artiștilor care ne citim, ascultăm și apreciem doar noi, între noi.

Cine este Claudiu Dumitrache până la urmă? Doar un semidoct în fața infinitului Univers. La fel ca toți ceilalți oameni, indiferent ce facultăți a terminat sau ce cărți a publicat.

Pentru el „genialitatea noastră este doar o etichetă pentru noi, aici, codificând superioritatea spirituală și creativă”.

Ceea ce își dorește din tot sufletul este să „fim cu toții niște semidocți pacifiști și plini de dragoste, decât niște mediocrii malefici fără etică universală și rațiune. Mi-e frică doar să nu rămână un ideal de neatins”.

Incredibil este faptul că la doar 20 ani, Claudiu Dumitrache demonstrează maturitate, profunzime și sensibilitate la tot ce înseamnă spațiu, timp, viața însăși. Lucruri pe care rar le găsești la alți tineri de vârsta sa.

Tânăr cu avânturi creatoare, ale cărui limite nu și le cunoaște și nici nu ar vrea, Claudiu Dumitrache va continua să ne încânte cu muzica lui. Versurile sale și sensibilitatea profundă contrastează puternic cu superficialitatea de pe rețelele de socializare și televizor.

Chemare

Aud un glas astral demult 
Nu pot răspunde, cred că-s mut 
Aud un râu ducând spre nord 
Eu sunt în mare, nu ştiu să înot
Aud o pasăre măiastră 
Mă cheamă-n lumea împărătească 
Eu stau în patul de pământ 
Nu pot zbura şi mor curând 
 
Aud un tibetan cântând 
Corpul mi-e împietrit şi plâng 
Mai aud un glas senin
Un arhanghel, îmi dă vin 
 
Sunt aproape mort acum 
Miros tămâie şi mult fum 
Totuşi mai aud ceva 
Ani lumina, vocea ta…
Speranțe!
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *