Costin Dămășaru

După 18 ani în Management și Vânzări, din postura de reprezentant vânzări, manager, antreprenor și lector universitar doctor, viața lui Costin Dămășaru a virat foarte brusc și decisiv către zona Neuropsihologie. A fost un răspuns disperat venit din nevoia de a se vindeca. Și din acest punct de cotitură, a pătruns într-o lume fascinantă care îi definește obiectivele.

 

Cum e viața unui profesionist care vrea să facă performanță în ziua de azi? Un șir mai scurt ori mai lung de dezechilibre emoționale, fizice, spirituale, care se grefează pe un stil de viață în permanentă alertă, cu sacrificii, nopți lucrate, mâncat haotic, măcinări interioare, uitare de sine, nevoia de a corespunde, de a demonstra că ești cel mai bun.

Ne-am obișnuit să vorbim despre satisfacția de a ajunge în vârf, despre succes, dar omitem cumva să aducem în discuție prețul pe care îl plătim că să atingem aceste culmi. Iar nota de plată vine deseori cu blocaje în sănătate, care, dacă sunt reversibile, ne avertizează să luăm o pauză și să ne reconfigurăm traseul.

Iar când noua traiectorie are un sens la care nu ne-am fi gândit până atunci și este deschizătoare de drumuri și dătătoare de speranță pentru alți profesioniști ca tine, împlinirea este dincolo de așteptări.

Acesta este un preambul la povestea unei transformări profesionale care a creat noi perspective de abordare a performanțelor, într-un cadru mult mai eficient, sigur și sănătos.

 

Costin Dămășaru, de la Management la Neuropsihologie

Este recunoscător că acum are acces la informații valoroase din cele două lumi, Management și Neuropsihologie, iar întrepătrunderea elementelor generează adevărate explozii de inovație care îl încântă și care ușurează viața multor aspiranți către perfecțiune.

Toate fațetele profesionale pe care le accesează – ca psiholog, doctor în economie și management, om de vânzări, antreprenor – compun un caleidoscop care îl ajută să înțeleagă mai bine ființa umană și să îi vină în ajutor în momente de turning point.

Ceea ce îl caracterizează din punct de vedere profesional este chiar întrepătrunderea interdisciplinară a mai multor lumi ale Cunoașterii.

Neuro Performance Enhancement Center a pornit de la o experiență personală medicală, o afecțiune teribil de invalidantă, tinnitus, care practic e considerată ireversibilă. Tinnitusul este un țiuit permanent al urechilor, în absența unui alt stimul sonor extern, și cu care ești nevoit să trăiești toată viața. Nu se moare din asta, dar calitatea vieții se deteriorează dramatic.

Pentru o persoană în plină ascensiune profesională un astfel de diagnostic este unul care te scoate din uz. Și te poate scoate chiar din propria viață, pe care ajungi să nu o mai suporți.

Nu am avut nicio altă alegere. Fie găseam o cale de a mă vindeca fie părăseam această lume. Ori una ori alta. Și în momentul în care am reușit să mă vindec, devenind primul meu client vindecat, m-am uitat în urmă la cei peste șase ani de chinuri și de explorări disperate, în care am consultat peste 65 de medici și terapeuți. Iar atunci, pentru prima oară după foarte mult timp, am putut privi cu încredere spre viitor și am avut o revelație: mi-am dat seama că mi-am găsit Calea. Și tot ce am învățat din această experiență voi pune în slujba semenilor mei.

 

Cum să o iei de la zero ca să dezvolți un business pornind de la propriile nevoi?

Costin își amintește că cel mai dificil moment a fost acela în care a trebuit să lase deoparte tot ce învățase până atunci, tot ce reprezentase și tot ce fusese, pentru că se simțea profund incomplet și disfuncțional.

A trebuit să îmi golesc mintea până aproape de disoluție, iar apoi, încet-încet să mă recompun, să mă reinventez și să o iau de la capăt cu noi forțe. Prin anihilarea vechiului Eu am descoperit noi perspective și resurse interne la care altfel nu aș fi avut acces.

Tehnologia pe care echipa o folosește în cadrul centrului este una revoluționară, non-invazivă, bazată pe ultimele descoperiri în materie de neuropsihologie. O soluție extraordinar de eficientă pentru ameliorarea și chiar eliminarea simptomelor asociate depresiei, anxietății, tinnitus-ului, tulburărilor din spectrul autist, ADHD, migrenelor, și în general a așa numitelor „stress related diseases”.

În același timp, soluțiile de neuroterapie NPE Center au rezultate dovedite în augmentarea performanțelor neuronale ale profesioniștilor din așa numitele High Performance Organizations (antreprenori, sportivi de performanță, factori de decizie la nivel înalt, piloți, profesioniști din industrii creative). Procesul de augmentare neuronală permite creșteri spectaculoase ale capacității de colectare, procesare și utilizare a informațiilor din context, cu rezultate de natură să creeze avantaje competitive reale, cu impact profund asupra eficienței actului de management.

Una din trăsăturile de bază ale organizațiilor performante este capacitatea de adaptare la schimbările din context și transformarea vulnerabilităților în avantaje competitive prin procesul de învățare eficientă și modelare a sistemelor integrate ale managementului sistemelor organizaționale. Secretul transformării unei crize într-o oportunitate de creștere constă în transformarea resurselor umane în capital uman prin investiția în sisteme de învățare eficiente ce realizează remodelarea & augmentarea abilităților și competențelor membrilor echipei. Sondarea, accesarea și augmentarea resurselor interne ale angajaților, anterior inaccesibile, constituie adevăratul element de demarcație între organizațiile foarte competitive, adaptabile și prospere și cele ce se îndreaptă spre faliment.

 

Secretul rezilienței – să ai un obiectiv mai mare decât tine ca persoană și nevoile tale de bază

Un business atât de inovator nu se poate clădi decât pe valori clare și solide, generate și de valorile personale ale celor care îl construiesc. Pe Costin Dămășaru, boala și durerea cronică l-au învățat că nu poți face rabat de la tine și că toți suntem interconectați unul cu altul.

Asta înseamnă că este musai să fii sincer cu tine și cu cei din jurul tău și orice acțiune sau proiect pe care îl întreprinzi, fie în viața privată sau cea profesională, trebuie să respecte o singură regulă: fă totul din Dragoste pentru tine și pentru ceilalți. Iubește-te și iubește.

Acesea sunt valorile de la care nu ar face compromisuri. Iar compania pe care a creat-o împreună cu echipa sa își trage seva din idealul dus uneori până la obsesie de a aduce pe piață servicii de ultimă generație, inovatoare, autentice, extrem de eficiente, capabile să rezolve probleme care, de cele mai multe ori, sunt catalogate de specialiști ca fiind fără soluție.

Din această filozofie de viață rezultă și secretul rezilienței de care avem cu toții mare nevoie în această perioadă – să ai un obiectiv mai mare decât tine ca persoană și nevoile tale de bază. Astfel, arată Costin, ai acces la resurse interne care te pot ajuta să faci față cu brio chiar și celor mai vitrege contexte.

În același timp, contează și Bunătatea, însă cu mare atenție la următoarea nuanță:

Dacă prin Bunătate înțelegem să dăm totul pentru alții și să uităm de noi, acest lucru conduce inevitabil la acumularea de frustrări și traume care, mai devreme sau mai târziu vor erupe la suprafață fie prin somatizări fizice (boli cauzate de stres și alte tipuri de boli) fie prin afecțiuni de ordin psihic (depresie, anxietate, tinnitus etc).

 

Costin Dămășaru: „Este vital să fim cu noi tot timpul”

Vorbind despre educație și rădăcini, Costin evocă lecția informală primită de la bunicul lui, un om care a trecut prin multe încercări în lunga lui viață de 98 de ani:

Avea o vorbă care a rămas cu mine. Îmi spunea de fiecare dată când plecam de acasă către școală: „Să ai mintea cu tine, nepoate.” Nu prea înțelegeam eu atunci ce voia să zică, însă acum cred că am priceput. Este vital să fim cu noi tot timpul. Suntem într-o lume unde singura constantă este că totul este dinamic și noi ne schimbăm permanent. Ceea ce este important să nu se schimbe este liniștea și echilibrul nostru interior. De acolo ne vine Puterea cu care ne putem adapta unei lumi în continuă schimbare.

De aici și secretul pentru a construi o cultură a învățării continue. Costin e convins că fără o motivație intrinsecă izvorâtă din nevoia de autodepășire continuă și de adaptare la noile cerințe ale pieței, nu există niciun sistem care să genereze implantarea cu forța a informațiilor necesare și atât de utile, sau motivarea extrinsecă a adoptării unor șabloane comportamentale care să genereze nevoia de învățare permanentă.

„Nevoia te învață” e o altă zicală populară care descrie plastic contextul. Pentru că tot face referire la înțelepciunea populară, îl întreb cât de mult contează educația formală în evoluția profesională a unei persoane cu atât de multe diplome, doctorate, capacități și aptitudini și cât se datorează educației informale.

Educația formală (școală, facultate, masterat, doctorat) mi-a structurat gândirea și mi-a deschis apetitul pentru Cunoașterea de tip teoretic. Suferința mi-a arătat ce există dincolo de aceste limite. Am ales Calea de Autocunoaștere și de fiecare dată când trec prin momente de cumpănă, mă întorc la mine și accesez resursele mele interioare care îmi redau echilibrul. Unii fac asta prin rugăciuni adresate Divinității, alții prin meditație, iar alții urmând un hobby. Am ajuns la o etapă din viață în care simt că sunt din ce în ce mai mult omul de care aveam nevoie când eram tânăr. Asta îmi doresc teribil de tare.

 

Costin Dămășaru: „Oamenilor le este încă frică să nu le mai fie frică”

Revenind la criza de identitate profesională cu care ne confruntăm de-a lungul vieții, îl întreb despre cauzele care îi țin blocați pe oameni în profesii care nu îi împlinesc, în job-uri care nu le plac ori care îi transformă în sclavi moderni „grație” unor tehnici extrem de insidioase.

Cât de puternică poate fi inerția și cât de mult ne orbește, astfel încât să nu mai putem vedea opțiunile, este un subiect din ce în ce mai relevant. Costin Dămășaru ne provoacă să înțelegem acest fenomen prin intemediul creierului care ne protejează pentru că asta e misiunea lui principală.

„Din păcate, pe aceste meleaguri, de mici suntem condiționați să ne fie frică de toți și de toate, să nu greșim niciodată, să nu punem întrebări în niciun context, să ne ținem gura, să nu vorbim despre problemele noastre, să ne fie rușine de noi dacă ajungem să cerem ajutorul, să ne validăm exclusiv din punct de vedere financiar, în detrimentul componentei spirituale, tot mai marginalizate.

Creierul execută ordinele primite de la noi, însă condiționările descrise mai sus fac ca ordinele trimise să lucreze împotriva noastră. Și de aici apare orbirea metaforică, cea care este, în ultimă instanță, o fugă de noi înșine, de frumusețea ce se ascunde în noi toți.

Am remarcat că oamenilor le este frică să nu le mai fie frică. Funcția Ego-ului este de a păstra status-quo-ul, astfel încât nimic să nu se schimbe, chiar dacă nu suntem unde ne dorim. Și atunci creierul primește ordin să găsească motive „raționale” care să justifice acțiunile de sabotare a evoluției personale ce necesită ieșirea din starea de confort. Oricât de grea ar fi viața, la un moment dat majoritatea oamenilor se obișnuiește cu starea de fapt și devine extrem de greu să convingi creierul că vrei și este imperios necesar să întreprinzi acțiunile ce te pot ridica din mlaștină.

Orbirea este reconfortantă pentru că îți acoperă oglinda sufletului tău. Și nu trebuie să faci nimic. Doar să înduri și să taci. Și să arunci vina pe factori din exterior pentru absolut tot ce ți se întâmplă. Rezistența la schimbare, la tot ce este nou și inovator, face parte din șablonul comportamental al majorității.

 

Ajutorul acordat necerut se numește Abuz

Unii oameni asociază Inteligența emoțională exclusiv cu domeniul psihologiei, artei, al culturii, fără să conștientizeze că orice domeniu de activitate implică un procent mai mic sau mare de Inteligență emoțională. Cum îi conștientizăm pe oameni să își dezvolte inteligența emoțională, indiferent de profesie sau statut social, e o provocare deloc simplu de depășit.

În viață suntem responsabili de propriile noastre acțiuni, cu toate că Liberul Arbitru este un concept extrem de volatil în zilele noastre. Prima regulă pe care am învățat-o când am început studiile în domeniul Psihologiei a fost: Ajutorul acordat necerut se numește Abuz. Consider că cine simte nevoia de a se dezvolta, de a se cunoaște în profunzime pentru a putea accesa resurse interne valoroase va găsi Calea care îi poate conduce și către accesarea Inteligenței Emoționale, care, fie vorba între noi, este un concept foarte uzat și prost înțeles și explicat în zilele noastre. Și de aici o grămadă de probleme.

Cu atât mai mult cu cât, dat fiind contextul tehnologizării masive și a robotizării, îmbunătățirea performanțelor neuronale umane e o necesitate. Costin Dămășaru consideră că acesta este viitorul fiindcă am ajuns la un nivel de evoluție ce ne permite să ne augmentăm performanțele dincolo de orice ne-am fi putut imagina acum câteva decenii.

Intrăm pe un teren rezervat inițial Zeilor în imaginația colectivă. Consider că este musai să începem să discutăm serios despre rolul eticii în acest domeniu fascinant care însă poate scăpa foarte ușor de sub control.

Tocmai de aceea, antreprenorul crede în construirea de parteneriate solide, pe termen lung, bazate pe încredere, care să ne dea un sprijin în plus în vremuri atât de perturbatoare. Costin mai subliniază importanța înțelegerii obiective a contextului, precum și asumarea deciziilor în mediul de business.

Cât despre secretul succesului, dorința lui Costin Dămășaru este ca, atunci când va părăsi această lume, să o lase mai bună decât a găsit-o. Este o concluzie la care a ajuns după multe suferințe indurate la nivel personal.

Sunt recunoscător zi de zi că pot învăța ce contează cu adevărat. Fiecare poveste a fiecărui client mă face să văd, deopotrivă, lucruri cutremurătoare despre Răul ce există în această lume, dar și frumusețea Binelui. Sunt zile în care îmi este extrem de greu să îmi revin după ce văd lucruri înfiorătoare. Abuzuri și traume cum nu credeam că există. Atunci mă întorc la mine și aleg să văd Binele din lume, după cum spunea un personaj dintr-un film. Și merg mai departe pe Calea mea și vindec. Cu fiecare client vindecat, mă simt mai aproape de mine și de esența mea. Și asta este tot ce contează la sfârșitul zilei.

 

Doar când începi să părăsești starea de criză, îți dai seama cât ai crescut

După toate reușitele profesionale pe care le-a acumulat de-a lungul vieții, de la recorduri de vânzări și până la conferințe de succes, pe tânărul antreprenor cel mai mult îl motivează mesajele primite de la clienții pe care i-a vindecat în cadrul Centrului de Augmentare a Performanțelor Neuronale.

Țin minte mesajul primit de la părintele unei fetițe care suferă de autism. În mesaj, tatăl fetiței îmi spunea că, pentru prima oară în viața ei, fetița a putut articula corect cuvinte și mai mult decât atât, a putut forma propoziții coerente. Pentru el și soția lui era un miracol. Atunci am realizat cu adevărat cu ce forțe lucrăm și câte poate face tehnologia pentru a ameliora sau chiar a elimina simptome dintre cele mai grave.

Și pentru că traversăm o perioadă de mari incertitudini și confuzii, Costin Dămășaru ne lasă pentru final o recomandare care ne poate fi de folos cât mai rapid:

„Ca o măsură de Prim Ajutor, în cazuri de extremă urgență, primul lucru pe care îl putem face este să respirăm corect, diafragmatic. Acest lucru produce constricția vaselor de sânge la nivel neuronal, cu efecte pozitive asupra redobândirii echilibrului emoțional care ne poate salva din a realiza acțiuni ce se pot dovedi ulterior dăunătoare pentru noi și cei din jurul nostru. Următorul pas este acela de a ne angrena într-un demers de autocunoaștere care să ne permită, printre altele, să ne putem controla emoțiile și reacțiile în situații de stres puternic.

Fiecare criză constituie o oportunitate de creștere masivă. Din păcate, doar când începi să părăsești starea de criză, îți dai seama cât ai crescut. Până în acel punct totul este un Iad. Ce am învățat este că Iadul și Raiul sunt aici pe Pământ și sunt stări mentale, abia apoi fizice. Stă în puterea noastră să alegem în care din cele două lumi vrem să locuim.”

1 răspunde
  1. Mihai I.
    Mihai I. says:

    Stimate domule Costin Dămășeru, sunt un nene în vârstă (82 de ani) și cu ceva experiență în ale vieții, dar sunt sincer uluit de parcursul devenirii dumneavoastră în viață și de performanțele cognitive dobândite! Am un fiu extrem de dotat inițial pentru performanță în șah, dar și în multe alte domenii pe care le-ar fi putut aprofunda. A ales însă să facă șah. A și obținut, de altfel, rezultate valoroase pe plan național și internațional. Unele evenimente nefericite din viața personală, o anumită tendință spre labilitate psihică și tentația plăcerilor i-au frânat însă ascensiunea și au sfârșit prin a-l arunca într-o depresie din ce în ce mai grea. Acum și-a pierdut interesul pentru șah, nu se mai poate concentra la partide și, din păcate, dintr-un om vesel, cu o memorie prodigioasă, cu o gândire rapidă și cunoștințe surprinzătoare din varii domenii, a devenit un ins trist, blazat și, aparent, dezinteresat de orice pe plan cognitiv! Date fiind uimitoarele dumneavoastră cunoștințe și abilități în neuro-psihologie, dar și în științele conexe, v-aș ruga să-l consultați și să-l ajutați cu ce credeți că este cu putință să-și reabiliteze cariera și personalitatea, urmând, bine-nțeles, ca eforturile și bunăvoința dumneavoastră să fie apreciate corespunzăror.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *