Florina Russu

Florina Russu este profesor titular de literatură universală şi limba engleză, consilier de imagine educaţional, coordonator național şi internațional de proiecte şi programe educative, scriitor, editor și critic literar.

 

A trăit alături de personaje, nu de oameni

Florina Russu este și va fi profesor ca mama sa și un justițiar ca tatăl său, ne spune chiar ea. S-a născut într-o familie de oameni foarte tineri, un cuplu care s-a căsătorit în căminul cultural, cu verighete primite de la unchiul din Timișoara și cu drag de a-și face fiecare zi de poveste.

Epistola de dragoste a părinților mei este pentru mine un mare reper de identitate și de respect pentru mari suflete care se regăsesc aici pe pământ pentru a fi împreună paradisiac, blând și armonios! Mama s-a luat cu tata de mână când acesta avea o carieră de performer național, foarte cunoscut în lumea sportului românesc. Amândouă l-am așteptat până a venit acasă cu diploma de Polițist de la București, și doar apoi m-am născut, la ora 7.30 dimineața, într-o toamnă splendidă de 10 noiembrie ’84. Tot amândouă l-am așteptat, și cu doi bebeluși mici, de 6 luni, gemenii, Emanuel și Emanuela, să se întoarcă de la Revoluția din ’89. Îmi amintesc perfect cât de tare îmi bătea inima când ne-a sunat să-și ia la revedere, în cazul în care nu se va mai întoarce viu.

Tatăl Florinei fusese pus la zid și a simțit pistolul la tâmplă, care a fost rece, dar asta nu l-a împiedicat să participe și la Mineriade. S-a înecat în apa verde smarald a ochilor mamei sale și s-a apărat de moarte, sistem, caracatița politică înspăimântătoare și absurdul existenței umane, în brațele mamei sale și mama în brațele sale.

De vindecat s-au vindecat cu toții fix în puterea lui împreună, crescând cu drag de carte de la mama, care-și aștepta elevii la colindat în fiecare an să le dea nuci și sarmale. A mai crescut și în spiritul poveștilor reale, cazuri de romane chiar pe care eroul lor le rezolva la postul de poliție pentru a le spune acasă seara la culcare.

A trăit cu carne de fazan, cu miros de munte și aer de orașe mici și boeme, cu literatură, caligrafie, sport, credință în Dumnezeu. Zilele sale erau când baladă, când roman, când poezie, când nuvelă, alături de personaje, nu de oameni.

Mereu am citit oamenii rapid și intuitiv, oameni care apar puțin sau mult în viața mea, și știu imediat de ce și care e rostul acestora, la ce pagină sunt, cum se termină ceva ce nici n-a început, le scriu povestea în timp ce le-o citesc, le adulmec gesturile, pielea, ticurile și tresar când un strănut devine semn de punctuație… Mare dar am primit!

 

Antreprenor de la catedră

Vizionarii înțeleg rolul lor pe acest pământ și nu se tem să ia decizii. Așa a făcut și Florina Russu:

Eram într-o zi de vară la școală. Purtam, ce de obicei pantofi roșii de lac și un costum, cămașă cu guler și mă înfoiam ca un păun aristocratic la fiecare răspuns corect al elevilor care ridicau mâna din bancă. Eram profesoară, aveam o căsnicie fericită, eram apreciată, aveam servietă cu cip și stilou gravat cu numele meu. Bifam caietele copiilor, un statut, o viață falsă, într-un sistem inert și prăpăstios, departe, foarte departe de cum și ce model ar trebui să le expunem copiilor. M-am oprit imediat. Am ieșit din acel film chiar în acea zi! Nu oricine poate să facă asta instant și sincer, unii ies și acum la pensie în costum și papuci de lac.

Florina Russu a rămas la catedră pentru siguranță financiară, dar a îmbrăcat haine de antreprenor: luptă pentru ideile sale, se comportă natural, inspiră prin proiecte inovatoare, iese din zona de confort. Cel mai important, s-a așezat în bancă, a pus copilul la catedră și l-a lăsat să-i fie ghid și mentor cu adevărat.

Visează la o lume în care fiecare profesor să se transforme în propriul antreprenor, iar antreprenorii care își doresc să investească în educație, că tot e la modă să susții acest domeniu subfinanțat, să devină profesori, măcar pentru o zi. Să-și reamintească de ce-ul din sufletul oricărui om, acela de a fi fericit și curios, dar și că a învăța este o abilitate înnăscută. Și-a găsit locul la îmbinarea corectă între ceea ce ce întâmplă în școală și ceea ce se întâmplă în exteriorul ei.

Iată deci, exemplul unui om, mamă, profesor, care a înțeles că pentru a schimba ceva în ceea ce ne dorim să fie, trebuie să ne implicăm chiar noi. Când nu ne place un lucru și considerăm că nu este bine făcut, este bine să punem mâna și să îl îndreptăm!

 

Academia Română de Imagine şi Imaginar Educațional

Academia Română de Imagine şi Imaginar Educațional este un proiect antreprenorial unic în domeniul consultanţei educaţionale, un laborator de imagine şi imaginar conceptual, care facilitează accesul la educație vizuală şcolii româneşti contemporane.

GLOBULARIA.EU este proiectul comercial prin care eu și angajații laboratoarelor noastre îi ajutăm pe cei din sistem (părinți, profesori, elevi, școli, universitați etc) să promoveze printr-un vizual sănătos exemple de bună practică și să atragă investitori, iar cei care sunt înafara sistemului (persoane publice, companii naționale și internaționale, oameni din sfera business, indiferent de domeniu, influenceri, specialiști în parenting etc) să își aleagă o formă imagistică coerentă și consistentă la nivel de concept și produs de livrare în școală, astfel încât să spună că au contribuit 100% cu un program valid pentru elevi.

Nu se mai poate ca acest comerț să se facă cu ușile închise, doar prin inspectorate, de multe ori doar formal și procedural (de exemplu proiectele de educație juridică pentru copii, educație financiară, prevenție trafic de persoane, campanii anti-bullying, stil de viață sănătos etc), eventual doar cu picătura în Școala Altfel, spune Florina Russu, care înțelege că educația se poate schimba doar prin astfel de proiecte și programe, prin implicare și viziune.

Ce mai îmi doresc prin Academie, pe lângă rolul de liant, este și cel de promotor al exemplelor de bună practică în școli a unor proiecte inovatoare, care pot fi extinse și în mediul exterior instituției (familie, cartier, oraș, muzee, amfiteatre etc): terapia cu delfini, campionatele de mimă, public speaking sau festivaluri de umor, pauza de bine, locul de lectură etc.

Au un portofoliu foarte bogat, ideea a fost bine îmbrățișată atât de antreprenori, cât și de școli, universități. Lucrează acum la un magazin online: de cărți academice de educație vizuală, albume educative de promovare, cursuri de face-reading/Lie to me, de biblioteci virtuale pentru videouri de promovare, jucării bazate pe educația non-verbală (cărți de emoții, tablouri, fotografii) și cât mai multe programe educative scrise bine, cu o grafică artistică implementată corect de la cel mai mic detaliu.

Dacă până acum ne-am ocupat doar de imaginea exterioară și am livrat fotografii frumoase despre ce fericit e copilul la școală, am mai făcut o compunere și am cultivat imaginația copiilor, e timpul să trecem la un nivel superior și să găsim metode prin care conceptualizările imaginarului nostru să se ajusteze la nevoilor reale de învățare prin cele mai rapide metode de livrare: texte, cărți, albume, enciclopedii personalizate, fotografii și video/film educativ.

 

Florina Russu și întâlnirile cu marii maeștri spirituali

Parcursul meu nu a fost un vis, și nici întâmplare, ci mai degrabă o întâlnire cu mari maeștri spirituali. Ce pot să vă rezum sunt câteva frânturi foarte personale din viața mea, întâmplări și oameni cărora le sunt recunoscătoare. Două din ele au legatură cu parcursul profesional: respinsă la Academia de Poliție pe motivul că nu am înălțimea necesară, o profesoară cu har m-a dus de mână la Litere și m-a lăsat în fața ușii deschise: „S-a deschis pentru tine!”, mi-a spus, și fix așa a fost.  Un alt maestru căruia îi voi fi veșnic recunoscătoare este soțul meu. Când am terminat Facultatea, ca șefă de promoție, iar gândul meu era, evident, un ego mare, să râmân să bântui holuri reci acolo, el m-a cerut în căsătorie la Balul de absolvire și s-a asigurat de faptul că nu voi deveni umbra unor foi albe, ci cărțile se vor scrie în umbra mea. Și ce poveste extrordinară scriem și acum, după aproape 20 de ani împreună.

O altă întâmplare căreia îi dă voie să fie povestită este moartea sa clinică, la 30 de ani, la nașterea copilului său mijlociu, Dragoș, care a venit cu complicații nebănuite și neașteptate și care i-a adus mare recalibrare spirituală.

I s-a spus că nu mai pot avea copii niciodată, dar ea a știut că odată pășită în Lumina Vie, orice este posibil! Drept pentru care are și dovada: Victoria, mezina familiei, al treilea copil, nu doar că este o minune medicală, dar este și întâlnirea de care avea nevoie ea și familia, pentru a putea rosti tare că „destinul nostru, al oamenilor, este în primul și în primul rând spiritual, mistic, abia apoi profan, și că inima nu e doar un organ, ci Marele centru ecumenic și smerit al Marilor întâlniri.”

Miruna, Dragoș și Victoria

Miruna, 8 ani, a venit în viața lor ca Lumină din Energie Vie. Dragoș, 5 ani, a venit să tempereze totul cu Iubire, iar Victoria, 2 ani, a venit cu Asumare.

Odată ce le-am făcut loc în viața noastră, carnea și sângele nostru s-a schimbat. Întotdeauna când vorbesc despre ei încerc să îmi dau răspunsuri prin imagini plastice la tot ce mă încearcă, domolind puțin, dar foarte puțin doar, sentimentul de mirare. Zi de zi trăiesc prin ochii lor starea de uimire absolută pe care am avut-o când i-am văzut pentru prima dată: sublimi și eterni.

 

Cuvânt de încheiere

Florina Russu este dovada faptului că totul se poate schimba dacă simți și dacă apoi ieși din propria zonă de confort și te implici. Tot ea demonstrează că și din interiorul sistemului poți lupta cu acesta în mod benefic și pozitiv.

Florina Russu a ales să inspire, înțelegând că puterea exemplului este cea care poate motiva și deveni un exemplu real. Nu poți învăța omul despre cum poate deveni un leader, dacă tu însăși nu ești unul dintre ei! Iar ea, a ales să fie!

Tot Florina este aceea care a înțeles că fotografia nu este doar o imagine, ci este o viziune care poate educa, participând astfel, alături de cuvânt la întregul proces educativ.

A participat la foarte multe evenimente, conferințe locale, naționale, festivaluri și a derulat foarte multe poriecte educative, despre care puteți citi chiar la ea pe pagină.

Eu îi doresc mult succes în toate demersurile sale și mă bucur că am avut fericirea de a ne întâlni și a realiza acest interviu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *