Alex Ilași

Ploieştiul se laudă cu nume sonore de cetăţeni de onoare, foarte mulţi din sport. Puţini ştiu, însă, că oraşul „aurului negru” se laudă şi cu elevi de elită, care studiază sau urmează să studieze la universităţi de top din Europa. Iar un exemplu în acest sens îl reprezintă Alex Ilași, un tânăr de 18 ani admis la reputata universitate Oxford din Marea Britanie!

 

Micuţ, cu alura unui alergător de maraton, n-ai zice că Alexandru Ilaşi se joacă cu cifrele. Elev în clasa a 12-a la matematică-informatică, Alex este „bijuteria” Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” din Ploieşti.

Cu o minte sclipitoare, tânărul de 18 ani a intrat în galeria selectă a tinerilor superdotaţi – admişi la celebra universitate Oxford, secţia “Computer Science”.

Drumul lui până aici a fost presărat cu multă muncă şi sudoare. Dar, abia de aici începe greul… Totuşi, acest lucru îl motivează enorm pe Alex – care a trebuit să treacă mai multe teste până să fie admis la Oxford.

Am aplicat mai întâi pe portalul Universităţii, după care am ataşat rezultatele şi diplomele mele obţinute la cele mai importante concursuri. Apoi am trimis o scrisoare de recomandare, semnată de profesoara mea. Ulterior am susţinut la Bucureşti un examen, după care un altul chiar la Universitatea din Anglia în prezenţa unui consiliu profesoral. V-aş spune din ce a constat acest ultim examen, dar nu am voie pentru că aşa prevede contractul cu ei.

Alex mai are de îndeplinit acum două condiţii pentru ca din toamnă să fie student la Oxford: minim 9.50 nota la matematică la Bacalaureat şi media generală de minim 9.00 la examenul maturităţii.

Ploieşteanul expert în informatică se pregăteşte să treacă peste ultimele bariere pentru a-şi vedea visul cu ochii. Ştie personal 4 studenţi, absolvenţi ai liceelor din Ploieşti, care urmează în acest moment cursurile celebrei universităţi din Anglia – şi ţine legătura cu toţi.

 

Ajutor din partea Guvernului britanic pentru românul Alex Ilași

9.800 de lire pe an însumează cheltuielile de student la Oxford, banii reprezentând taxele aferente unui an universitar. Restul cheltuielilor, pentru cazare, masă şi rechizite şcolare, vor fi acoperite de către părinţii săi. Cei 9.800 de lire sunt bani pe care Alex îi poate accesa prin intermediul unui program finanţat de către Guvernul Marii Britanii şi pe care elevul eminent din Ploieşti are posibilitatea să-i ramburseze după ce se angajează – fie în Regat, fie în România.

Gândul lui este să se întoarcă acasă, dar doar în condiţiile în care cunoştinţele lui vor fi apreciate la adevărata valoare.

Mi-ar plăcea foarte mult să revin acasă şi să lucrez pentru ţara mea! Dar acest lucru depinde de ce mi se va oferi după absolvirea Universităţii. Mi-aş dori enorm ca în timpul facultăţii să am parte de un internship la mari companii precum Google, Facebook sau în Elveţia. Pentru că mai am foarte multe lucruri de învăţat şi sunt avid de cele mai noi cunoştinţe.

Alexandru Ilaşi s-a îndrăgostit de informatică pe când avea 10 ani. Atunci părinţii i-au făcut cadou primul calculator, după care Dna prof. Alice Corina Georgescu i-a călăuzit primii paşi pe acest drum.

De 8 ani o are ca model pe dna Georgescu, cea care a „şlefuit” un tânăr cu nişte calităţi excepţionale şi pentru care competiţia a reprezentat mereu un reper extrem de important.

 

Alex Ilași: „Oxford, un loc de pe altă planetă!”

Alex este multiplu laureat al concursurilor la care a participat şi doar în doi ani s-a întors acasă cu medalia de bronz. În rest, Alex s-a abonat la locul 2 – inclusiv la marile competiţii internaţionale.

Pentru el, cel mai mare rezultat îl reprezintă locul 2 ocupat la Olimpiada Internaţională de Informatică de la Moscova, din 2019. A reuşit acest lucru împreună cu ceilalţi colegi ai lui – cu toţii membri ai Centrului de Excelenţă Prahova.

Ei se pregătesc acum să câştige aurul la următoarea Olimpiadă Internaţională de Informatică – din Italia (la Bologna, sfârşitul lunii aprilie). Nimic nu se compară, însă, cu senzaţia trăită în momentul în care a păşit la Oxford…

Ori de câte ori povestesc despre Universitatea Oxford mi se face pielea ca de găină, cum se spune. Este un sentiment unic, greu de descris în cuvinte! Ştiam câte ceva, de la prietenii mei, tot ploieşteni, care sunt actualmente studenţi la Oxford. Dar până nu ajungi tu acolo… Este ceva de vis, o arhitectură extraordinară ce îţi taie respiraţia, oameni extrem de civilizaţi. Ce mai, e o altă lume!

A făcut primii bani din pariuri pe fotbal

Nimic nu anunţa traseul lui Alex Ilași, pentru că nimeni din familie nu avusese vreo legătură cu informatica. Mama lui este economist de profesie, iar tatăl inginer – fost arbitru de fotbal şi, ulterior, observator. L-a luat la câteva meciuri, când era mai mic, dar fotbalul nu s-a lipit de el.

În schimb, Alex e campion la FIFA 2018, 2019 şi 2020 şi la “League of Legend”. Nu s-a gândit, însă, niciodată să facă bani din asta pentru că nu l-a interesat. Singurii bani câştigaţi până acum au fost din premiile acordate de Guvernul României (ca urmare a rezultatelor sale în concursurile internaţionale) şi din vreo 3 …pariuri pe meciuri de fotbal!

Echipa lui favorită este PSG, iar jucătorul preferat este Kilyan Mbappe. A câştigat bani pe tânărul atacant francez chiar la finala Campionatului Mondial din Rusia, din 2018. De atunci, încearcă să-l copieze pe vârful lui PSG ori de câte ori încinge o miuţă cu prietenii.

În rest, îi plac sporturile extreme şi în viitorul apropiat şi-ar dori enorm să facă bungee jumping, ski extrem (pe stâncile golaşe din Canada), scuba diving şi să sară cu paraşuta. Se uită cu mare plăcere la luptele de MMA, iar McGregor este favoritul său.

Totuşi, nimic nu se compară cu un concurs de ski. Face asta de la vârsta de 9 ani, iar cu placa se dă pe zăpadă de la 3 ani.

 

“Xenoboţii” îl atrag precum un magnet

Deşi ai crede că este ocupat mai mereu cu studiul, Alex îşi face timp şi pentru el. Momentan nu are o prietenă, dar merge sistematic la sală sau la un film bun.

Cam 5-6 ore pe săptămână acord acum studiului. Cu siguranţă, acestea se vor dubla odată cu apropierea Bac-ului, dar nu-mi fac probleme. Am un obiectiv în faţă şi trebuie să-l ating cu orice preţ, pentru asta m-am pregătit mereu.

Alexandru Ilaşi pune acum ban peste ban (în afară de promisiunea părinţilor de ajutor necondiţionat) pentru ceea ce va urma. Şi-a permis o singură investiţie din sumele primite ca premiu pentru rezulatatele sale – un laptop de ultimă generaţie, achiziţionat în toamna anului trecut. „Mărşăluieşte” ore în şir pe net, dar nu pentru a se juca, ci în căutare de noi provocări.

Are o idee despre ceea ce i-ar plăcea să facă în viitor, ca proaspăt absolvent de Oxford. Xenoboţii sunt noua ramură a informaticii, o combinaţie între cifre şi biologie. Pe scurt, este vorba de celule vii programate şi care pot fi de ajutor în multe domenii – dar cu precădere în medicină.

Alex are un frate mai mic, de 9 ani, dar încă nu ştie dacă acesta îi va călca pe urme. Momentan, mezinul familiei Ilaşi este preocupat mai mult de jocuri. Îl va susţine pe fratele său mai mare, însă, la primul mare examen din acest an – pentru obţinerea carnetului de conducere.

Lui Alexandru îi plac maşinile puternice, cu mulţi cai putere, dar pentru început s-ar mulţumi şi cu o marcă autohtonă.

Asta şi pentru că vrea să-şi facă singur cadouri. Iar până să ajungă la un salariu care să îi permită să cumpere un „bolid” pe patru roţi mai este.

Cu alte cuvinte, să vină Oxfordul!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *