În termeni foarte tehnici, Andreea Paul se bucură de o carieră cu foarte multă greutate din punct de vedere academic. Chiar și rezumând, tot o carieră de anvergură rămâne, la o vârstă la care maturitatea profesională abia începe. Este doctor în economie, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București. Experiența academică solidă s-a construit și in calitate de cercetător, timp de 8 ani, la Institutul de Economie Națională al Academiei Române. După trei ani de consilier la Administrația Prezidențială, trei ani la Parlamentul European, alți trei ani consilier pe probleme economice a doi premieri în Guvernul României și patru ani de deputat în Parlamentul României – a pus bazele Asociației INACO Inițiativa pentru Competitivitate, o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.
În termeni foarte umani, Andreea Paul nu e un munte de energie – pentru că e o imagine mult prea statică – ci un bulgăre de idei și fapte care se rostogolește în permanență, antrenând cu el oameni și instituții cărora le imprimă din cinetica și optimismul ei inepuizabile.
Așa este și think tankul INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – o comunitate în creștere, care de trei ani a agregat 56 de experți voluntari, animați de proiectele îndrăznețe ale celei care a fondat asociația. Andreea e un excelent agregator de comunitate, care crede în competență, în expertiză și valorifică talentele acestor profesioniști în proiecte sociale cu impact pe termen lung.
Deși excelează în multe domenii – ca profesoară, doctor în economie, și președinte al unei asociații care promovează inovarea, ca manager, trainer, formator de opinie și, mai nou, public speaker, spune că din tot acest caleidoscop cel mai bine se regăsește în rolul de mamă. Fiica ei de 9 ani este motorul care o face să tureze la maxim în găsirea unor soluții pentru educație.
Andreea crede în România competitivă, inventivă, etică și educată. Cele mai dragi proiecte ale sale derulate INACO sunt cele dedicate educației – Ghidul Meseriilor Viitorului – aflat la ediția a doua – și Smart Lab – care aduce în școlile românești primele laboratoare digitale inteligente la care au acces gratuit toţi elevii şcolilor şi liceelor beneficiare – Școala Gimnazială nr. 45 Titu Maiorescu, Liceul A. I. Cuza, Colegiul Național G. Moisil, respectiv toate scolile și liceele din judeţul Ilfov care merg la Smart LAB Măgurele.
Cum a ajuns aici? Ca părinte, Andreea Paul nu se mai plânge de mult timp de neajunsurile sistemului de stat, ci caută să găsească soluții acolo unde toată lumea dă vina pe țară, pe guvern, pe minister sau orice altă instituție sau terță entitate.
Un exemplu concret este chiar această „rețea” Smart Lab, pe care a gândit-o la începutul anului trecut, a pus-o în practică în primăvară, iar de atunci, în răstimp de doar un an, activează deja patru smartlab-uri și încă două se află în pregătire. Scopul lor este acela de a oferi elevilor din câteva școli și licee conectarea la școala viitorului, de care e atât de mare nevoie.
Visul Andreei e ca toate cele 6200 de instituții de învățământ ale României să aibă în dotare un astfel de SmartLab, dotat cu imprimante și scannere 3D, ochelari de învățare prin intermediul realității virtuale, desktopuri şi laptopuri (cu software educațional digital), tablă inteligentă, roboți (educaționali multifuncționali).
Pentru ca toți elevii au dreptul să aibă acces la educație digitală, care să îi învețe cum să folosească echipamentele de ultimă generaţie şi cum să abordeze subiecte din programa şcolară, cu ajutorul tehnologiei digitale inteligente.
Este manifestul unui părinte și al unui educator responsabil care asistă la acest exod masiv al talentelor și vrea să găsească soluții pentru a păstra tinerii în țară.
Ghidul Meseriilor Viitorului este un alt demers pornit de INACO în 2018, în care elevii, profesorii și părinții află care sunt tendințele în materie de profesii – care dispar, care apar, care sunt în curs de reformulare – și cum ar trebui ca școala să se reinventeze pentru a pregăti tineri capabili să facă față economiei viitorului, în continuă transformare. De altfel, tot ceea ce ține de evoluția tehnologiei, de viitor, de învățare continuă se regăsește în agenda zilnică a Andreei – sub formă de întâlniri, conferințe, proiecte, networking, licitații, fund raising.
Este implicată în tot ceea ce înseamnă transformare digitală, alinierea României la tehnologia de vârf și dezvoltarea competențelor digitale pe toate palierele de activitate. Prin intermediul think tank-ului INACO, care împlinește trei ani de la înființare, comunitatea de profesioniști pe care Andreea Paul a agregat-o în tot acest timp sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate. Ce înseamnă asta? Peste 50 de experți voluntari – economiști, sociologi, psihologi, antreprenori, mentori, futurologi, inovatori sociali, specialiști în digitalizare, știință și tehnică, în relații internaționale, branding, comunicare și PR, social shaper, global futurist, conectați la tendințele internaționale, dau tonul pentru o Românie modernă, aliniată la standarde internaționale de competitivitate.
În același timp, fondatoarea și președinta INACO este o susținătoare activă a femeilor, dovadă și trilogia unică pe care a lansat-o sub forma a trei volume dedicate implicării femeilor – „Forța politică a femeilor”, „Forța economică a femeilor” și „Forța civică a femeilor”, publicate în 2011, 2016, respectiv 2018, la Editura Polirom. Andreea s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare.
Volumul își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vină pe soarta, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună.
Fiecare poveste a celor 100 de femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau aceleași noțiuni de curaj, pasiune, generozitate, iubire, putere.”
Convinsă de necesitatea demersului de a susține femeile, Andreea plănuiește o continuare și caută protagoniste pentru viitoarele volume care să povestească despre forța științifică și forța culturală a femeilor, cele care prin natura lor poartă de grijă întregii umanități. Fiindcă atunci când educi și susții o femeie, nu sprijini doar o persoană, ci întreaga familie și comunitate care crește în jurul unei femei.
Sursa foto: Facebook Andreea Paul
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!