Oana Pricop este Managing Partner Free Spirit Travel și Managing Partner Transilvania Train. A finalizat facultatea de Management Turistic și Comercial pe care ea o numește Facultatea de Călătorii și a terminat Masterul de Marketing și Negocieri în Afaceri.
Cu Oana Pricop pe urmele copilăriei până la Free Spirit
Oana Pricop s-a născut în Transilvania, în cea mai frumoasă familie pe care poate să o aibă un copil, așa cum ne spune chiar ea. A fost înconjurată toată copilăria de dragostea părinților și a bunicilor și a învățat să iubească de mică oamenii, animalele, natura și tot ceea ce o înconjura.
În această familie minunată a învățat ce înseamnă respectul, bunul simt, ospitalitatea, compasiunea, bunătatea și multe alte valori care îi sunt bine înrădăcinate și care o ghidează în viață.
Dacă mă întrebi ce apreciez cel mai mult la un om, cred că cel mai mult apreciez bunătatea.
Copilăria și-a petrecut-o la bunici, într-un sat „pierdut de lume” unde casele nu aveau garduri și toată lumea se cunoștea cu toată lumea. O vorbă veche din popor spune că „e nevoie de un sat întreg ca să crești un copil”, iar în cazul Oanei s-a potrivit perfect: o comunitate mică, de oameni simpli dar extrem de conectați cu natura, cu o logică simplă și sănătoasă asupra vieții, și-a pus puternic amprenta asupra acestui ”Free Spirit” care o caracterizează.
La 7 ani, ca mai toți copiii din acea vreme, a fost adusă la oraș de părinți pentru a merge la școală. A trebuit să se adapteze unui program mai riguros, dar libertatea de decizie căpătată în acel mic sat au ajutat-o să își păstreze personalitatea puternică, să rămână o rebelă în școală, să-și spună mereu punctul de vedere, sau să se revolte când considera că era cineva nedreptățit.
Nu a știut niciodată să răspundă la întrebarea „Ce o să te faci când vei fi mare”. Știa doar că se hrănea cu poveștile din călătorii ale mătușii sale. Și astfel, eu o percep pe Oana ca un fel de Dorothy care pornește pe urmele poveștilor, împlinind-o pe a sa.
Unchiul meu lucra în diplomație și mătușa mea mergea cu el peste tot. Apoi, îmi povestea cum e prin lume. Când îmi povestea de Egipt sau de Ghana visam să ajung acolo într-o zi. De fapt, e mai mult decât „visam”. De fapt, mă hotăram să fiu „călătoare”, când o să mă fac mare! Pasul următor, logic de altfel pentru a deveni călătoare, a fost să mă îndrept spre turism și am urmat Facultatea de Management Turistic și Comercial. A apărut apoi primul copil, agenția de turism Free Spirit Travel, care împlinește în curând 12 ani și de care am avut mereu grijă, în primul rând să adopte aceleași valori pe care le respect și eu.
Free Spirit Travel, o agenție născută din visul de a călători
Am intrat puțin pe pagina Free Spirit Travel, la secțiunea despre noi și am descoperit o poveste deosebită care se bazează pe prietenie, încredere și loialitate. O dată încrederea în ei înșiși și unul în altul, iar mai apoi, încrederea în visurile lor.
Și-au vândut o rockotecă, Oana Pricop a strâns cealaltă parte de bani și au dat drumul unui vis care iată, a deschis a 100-a locație în lume! Nu e frumos? Asta înseamnă să crezi în tine, în munca ta, să lupți ca să ajungi acolo unde ai visat să fii, să nu renunți. Mai ales, să nu renunți!
Free Spirit Travel este o echipa de profesioniști, de oameni care iubesc turismul și care sunt implicați în foarte multe proiecte turistice, oameni cu care știu sigur că pot începe orice proiect în acest domeniu și alături de care pot depăși (am și făcut-o de altfel) orice bariere apar. Free Spirit Travel este mai mult decât o agenție de turism, este un loc în care oamenii au posibilitate să se exprime liber, să creeze, să vină cu idei și să le și pună în practică, e un loc în care noi toți încercăm să facem bine, să ajutăm și să ne implicăm, atât în proiecte turistice cât și cele sociale.
Free Spirit Travel a pornit de la o poveste cu Tom Sawyer prin piețele din Cairo. S-a conturat în urma unei discuții într-un bar. Acum, agenția reprezintă acele aripi cu care putem călători oriunde dorim să vedem altceva și să descoperim altfel un loc. Free Spirit Travel este de fapt o stație de călătorie care orbitează în jurul inimilor și visurilor!
Transilvania Train, primul tren turistic din România
Sigur, ca cititoare înrăită a romanelor lui Agatha Christie, nu am avut cum să nu îmi amintesc de renumitul Orient Express, când am auzit de Transilvania Train. Diferența este că trenul de la noi este unul turistic, o altfel de incursiune culturală în inima a tot ce ține de rădăcinile românești.
Transilvania Train, primul tren turistic din România, este proiectul meu de suflet, pentru care am muncit mii de ore și pentru care am bătut la zeci de uși. În 2016, Cristi, partenerul nostru din agenția de turism Globe 365 a venit la noi cu ideea genială de a organiza un tren turistic în România. Am râs și glumit cu el câteva zile bune pe subiectul CFR și tren turistic, i-am zis că trebuie să fim nebuni să ne implicăm în așa ceva, să termine cu ideile astea imposibil de pus în practică DAR, undeva acolo, inima de ardeleancă îmi spunea că trebuie să încerc, pentru Transilvania, pentru tradițiile și meșteșugurile cu care eram atât de familiarizată din micul sat al copilăriei mele.
În cele din urmă, acest proiect a fost posibil chiar datorită parteneriatului comercial cu CFR. S-au bucurat de promovare din partea Companiei Feroviare Române, dar și de suport logistic și asta datorită câtorva români frumoși, care au îndrăgit încă de la început acest proiect pozitiv de promovare a României și a Transilvaniei.
Experiența reprezintă mult mai mult decât o simplă plimbare cu trenul. Întinzându-se pe durata a 5 zile, programul este unul extrem de încărcat, cu 20 de fortificații vizitate și 15 workshop-uri tradiționale, la care se adaugă evident cei 600 de km de traseu parcurs.
Experiența turistică este una deosebită, specificul Transilvaniei fiind transmis prin intermediul tuturor celor 5 simțuri. Astfel, doritorii vor fi expuși la tradițiile, valorile și cultură Transilvaniei, vor degusta preparate din gastronomia tradițională transilvăneană și vor lua parte la spectacole și concerte memorabile, organizate în locații speciale, în mijlocul orașelor medievale sau în biserici fortificate.
Feedback-urile turiștilor, motorul de propulsare al renumitului Transilvania Train
Sincer, feedback-urile pozitive ale călătorilor și încurajările lor ne-au dat forță să mergem mai departe cu Transilvania Train. Oamenii sunt extrem de încântați și ne spun de fiecare dată că e greu de exprimat în cuvinte această experiență completă, că pur și simplu trebuie trăită și nu povestită. În Transilvania Train au urcat până acum peste 350 de pasageri, majoritatea români.
Trenul pleacă în fiecare an, pe ruta Brașov- Sighișoara – Mediaș – Albă Iulia- Sebeș – Sibiu – Făgăraș – Brașov.
Participanții sunt implicați în experiențe tradiționale și culturale, fiecare dintre cele 5 zile având propria să temă: ziua 1 – meet & greet day; ziua 2 – povestea bisericilor fortificate din Transilvania; ziua 3 – povestea castelor și meșteșugurilor tradiționale; ziua 4 – bucătăria tradițională transilvăneană; ziua 5 – evenimente culturale în Sibiu.
Tariful pentru această aventură de legendă prin inima Transilvaniei este de 780 euro/persoană. Tariful include toate mesele, workshop-urile, evenimentele culturale și gastronomie. Este o „croazieră all inclusive pe sine”, cum îi place Oanei să spună.
România – un tărâm turistic binecuvântat sau nu?
Da, văd România ca un tărâm turistic binecuvântat și nu o văd doar eu așa. Mulți jurnaliști, bloggeri și influenceri din toată lumea au scris lucruri minunate despre România după ce au vizitat-o. Eu pot doar să spun că îmi crește inima când citesc aceste articole și mă bucur că acești oameni care au călătorit în foarte multe țări reușesc să simtă energia acestei țări, să-i aprecieze frumusețea și să-i înțeleagă spiritul.
Mulți români au început să aprecieze proiectele de turism care oferă calitate și să înțeleagă că poți avea servicii foarte bune și în România, la un preț corect.
Pe de altă parte, subliniază Oana Pricop, turismul reprezintă un sector cu mare potențial de dezvoltare, dar din păcate nu este exploatat suficient.
Nu există o viziune clară, o strategie comună și fiecare face ce poate în pătrățelul lui. Nu găsești sprijin, indiferent la câte uși bați, iar pentru proiectul Transilvania Train nu am găsit nici o ușa deschisă la instituțiile care se presupune că ar trebui să susțină aceste inițiative.
Oana povestește că a fost anul trecut pe litoralul românesc, în stațiunile Neptun și Olimp și atunci a realizat că turismul românesc arată fix ca aceste 2 stațiuni. Dacă pleci din Olimp spre Neptun ai să găsești câteva hoteluri lăsate în paragină, apoi o terasă extrem de cochetă cu mâncare foarte bună și chelneri amabili, apoi o zona plină de buruieni și un restaurant închis, apoi găsești un hotel de 5 stele cu servicii impecabile, dar treci de el și dai de o zona plină de gunoaie, apoi îți iese în cale un centru Spa foarte mare, apoi iar restaurante părăginite, apoi o terăsică drăguță cu multe flori și oameni zâmbitori….și tot așa.
Sunt oameni care au inițiativă, care au spirit antreprenorial și sunt dornici să se implice, dar degeaba dacă nu există o viziune de ansamblu și dacă acești oameni nu sunt susținuți și ghidați printr-o strategie comună și un plan clar de acțiune.
Și cumva, a cumulat în câteva fraze și gânduri întreaga problemă a turismului românesc. Lipsa de viziune, de bani, de fonduri, de implicare a instituțiilor și a guvernanților, nu fac altceva decât să taie din start aripile antreprenorilor și să ștranguleze artera principală a infuziei de fonduri în România și anume: turismul!
Oana Pricop crede că cel mai important este să crezi cu tărie în visul tău, să munceșți zi de zi pentru el și să găsești oamenii potriviți cu care să pleci la drum. Și mai crede că e nevoie de puțină nebunie la început.
Mi-e greu să dau sfaturi pentru că suntem diferiți, acționăm diferit, ne găsim motivația din surse diferite… Ideea este să ne descoperim pe noi mai întâi, să identificăm ce ne dorim să facem pe termen mai lung și să acționăm cu perseverență, fără frică, cu oamenii potriviți alături și cu sufletul deschis.
Cuvânt de încheiere
Oana Pricop ne-a povestit astăzi despre două proiecte frumoase și fără să vrea, ne-a purtat într-o călătorie către noi înșine. În locurile acelea profunde, unde putem să regăsim visuri amânate sau proiecte neîncepute.
Ea se vede ca un Tom Sawyer, dar eu am descris-o ca pe o Dorothy, deoarece în ambele povestiri este vorba despre călătorii, despre a crede în visurile noastre, doar că în Vrăjitorul din Oz este vorba și de prietenie, loialitate și susținere! Eu asta am văzut în Free Spirit Travel. Și e frumos să vezi că mai există prietenie dincolo de afacere și direct implicată în ea.
Cu Oana Pricop, mergem în altfel de călătorii. Călătorii ale sufletului, călătorii culturale, nu doar de relaxare. Ceea ce este minunat, deoarece mulți dintre noi ne dorim ca dincolo de plaje sau resorturi să descoperim bucăți de istorie, de tradiții, de obiceiuri. Să refacem un puzzle pe care nimeni nu ni l-a putut prezenta integral și pe care doar noi îl putem completa.
Turismul nu este întotdeauna despre a sta la soare și a face sky jet. Ba aș spune că nici nu ar trebui să fie despre asta. Turismul e despre a vizita locuri cu multă sfială și curiozitate! Despre a ne lăsa prejudecățile acasă și a încerca să înțelegem cu ochii minții și a sufletului! Despre a ne descălța de ignoranță, de comparații și a vedea unicitatea în diversitatea unei lumi noi!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!