Elisa Rusu Omnicredit

Prima platformă fintech din România de servicii de multicreditare, exclusiv online este condusă de o femeie. Elisa Rusu, CEO Omnicredit, are 20 de ani de experiență în domeniu și a acceptat această provocare cu zâmbetul pe buze și convingerea că nimic nu este imposibil, atunci când vrei să faci performanță.

 

Omnicredit este un proiect inovator care vine în întampinarea nevoii de finanțare în special a micilor antreprenori, putând finanța cereri standard de până la 25.000 lei, în mai puțin de o oră. Statisticile arată că 94% dintre companiile românești sunt microîntreprinderi, iar, dintre ele, 70% nu sunt eligibile pentru accesarea unui credit bancar clasic. Ceea ce le oferă Elisa Rusu antreprenorilor, prin intermediul platformei pe care o conduce, nu sunt doar bani, ci este ceva mai prețios: luându-le de pe umeri povara nevoii de finanțare, le oferă acestora timp pentru a-și dezvolta afacerea.

Un alt serviciu inovator pentru piața românească pe care Omnicredit îl dezvoltă este cel de factoring, preluând riscurile companiilor privind neachitarea facturilor emise. Astfel, coordonând o echipa de 12 oameni în prezent, Elisa Rusu are planuri mari: vor să devină lideri de piață pe segmentul lor, să se extindă pe piața europeană și să lanseze prima „Academie de Educație Financiară” pentru micii antreprenori, o platformă online care îi va ajuta să înțelegă mai bine zona financiară și de credit.

 

Elisa Rusu: „Am avut una dintre cele mai bune învățătoare din lume. Datorită ei și părinților mei am pornit cu dreptul în viață”

Cine spune că bazele a ceea ce vom deveni ca adulți se pun în ”cei 7 ani de acasă”, are dreptate. Elisa Rusu s-a născut la Tulcea și a copilărit în micul orășel plin de verdeață de pe malul Dunării. Își amintește cu drag de zilele lungi ale vacanțelor, în care pleca de acasă împreună cu alți copii odată cu zorile și, deși știau că trebuie să fie acasă cel târziu la 7 seara, nu ajungeau niciodată la ora stabilită.

Am avut o copilărie cum astăzi din păcate nu mai există… Alergam cu orele fără să ne pese de nimic, flamânzi și murdari, iarna înghețați și cu nasurile roșii, iar când ajungeam în gașcă acasă, ne așteptau în fața blocului un „șir” de mame nervoase. Ne certau, dar asta nu însemna că a doua zi nu o luam de la capăt. Nu existau telefoane mobile, părinții nu știau nimic de noi, dar parcă sentimentul de „paranoia” nu era asa dezvoltat.

Una dintre cele mai mari bucurii ale Elisei în copilărie era să meargă în vacanță la verișorii ei de la Sulina: fără mașini pe străzi, aer curat și parfum de flori, iarbă grasă și Dunăre, un amestec ce i-a rămas în nări și-n suflet și astăzi.

Copilăria și-a pus puternic amprenta asupra mea. Mi-o amintesc ca pe un timp al fericirii fără cusur, un timp în care singurele necazuri erau premiul al-II-lea luat în clasa a VII-a, băiatul care a preferat o altă colegă în locul meu sau pierderea câinelui pe care-l iubeam ca pe ochii din cap.

Tot din vremurile senine ale celor 7 ani de acasă, Elisa Rusu a deprins o serie de valori importante, ce i-au fost de folos atât în viața personală, cât și în cea profesională. Cinstea, respectul, politețea, bunătatea, mila, perseverența – pentru toate le este profund recunoscătoare părinților săi.

Baza pentru toată devenirea noastră ca oameni se pune în școala generală, iar Elisa a avut norocul să aibă o învățătoare excelentă, care, alături de părinți, a știut să-i insufle dragostea pentru învățătură. Rezultatele excelente din școală i-au netezit drumul către cel mai renumit liceu din județ – „Spiru Haret”, secția mate-fizică.

Grație admirației nutrite pentru învățătoarea ei din școala generală, mult timp Elisa a visat să devină profesoară pentru că iubea copiii și își dorea să lucreze cu ei.

De-a lungul timpului, am vrut să urmez mai multe cariere. Când eram mică mă îmbrăcam uneori în hainele mamei, dădeam muzica la maxim și dansam ore-ntregi… visam să fiu o mare dansatoare.

Elisa Rusu Omnicredit

Apoi, după Revoluție, odată ce timpurile s-au schimbat, visurile din adolescență au lăsat loc unor decizii pragmatice și s-a înscris la ASE – Relații Internaționale.

 

Ambiția și calitățile înnăscute de lider, rețeta de succes în carieră

Traiectoria profesională a Elisei a fost mereu ascendentă, pe o linie clară. După liceul de mate-fizică și facultatea la profilul Relații Internaționale, un MBA în Management financiar-bancar a fost continuarea firească.

Cred că aveam calități de „lider”de mică… de obicei, eu făceam regulile la jocuri, eliminam copiii sau… păpușile, atunci când mă jucam de una singură. Sigur că, pe vremea aceea, nu-mi dădeam seama ce înseamnă asta, însă timpul mi-a demonstrat că erau primele semne privind evoluția mea ulterioară.

Primul job al Elisei în domeniu financiar a fost ca ofițer de credite la Microcredit, actual Procredit Bank. Apoi, grație experienței dobândite acolo, în ianuarie 2009 s-a alăturat echipei de la Banca Transilvania, unde a petrecut 9 ani plini de provocări care au maturizat-o pe deplin ca profesionist în domeniu.

Toamna lui 2017 a adus primii pași pe propriul drum profesional. Elisa Rusu a intrat acționar minoritar și co-fondator la Instant Factoring unde, alături de o echipă excelentă, a scris o frumoasă poveste de succes. Instant Factoring s-a făcut repede cunoscut pe piață, astfel încât următoarea etapă a venit natural: propunerea de colaborare din partea fondului de Investiții RC2 în proiectul ambițios al Omnicredit, primul fintech 100% online din România.

Înainte de Omnicredit, fusesem CEO la alte 3 IFN-uri și director departament în cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, deci aveam suficientă experiență managerială. Provocarea cea mai mare a fost să conduc un fintech – adică o companie financiară bazată pe tehnologie și digitalizare, unde trebuie să schimbi traseele clasice și să „rupi” barierele.

Pentru că-i plac provocările, o motivează și o ambiționează, Elisa a reușit încă din primele luni de la lansarea Omnicredit pe piață să rezolve o parte din „necunoscutele” din ecuație. Rezultatele sunt neașteptat de bune pentru un business care și-a propus să revoluționeze piața de profil din România. Acest lucru antrenează, însă, eforturi susținute din partea întregii echipe. Elisa explică:

Succesul pe care l-am avut încă de la început face să fie nevoie să creștem, să ne automatizăm și mai mult, să începem să căutăm o finanțare mai repede decât ne gândeam. Am avut mare noroc cu o echipă extrem de dedicată, cu furnizori de soft extrem de muncitori și deschiși la nou, cu acționari încrezători în proiect, cu primii clienți extrem de toleranți.

 

Elisa Rusu: „Fericirea stă în lucruri simple!”

Zilele Elisei încep cu o oră de lucru acasă, la cafea. Citește și răspunde la mailuri, face un mic sumar al zilei precedente și un plan al celei în curs. Are mare noroc că nu trebuie să fie la birou la prima oră și evită astfel haosul matinal din traficul bucureștean.

Pot să mă consider fericită, întrucât merg la serviciu cu plăcere. Echipa e minunată, atmosfera este destinsă, descoperim și construim împreună în fiecare zi lucruri noi și încercăm să îmbunătățim business-ul. Nu am un birou separat, stau într-un open space cu toți ceilalți colegi întrucât vreau să fac parte din ,,acțiunea zilnică” si să simt vibe-ul afacerii direct de la sursă.

Momentele de relaxare înseamnă, pentru Elisa Rusu, timp petrecut alături de familie, plimbările pe care le face cu cățeii ei și clipele petrecute îngrijindu-și florile din grădină. 

Elisa Rusu

Cea mai mare bucurie e că, făcând ceea ce-i place mai mult, reușește să aducă succes în afacerile clienților, lucru care se vede din mesajele frecvente de mulțumire pe care le primesc atât ea, cât și echipa pe care o coordonează la Omnicredit.

Când vezi că anumite lucruri se repetă în viața ta, este clar că sunt niște lecții de învățat. Iar dacă le ignori și faci aceleași greșeli – nu evoluezi.

Consecventă propriului sfat, Elisa Rusu a repetat un singur lucru de-a lungul anilor de evoluție profesională: succesul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *