Cei mai mulți români o cunosc pe Maria Hojda datorită excelentelor sale prestații de la MegaStar și Vocea României. Însă cariera Mariei a început mult mai devreme și continuă prodigios în prezent, motiv pentru care am considerat că locul ei este în Elita României. Acum e o bună ocazie să o cunoașteți mai bine pe această tânără foarte talentată.
Alexandra Maria Hojda este născută în Sighetu Marmației într-o familie numeroasă și frumoasă, o familie care de-a lungul istoriei a oferit oameni de valoare care au luptat pentru adevăr și credință.
Până în clasa a opta a fost elevă a Liceului Pedagogic ”Regele Ferdinand” și a Școlii de Muzică și Arte Plastice ”George Enescu” din Sighet, unde a studiat pianul și viola. În clasa a noua s-a înscris la „Liceul de Artă” din Baia Mare, la secția canto clasic și apoi a urmat cursurile „Universității Naționale de Muzică” din București, specializarea Pedagogie Muzicală.
De câteva luni s-a mutat în Timișoara și aici începe un nou capitol din viața sa.
Maramureșul e mereu în sufletul meu și amintirile legate de acest superb loc al copilăriei mă ghidează în momentele în care simt că sunt cuprinsă de haos. La Ieud, în grădina bunicii, există un măr mare și bătrân care cunoaște multe legende și de fiecare dată când mă întorc acolo îmi răspunde la anumite întrebări. Aș putea scrie un roman despre toate experiențele trăite, însă nu am pregătirea necesară.
Hojda, familia muzicală
Maria provine dintr-o familie cu muzica în sânge. Tatăl ei, în vremea tinereții, studia chimie alimentară și cânta folk. A participat la câteva festivaluri, ajunsese inclusiv la cenaclul Flacăra. Compunea cântece și își învăța fetele să cânte pe voci. Maria își aduce aminte de un cântec pe care l-a compus împreună cu el și Ligia pentru ziua mamei.
Primul lor concert a fost la Sighet, când Maria avea 6 ani, Ligia 7, și erau foarte mândre că sunt pe aceeași scenă cu tatăl lor. E omul care le-a insuflat în mod direct iubirea pentru muzică.
Bunica lor de la Ieud cânta doine și cântece tradiționale, știa strigături și lua parte la evenimentele importante ale satului. La Ieud se perindau tot felul de oameni, inclusiv sociologi sau antropologi străini. Cartea „Nunta Mortului” a fost scrisă de Gail Kligman, în casa buniciilor. De fapt, toți bunicii săi se exprimau prin cânt.
Împreună cu Ligia, Flavia și Francesca, Maria a pornit pe drumul artistic. Fratele lor, Iuliu, scrie versuri, are un timbru vocal foarte fain și încearcă să le prindă din urmă. A studiat Relații Economice Internaționale, Comerț Exterior și este pasionat de fotografie.
Ligia are proiectul ei, a lansat un videoclip și câteva piese. Flavia a absolvit cursurile de actorie ale Universității de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București, a jucat în câteva filme, cele mai cunoscut fiind ”Selfie”, și în prezent joacă în câteva spectacole de teatru. Nu a putut să renunțe la muzică și cântă împreună cu Pavel Ulici într-un proiect muzical.
Francesca este un dar pe care l-au primit toți cei din familie. E un copil extrem de creativ, sensibil, intuitiv, autodidact care cântă din tot sufletul, reușind să se traspună în orice melodie. Are compoziții proprii, are un simț al umorului foarte dezvoltat și o puteți urmări pe canalul ei de Youtube.
Numeroasa și talentata familie Hojda se gândește la un proiect care să îi includă pe toți, ei sperând să îl lanseze anul acesta. E o energie care îi unește și îi face să fie mai puternici.
Influențele artistice din viața Mariei Hojda
Pe parcursul anilor, Maria a descoperit numeroase cărți, filme sau artiști. A trăit diferite experiențe și a întâlnit oameni noi care au ajutat-o să își consolidez principiile.
Prima carte care a ajutat-o să crească a fost „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery. Lista a început să crească, de la Hesse, Dostoievsky, Camus, Eliade, Gogol la Kahlil Gibran si alții.
Muzical vorbind, a crescut cu folk, punk, rock, hip hop, muzică clasică și folclor autentic, apoi a început să descopere și alte zone mai abstracte – world music, progressiv, jazz, etc. În liceu era înnebunită după Janis Joplin, The Doors și alții, iar acum se regăsește foarte mult în Bjork și Lisa Gerard.
O altă cântăreață care a influențat-o și a făcut-o să își dorească să exploreze și mai mult posibilitățile vocale, este Yma Sumac.
Mi-a fost mai greu să mă adaptez în această lume nebună și agitată, departe de natură. Ajunsesem să îmi pierd încrederea în oameni și în mine pentru că vedeam că visurile mele nu coincid cu realitatea. Întotdeauna am crezut în bunătate și mi-am dorit să găsesc frumusețe și puritate, dincolo de urât, dar uneori simțeam că nu mai pot. Prea mult bun simț poate fi dăunător. Prin muncă, perseverență, încredere, curaj și puțin noroc poți să atingi multe obiective. Mi se pare că verbul ”a reuși” are mai multe înțelesuri și depinde de percepția fiecărui om în parte.
Experimente muzicale spre descoperirea propriilor limite
Acum șase ani, Maria Hojda a început să colaboreze cu Loredana, pe care a descoperit-o ca fiind un artist și un om foarte puternic. O femeie care iubește scena și oamenii pentru care cântă și se dedică complet actului artistic. Loredana a provocat-o, intenționat sau nu, să iasă din zona de confort.
A mai cântat cu Zdob și Zdub la Arenele Romane, cu ocazia aniversării de 20 de ani de activitate. Cornel Ilie a invitat-o să cânte în cadrul concertului acustic Vunk – Autoportrete.
Istvan Sky a ajutat-o să redescopere bucuria lucrurilor simple prin muzica de meditație și mantre. Cântă împreună cu el aproape de fiecare dată când vine în România.
Cu Allard Van Hoorne a colaborat pentru Bienala de Artă Contemporană din București 2016 și a avut sarcina de a cânta codurile unor pixeli de pe un panou stradal conceput de el. Știa că muzica are multe laturi neexploatate și cu această ocazie a experimentat și și-a lărgit orizontul. Mozart Rocks a fost un proiect care i-a atras atenția de la început, și a avut prilejul de a face parte din două concerte.
Maria Hojda a cântat prima oară cu Souptrip la ”Waha Festival” 2017. Băieții aveau nevoie de o voce feminină care să întregească conceptul muzical, iar Adrian Tăbăcaru a propus-o pe ea. Apoi au susținut câteva concerte, au lansat un videoclip pentru piesa Neuro, dar nu au apucat să îl promoveze. Sunt lucruri frumoase care se termină, dar care îti rămân în suflet și te transformă.
Întâlnirea cu Adi Tăbăcaru a fost o mare bucurie pentru Maria, și îi mulțumește lui Ceva (Andrei Popa) pentru această legătură. Adi a compus opera rock ”Lucifer” bazată pe versurile poemului ”Luceafărul” de Mihai Eminescu, iar avanpremiera a avut loc la clubul Control din București, în data de 15 ianuarie 2019.
Acum trei ani, Maria Hojda a înregistrat partitura Cătălinei și a fost fascinată de nebunia pe care a reușit Adi să o creeze. E un proiect amplu, curajos, pentru Maria fiind o mare bucurie că face parte din el.
Am văzut câtă logistică e în spatele unui act artistic, am înțeles importanța muncii individuale, dar și a muncii în echipă. Am înțeles că muncind transpui în faptă o părticică din tine.
Noi valențe muzicale alături de TM Groove
În ianuarie 2017, Maria Hojda s-a alăturat proiectului TM Groove al celebrului chitarist Horea Crișovan și al toboșarului Florin Cvasa. Încă de la prima repetiție, Maria s-a simțit în largul ei acolo, ca și cum i-ar fi știut de o viață.
Se simte foarte norocoasă că e înconjurată de muzicieni excepționali și oameni de la care are ce să învețe, care o încurajează, o susțin și o respectă. Numele lor – Florin Cvașa, Mircea Ardeleanu Jr., Marcelle Poaty-Souami și Horea Crișovan. Fiecare are personalitatea lui și e frumos să vezi atâta diversitate în unitate. Asta se reflectă și în repertoriul pe care au ales să îl cânte.
Una dintre întâmplările memorabile cu Horea Crișovan a avut loc la Gărâna Jazz Festival 2018. A fost invitat să cânte, iar Maria și-a dorit să fie unul din spectatori. Pe la mijlocul concertului, Horea a invitat-o pe scenă. Maria Hojda nu știa ce urma să cânte și nu avea cum să refuze. Provocarea fusese lansată, iar ea urma să își depășească un prag mental. Au început să improvizeze și au adăugat în cutiuța cu amintiri un moment sublim.
Maria Hojda și primul videoclip
În noiembrie 2017, Maria Hojda a lansat primul videoclip al carierei, în colaborare cu Ceva. Nu și-au creat așteptări, au vrut doar să lanseze o piesă la care au muncit cu drag.
La filmarea videoclipului au lucrat cu Francesca Leonte si Mircea Ibadof de la ”Akasha film”, niște oameni faini care le-au creat un spațiu confortabil și intim. Aflată la prima experiență de acest gen, Maria nu prea știa ce are de făcut, fiindu-i destul de greu să se detașeze. Le este însă tuturor recunoscătoare, deoarece fără ghidajul lor nu ar fi reușit să își focalizeze energia și să exprime mesajul piesei.
Este evident că pe Maria Hojda o atrag proiectele experimentale și a avut câteva colaborări în direcția asta. Există oameni care gustă genul ăsta de artă, dar sunt cam puțini. Lipsa educației se oglindește în toată societatea actuală, menționează artista cu părere de rău.
Lecții pentru un visător la carieră muzicală
Cel mai greu obstacol din cariera Mariei a fost atunci când a rămas fără voce și aproximativ doi ani de zile nu a avut voie să cânte. Și-a revenit pe parcurs, dar a trebuit să o ia de la capăt cu multă răbdare și consecvență. Familia și prietenii au fost cei care au ajutat-o să continue. Tot în perioada aceea, din nevoia de a se exprima artistic, și-a direcționat atenția către teatru.
Fiecare își învață lecțiile. E un drum anevoios, chiar dacă pare simplu. Îți trebuie multă tărie de caracter, curaj, încredere și credință. Bineînțeles că trebuie să muncești mult, să renunți la un anumit tip de confort și să te dedici. Depinde pe ce cale ești dispus să mergi. Din păcate, onestitatea, bunul gust, bunul simț și rafinamentul nu prea își găsesc locul în industria muzicală actuală care promovează o muzică facilă, fără mesaj și substanță.
Cât privește condițiile pentru a reuși ce îți propui, Maria Hojda consideră că e foarte important să afli ce vrei, să îți focalizezi energia către lucrurile care contează și să nu te lași înveșmântat în iluzii și faimă.
Timișoara versus București în muzică
Chiar dacă Bucureștiul poate oferi mai multe oportunități, nu oferă liniște și echilibru. Asta este percepția Mariei după zece ani petrecuți acolo. A simțit că e momentul pentru o schimbare, și așa a ajuns în Timișoara, un oraș bogat și viu din punct de vedere artistic.
S-a convins de beneficiile mutării în Timișoara, deoarece colegii ei de trupă locuiesc aici. Bucureștiul nu îi mai pria, și e interesant că nu e singura artistă care fuge de marile orașe. Maria îmi spune că, pentru ea, agitația de acolo e ca o tornadă care te ia pe sus, te aruncă în neant și alergi fără să mai înțelegi sensul.
În Timișoara are timp să picteze, să cioplească, să se plimbe cu bicicleta, să citească. Orașul acesta o inspiră, iar ea avea nevoie de asta pentru a putea lucra mai departe și la proiectul ei, care aștepta de ceva vreme să fie băgat în seamă.
Descoperind-o pe Maria Hojda, o voce și un nume despre care vom auzi vorbindu-se mai mult de acum înainte, am aflat că omul nu are nevoie de multe lucruri pentru a fi fericit. Un artist, cu atât mai puțin.
Deloc întâmplător, în finalul articolului, Maria Hojda ne-a lăsat o poezie de Benone Burtescu.
Dacă vrei să fii rege
Ca să fii rege peste animale, nu-i cine știe cât.
Trebuie doar să fii mai puternic decât ele. Și-atât.
Ca să fii rege peste păsări este puțin mai greu. Dar frumos.
Trebuie să zbori mereu mai înalt decât ele și niciodată mai jos.
Ca să fii rege peste flori trebuie să suporți la hotare mărăcinii și spinii
și mai ales, trebuie să înmiresmezi către lume mai mult decât crinii.
Ca să fii rege peste înstelare trebuie să te așezi printre luceferi – călător spre Orion și, reprivindu-te de jos, să fii mai luminos decât oricare. Și fără trudă.
Ca să fii rege peste ape și vânt trebuie să înveți osanale ca îngerii și
să le aduci pe pământ alinare pentru lacrima corbilor din Valea Plângerii.
Ca să fii rege peste oameni este mai greu decât toate
altceva.
Trebuie să trăiești și să mori pentru ei, învățându-i ce înseamnă a iubi,
a ierta…
Dar, cel mai minunat, este să poți fi rege peste tine însuți,
atunci când alegi binele, fie din bucuria altuia, fie din plânsul tău.
Și sa încheiem înțelept și frumos. Și, mai ales, cum se cuvine.
Încoronarea ta o face Hristos când mergi pe drumul dinspre rău spre bine.
În clipa aceea, Veșnicia te cumpănește.
Dacă vrei să fii rege, alege binele!
Hei! Grăbește-te!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!