Ioana Pârlog Misbits viniluri

Povestea Misbits capătă “trup” în 2013, odată cu deschiderea magazinului de viniluri din Strada Făinari numărul 43A din București. Însă “sufletul” acesteia își are originile cu mulți ani în urmă, atunci când Ioana Pârlog, fondatorul și principalul curator al proiectului Misbits, era doar un copil.

 

Pasiunea mi-a fost indusă cumva de părinți. Tata obișnuia să își facă mereu propriile cd-uri pentru a le putea asculta în mașină. Înregistra mai tot timpul, asta în timp ce eu trăgeam cu ochiul către el.

Treptat, trasul cu ochiul s-a transformat în meserie, iar Ioana Pârlog a devenit DJ Miss I. A mixat pentru prima dată la 19 ani, iar până astăzi, 13 ani mai târziu, nu a mai părăsit scenele festivalurilor sau marilor cluburi din țară.

Ca orice DJ care se respectă, Miss I s-a simțit mereu obligată să-și comande cele mai de calitate discuri din lume. Căuta pe internet, comanda online, aștepta livrarea… Într-o zi, și-a dat seama că poate eficientiza tot acest proces. Cum ar fi să fie ea cea de la care DJ-ii își cumpără vinilurile? Să-și folosească la un alt nivel experiența în a găsi distribuitori? Cumpărători ca ea să nu mai aștepte atât după produsele care le fac viața mai bună?

Prin septembrie 2012, Ioana s-a decis că vrea și poate fi antreprenor. Și-a construit planul de afaceri, a închiriat și renovat o casă frumoasă cu curte mare. În 18 martie 2013, Bucureștiul primea primul său magazin dedicat în întregime vinilurilor cu muzică electronică!

 

Misbits, deschizător de drumuri în industria de viniluri

Într-o piață atât de dezvoltată ca România din punct de vedere muzical, era chiar păcat să nu existe un asemenea concept. Și totuși, Misbits rămâne chiar și astăzi unul din foarte puținele magazine de viniluri din București!

Ca orice început, a fost dificil, în special din considerente financiare. La deschidere, avea pe raft la vânzare foarte puține discuri. Cu toate astea, și-a permis să se dezvolte rapid, pentru că lumea muzicii electronice auzea tot mai des de micul magazin din Făinari. Astăzi colecția de discuri cuprinde în jur de 4000 de albume, titluri și genuri muzicale.

Ioana Pârlog se consideră norocoasă, mai ales pentru că întâlnește mereu oameni fericiți. Împătimiți de viniluri sau aflați la primul contact cu discurile clasice, clienții și vizitatorii Misbits își găsesc mereu în magazin discuri preferate.

Din fericire, ne calcă pragul oameni de toate vârstele. De la colecționari și cunoscători de viniluri, până la DJ-i și curioși care se află la primul disc cumpărat. Avem de asemenea și vizitatori mai vârstnici, care apreciază și sunt interesați îndeosebi de colecția noastră de muzică clasică.

De sprijin au avut desigur nevoie de multe ori, însă familia și prietenii i-au fost mereu alături și au susținut-o întru totul.

 

Mai mult decât un simplu magazin

Ioana are propria sa strategie de a aduce cât mai mulți oameni în magazin. Scopul? Să ia contact cu lumea muzicii electronice și cu “microbul” discurilor de vinil.

Încă de la înființare, Misbits a avut parte de foarte multe evenimente, care mai de care mai deosebite. Toate de mare succes. Reduceri, firesale-uri, lansări de revistă, expoziții cu coperți ale discurilor de vinil. Chiar graffiti în interiorul curții sau sesiuni de live painting.

Anul acesta a organizat un workshop cu Alex Puicea, pe parcursul căruia au fost prezentate mai în detaliu atât istoria discurilor de vinil, precum și metode de curățare și păstrare în condiții optime a acestora. În 21 iunie 2018, a găzduit primul târg de viniluri, ocazie cu care câțiva colecționari și-au pus spre vânzare câteva discuri mai speciale din colecțiile personale.

Sau, odată la ceva timp, organizează Smoothy Grooves, un podcast transmis live prin care încearcă să le arate fanilor din online ce se întâmplă în magazin și, în general, să se bucure de experiența Misbits.

 

De ce să o vizitezi pe Ioana Pârlog

Evenimentele organizate în magazin și pe terasă reprezintă așadar o parte integrală din activitatea Ioanei. Prin tot ce face, încearcă să îmbogățească și să confere o anume unicitate experienței de care se bucură fiecare vizitator al magazinului. Fie că se află acolo ca să cumpere ceva sau doar pentru a asculta muzică de calitate și a se bucura de atmosferă.

La Misbits găsim de toate – muzică house, tehno, deep house sau minimal… Drum ’n’ bass, downtempo, jazz și future jazz, sau chiar muzică clasică. Câte puțin din fiecare, titluri cunoscute, dar și comori mai puțin știute de publicul larg. Din aprilie 2017, Ioana are inclusiv propria casă de discuri, Misbits Recordings, înființată împreună cu Cosmin Dumitru și axată pe muzică experimentală și ambient downtempo.

M-am îndreptat încotro m-au purtat imaginația, mintea și sufletul. Așa că am încercat să fac totul după cum mi-a plăcut și cum am simțit eu că e mai bine.

Ioana Pârlog și colegii săi au multe alte idei, atât în ce privește magazinul fizic cât și shop-ul online. Acesta din urmă trece printr-o sumedenie de modificări și îmbunătățiri, pentru a-și servi cât mai bine clienții de peste tot din lume. Ioana îmi spune că principala provocare acum e să găsească metode de livrare care să implice costuri mai mici, tocmai pentru a fi cât mai accesibile de cumpărătorii ei din toată lumea.

 

Cum să îți clădești un nume și un brand pe cont propriu

Fondatoarea Misbits este mai mult decât în măsură să ofere un sfat prețios pentru cei care sunt la început de drum.

Trebuie în primul rând să încerce să se pună în postura clientului și a celui căreia îi sunt destinate toată munca și energia. Să fie pregătit pentru orice situație, oricât de neprevăzută, să încerce să fie cât mai organizat și să știe exact ce are de făcut. Iar dacă la mijloc mai sunt implicați și câțiva angajați, munca și funcționarea ca o echipă devin lucruri esențiale.

Pentru Ioana Pârlog, aceasta e cea mai mare încercare – lucrul cu oameni și caractere diferite. Încearcă însă să împace pe toată lumea, chiar dacă se mai ivesc și neînțelegeri.

Cel mai important însă e că Ioana poate privi cu mândrie spre trecut. Nu are niciun regret și nu își dorește să fi făcut lucrurile într-un alt fel.

De luni până vineri este antreprenor, seara și în weekend o găsim mai mereu prin cluburi mixând. Își trăiește visul, acela de a fi alături de muzică. Când vine vorba de viniluri, toată lumea se gândește la ea și la Misbits, iar asta nu poate însemna altceva decât un prezent plin de satisfacții și un viitor optimist.

Ioana Pârlog Misbits viniluri

 

*Reportaj realizat cu sprijinul lui Ion Iordache. Dacă știi și tu români remarcabili, ajută-ne să-i descoperim!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *