Alec Tomozei ATOM Ploiești

Fraţi gemeni, născuţi în urmă cu 46 de ani, Alec şi Alin Tomozei sunt şi „fraţi de suferinţă” în ceea ce priveşte conservarea identităţii Ploieştiului. În urmă cu doi ani ei au pus bazele Societăţii Culturale – ATOM Ploieşti, prin intermediul căreia ei readuc la viaţă poveşti şi istorii ale unor clădiri de patrimoniu, uitate, din oraşul lui nenea Iancu. Au publicat şi câteva cărţi de o inestimabilă valoare, dar cu o muncă titanică transpusă în ani de documentare

Alec Tomozei (vicepreședinte), Alin Tomozei (președinte al societății culturale și manager la o multinațională) și istoricul Dorin Stănescu (vicepreședinte) constituie “motorul” Societăţii Culturale ATOM Ploieşti. Director adjunct în cadrul institului Consproiect din Ploieşti, unul dintre cele mai mari institute de proiectare din ţară, Alec este cel care are acces la o fototecă rară a istoriei oraşului.

Astfel, cei doi fraţi şi-au propus să contribuie la îmbunătățirea mediului cultural ploieștean, la crearea unui climat care să încurajeze spiritul participativ și implicarea oamenilor în viața urbei. În acelaşi timp, îşi doresc ca societatea lor să fie un vector de cunoaștere a istoriei urbane a Ploieștiului.

 

Au scris o carte în amintirea bunicului lor, ucis de Securitate

Inițiativa acestui proiect îi aparține lui Alin, un om pasionat de trecutul orașului și interesat de încurajarea studierii istoriei locale, de sprijinirea tinerilor intelectuali ai orașului, al tuturor acelora care au sau vor avea un cuvânt de spus pe tărâmul cultural ploieștean. În acelaşi timp, şi-a propus să le ofere concitadinilor săi accesul la informația de natură culturală privind orașul Ploiești și istoria sa.

Fotografie preluată din arhiva ATOM Ploiești

Principalele obiective pe termen lung ale Societății Culturale ATOM Ploieşti sunt:

  • crearea unei baze de date și digitalizarea celor mai relevante și inedite fotografii ale Ploieștiului secolului al XX-lea (dintr-o colecţie de peste 10.000 de fotografii şi negative);
  • identificarea unor noi surse de informații privind istoria orașului;
  • publicarea la editura proprie a unor lucrări cu subiecte de istorie ploieșteană;
  • încurajarea și sprijinirea cercetătorilor istoriei și culturii locale;
  • crearea unui loc de întâlnire și a unor evenimente culturale care să aducă în același cadru pasionații de istorie locală și istoricii, critici literari şi scriitorii ploieșteni;
  • repunerea în circuitul memoriei colective a unor personalități marcante ale orașului.

În cadrul ultimului obiectiv se încadrează şi cartea intitulată 1965 – crima care a zguduit Ploieştiul. Volumul a văzut lumina tiparului în memoria bunicului lor Dimitrie Tomozei, fost director general al celebrei Uzinei „1 Mai” din Ploieşti, cea care alimenta cu utilaj petrolier marile puteri ale lumii.

Uciderea lui Dimitrie Tomozei a constituit şi subiectul unui material deosebit realizat de către jurnalistul local Claudius Dociu – un documentar solicitat la vremea aceea şi de către televiziunea naţională.

Nu mai puţin de 8 ani au durat cercetările pentru realizarea acestei cărţi, care scoate în evidenţă adevărurile dureroase ale acelor vremuri de tristă amintire. Autorul cărţii este Alin Tomozei – care este şi preşedinte al Societăţii Culturale ATOM Ploieşti.

A fost o muncă titanică, de căutat prin arhive, peste tot unde am găsit informaţii despre bunicul nostru, dar bucuria a fost enormă în momentul în care cartea a fost lansată. Efortul financiar a fost unul consistent, în afara unei mici sponsorizări costurile fiind acoperite din buzunarele proprii. Dar, încă, o dată, satisfacţia a fost una deosebită, nu ne-am mai gândit la bani.

 

Casa în care a locuit Toma Caragiu – lăsată în paragină

Peste 50.000 de lei au investit până acum fraţii Alin şi Alec Tomozei în Societatea Culturală ATOM Ploieşti. Sunt ajutaţi de prof. dr. Dorin Stănescu, istoric și vicepreședinte al societății Atom, și de Dan Gulea – profesor de limba română, scriitor și critic literar în același timp. Ultimul este autorul unei recente cărţi – Oraşul Dispărut, unde identitatea locală este zugrăvită excepţional prin condeiul autorului, iar vizual prin intermediul unei colecţii importante de fotografie.

Dan Gulea este şi co-autor, alături de prof. dr. Dorin Stănescu, al unui volum ce va fi lansat în centrul oraşului pe 8 august. Lucrarea marchează împlinirea a 150 de ani de la evenimentul cunoscut în istorie sub denumirea de Republica de la Ploiești.

Ca proiect imediat urmează lansarea, în această toamnă, a volumului intitulat „Traversând Ploieştii”- o scriere care însumează nu mai puţin de 800 de pagini. Din această carte nu lipsesc construcţii de patrimoniu de o inestimabilă valoare, din Ploieşti, dar uitate de către cei care ar trebui să se preocupe de conservarea şi renovarea acestor clădiri. Aici facem referire la celebrul Cinema Tineretului, astăzi ajuns o adevărată relicvă, dar mai ales la Casa Toboc – unde marele Toma Caragiu a locuit vreme de 13 ani. În momentul de faţă, casa are rol de locuinţă socială, aici ducându-şi traiul familii de rromi – incluse în programul Primăriei.

Din păcate vorbim din ce în ce mai puţin de identitatea Ploieştiului, care se stinge pe zi ce trece. De vină, în principal, sunt cele două sistematizări crunte pe care le-a îndurat Ploieştiul – în anii ’60 şi, apoi, imediat după cutremurul din 1977, care au schimbat total configuraţia zonei centrale a oraşului. Dar nu trebuie să omitem nici indiferenţa din ultimii ani a autorităţilor locale, care nu au făcut niciun efort să conserve puţinele clădiri de patrimoniu care mai sunt în picioare.

 

Ce își mai propune ATOM Ploiești

Activitatea Societăţii Culturale ATOM Ploieşti a intrat rapid în atenţia presei locale. Fraţii Alin şi Alec Tomozei au vorbit pe înţelesul tuturor despre obiectivele lor, despre Ploieştiul vremurilor trecute şi necesitatea conservării patrimoniul său arhitectural.

Printre cele mai reprezentative obiective, în afara celor enumerate mai sus, mai amintim: programe pentru păstrarea şi dezvoltarea valorilor morale, juridice, sociale și economice ale comunității locale, cu implicații în viața social-economică și moral-juridică a comunității locale, dar şi conservarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural local.

ATOM Ploiești

Echipa ATOM Ploiești

Totodată, Societatea Culturală “ATOM” Ploieşti pune un accent deosebit pe sprijinirea activă și încurajarea tinerilor pentru implicarea în cercetarea și cunoașterea istoriei locale, precum și inițierea unor activități de voluntariat și oferirea de burse de studii, de cercetare, etc.

Alin şi Alec Tomozei şi-au propus şi contactarea unui număr cât mai mare de persoane fizice şi juridice, care să fie dispuse să doneze 2% din impozitul anual pentru crearea unei relaţii cât mai strânse cu comunitatea, cât şi completarea acestor declaraţii. Nu în ultimul rând, “ATOM” Ploieşti are în vedere derularea unor activităţi economice proprii menite să asigure autofinanţarea societăţii.

 

Tinerii intelectuali – o preocupare de bază pentru fraţii Tomozei

Cât priveşte promovarea istoriei urbane, aceasta se realizează deja prin publicarea de studii, cărți, albume și broșuri, cât şi editarea de platforme online. Foarte importantă este şi colaborarea societăţii culturale cu masa-media locală, prin intermediul căreia îşi propun să organizeze sau să participe la simpozioane şi expoziţii în vederea promovării turistice a imaginii oraşului în ţară şi străinătate.

Nu sunt omise nici activităţile de sprijinire a planurilor de dezvoltare ale comunităţii locale, dar şi organizarea de activităţi educaţionale în sprijinul tinerilor.

Tinerii reprezintă un segment de bază al dezvoltării societăţii noastre. Dacă nu avem grijă de ei, dacă nu ne corelăm activităţile în funcţie de cerinţele şi necesităţile acestora, ne va fi foarte greu ca ţară în următorii ani. Lumea trebuie să înţeleagă că o societate prosperă prin intermediul tinerilor, mai ales a celor înzestraţi cu diverse capacităţi, şi despre care aflăm din presă. Acest lucru ar trebui să ne preocupe foarte mult şi, în acelaşi timp, să dea de gândit politicienilor. Altfel, nu peste foarte mulţi ani riscăm să vorbim tot mai puţin, spre deloc, despre identitatea naţională sau despre prosperitate economică şi socială.

Societatea Culturală ATOM Ploieşti este o raritate în contextul zilelor pe care le parcurgem, a problemelor tot mai dese şi tot mai diversificate cu care se confruntă societatea noastră.  Oricine poate adera la societatea gândită de Alin şi Alec Tomozei – o organizaţie culturală (cu reprezentare şi în social-media) ce reuneşte prin libera adeziune persoane care oferă prin contribuţia lor, inclusiv materială, cunoştinţele şi activitatea proprie în slujba şi folosul comunităţii locale.

România are mare nevoie de astfel de oameni, ca fraţii Alin şi Alec Tomozei. Prin aportul, năzuinţele, obiectivele şi cunoştinţele lor, ei pot aduce mari beneficii unui oraş, unei ţări în care interesele proprii au devenit mult mai importante decât interesul naţional..

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *