Pandemia de coronavirus a afectat întreaga societate, iar efectele sale secundare asupra românilor încep să se resimtă tot mai tare atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Din fericire, există și oameni cu inițiativă, al căror scop este să vină în sprijinul comunității lor și să își ajute semenii să depășească mai ușor problemele tot mai numeroase pe care le întâmpină. O astfel de persoană este și Iulian Dinu, care a lansat recent o campanie la nivel național prin care își propune să combată obezitatea și depresia, aflate într-o creștere alarmantă în rândul populației din România, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Așa că i-a venit ideea de a înființa Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness (AIPNSF) pentru a promova mișcarea la nivel național, de la copii până la vârstnici, ca mijloc de luptă împotriva acestor probleme.
Am observat în toată această perioadă că nimeni nu a fost total imun la ceea ce se întâmplă în jur. Indiferent de natura job-ului, restricțiile au afectat întreaga populație. Iar acest lucru a condus, din păcate, la adoptarea unui stil de viață nesănătos, a unor obiceiuri sedentare, culminând cu schimbarea alimentației și dezvoltarea anxietății.
Iulian Dinu lucrează în domeniul sportiv și al sănătății de peste 13 ani, în calitate de kinetoterapeut, preparator fizic, antrenor personal și psiholog sportiv. În urmă cu șapte ani, a fondat una dintre cele mai mari școli de formare profesională în ramura sa de activitate, Fitness Education School. De atunci până astăzi, aceasta a format peste 4000 de instructori de fitness, de aerobic și tehnicieni nutriționiști în 13 orașe din țară, bazându-se pe o echipă formată din peste 40 de formatori, specialiști în fitness și nutriție.
Într-o primă etapă, a conștientizat nevoia unei astfel de asociații non-profit, prin care să poată face bine cu ajutorul sportului. Nu întâmplător romanii spuneau că o minte sănătoasă există într-un corp sănătos, iar Iulian Dinu încearcă să aplice aceleași principii și în România anului 2021.
Prin mișcare, organismul se tonifică și se evită, astfel, apariția obezității, una dintre principalele cauzatoare de deces în cazul bolnavilor de coronavirus, dar și a depresiei provenite din lipsa unor alte activități normale până la începutul pandemiei.
Apoi, a urmat alegerea celor mai buni specialiști pe toate ramurile asociației: psihologi și psihoterapeuți, doctori nutriționiști, campioni naționali și internaționali la fitness și culturism. Această echipă își propune să schimbe complet percepția oamenilor asupra adoptării unui stil de viață sănătos și, pornind de la natura psihologică a problemelor întâmpinate în această perioadă, va identifica soluții și va propune progame de fitness și nutriție aplicabile la nivel național.
Scopul asociației este consilierea copiilor și adulților prin promovarea unor programe educaționale specifice de psihologie, nutriție, sport și fitness, activități de informare, acțiuni și măsuri de conștientizare, precum și educație pentru o viață sănătoasă. Ne dorim să atragem de partea noastră instituții guvernamentale (Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Muncii), instituții de învățământ și parteneri din mediul privat.
Iulian Dinu: „Mereu mi-am dorit să fac bine, să ajut!”
Iulian Dinu a resimțit și el efectele pandemiei, ca oricare dintre proprietarii sălilor de fitness din țară, care funcționează, majoritatea, la o capacitate între 25% și 50%. Deși sălile s-au conformat și adaptat noilor restricții și măsuri de siguranță impuse de autorități, din păcate România nu pune pe prim-plan stilul de viață sănătos și mișcarea în centrele sportive, după cum afirmă chiar Iulian. Acum, în perioada de pandemie, numărul abonaților s-a redus cu aproape 50 la sută, scădere determinată de frica de a contacta virusul, dar și de comoditatea de a sta acasă, ținând cont și că majoritatea firmelor s-au orientat către ideea de „work from home”.
Doresc să fac un apel la populația României, să înceapă să frecventeze sălile de fitness fară griji de infectare, pentru că sunt ferm convins că fiecare sală de fitness a luat și va lua în continuare toate măsurile de precauție pentru a preveni răspândirea virusului. Trebuie să ținem cont cu toții de faptul că sportul înseamnă sănătate, iar în această perioadă în care virusul are un impact mai mic, cu cât imunitatea este mai mare, trebuie să punem în prim plan sănătatea și mișcarea.
În drumul său cu AIPNSF, Iulian Dinu a pornit de la ideea de a face bine. Și în mod normal și natural, când vrei să faci bine, oamenii se alătură în proiectele tale, fară prea mult efort. Așa că reacțiile au fost pozitive în momentul prezentării proiectului său temerar, iar foarte multe persoane și-au manifestat dorința de a i se alătura tocmai pentru a face parte dintr-o organizație care chiar dorește să facă bine în țara noastră.
Mereu mi-am dorit să fac bine, să ajut, să ofer consultanță tuturor celor care aveau nevoie, iar prin Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness dorim să ajutăm oamenii să înțeleagă ce înseamnă un stil de viață sănătos, la ce ajută acesta și cât de important este în această perioadă, atât din punctul de vedere al sănătății fizice, cât și din punctul de vedere al sănătății mintale. Asociația noastră dorește să combată obezitatea în România, dorește să ajute la crearea unei mentalități de grup la nivel național, pentru o viață sănătoasă și echilibrată, prin practicarea activităților sportive.
Iulian Dinu dorește să extindă această campanie de combatere a obezității și a depresiei și în afara granițelor României, fiind în contact cu țări precum Spania, Italia și Grecia pentru ca proiectul să devină unul european.
Pentru 2021, asociația are ambiții mari, propunându-și, printre altele:
- cursuri și tabere în aer liber și în spații special amenajate pentru consiliere psihologică, nutriție, sport și fitness, pentru implementarea unui stil de viață sănătos;
- programe de sport combinate cu grile de nutriție menite să combată obezitatea la copii și adulți;
- evenimente și competiții sportive în beneficiul copiilor defavorizați și pentru promovarea tinerelor talente;
- educarea opiniei publice printr-o nouă viziune asupra sportului practicat conștient, ca modalitate de dezvoltare a individului;
- seminarii de weekend care oferă suport informațional pentru sportivii profesioniști, pentru antrenori, având drept obiectiv combaterea presiunii psihologice, consilierea pe teme de nutriție, care să-i stimuleze la obținerea unor performanțe în domeniul în care aceștia activează.
Mai multe informații puteți afla pe site-ul asociației, unde vă puteți alătura ca membru. Pentru a fi la curent cu toate proiectele inițiate de echipa lui Iulian Dinu, puteți urmări pagina de Facebook dedicată proiectului.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!