Sandra Ecobescu

Vreau să fac oamenii mai încrezători în forțele proprii, să își dezvolte talentele și abilitățile, să se relaxeze, să îi apropii mai mult, unii de alții, folosind mijloacele pe care artele și științele umaniste ni le pun la dispoziție, cum ar fi muzica, pictura, spiritualitatea, antropologia, istoria și altele. Sandra Ecobescu este motorul care face ca Fundația Calea Victoriei să meargă ca pe roate. 

 

Sandra Ecobescu este numele femeii puternice din spatele unei fundații de succes care vrea și reușește cu pași mici să schimbe educația în țara noastră. Scopul ei este să schimbe lumea în mai bine și să lase ceva în urma ei.

Se consideră un om care dorește să se bucure cât de mult de fiecare zi, să cunoască oameni frumoși, deschiși cu care să împărtășească lucruri și idei valoroase.

Se poate spune că încă din timpul facultății atenția i-a fost atrasă de cultură și limbile străine, de aceea a absolvit Facultatea de Litere din capitală. Profilul său este de română-engleză, iar după absolvire a avut șansa ca pentru un an să ajungă în Atena. Cu ajutorul unei burse oferite de Fundația Onassis a studiat literatura neogreacă.

Mai târziu a studiat dreptul internațional și diplomația în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, apoi a urmat un masterat în Antropologie. A studiat detaliat Studii Vizuale și Societate la SNSPA.

Destul de diverse aceste studii, dar toate utile și complementare, și intenâionez să mai continui și cu alte studii în viitor, în afară de cursurile diverse pe care le urmez la Fundația Calea Victoriei, mai ales în domeniul spiritualității, a teologiei, a filosofiei și a istoriei civilizației și artei europene

Ideea înființării unei fundații culturale

Traseul profesional nu a fost unul lin, dar cu siguranță nu ar fi ajuns omul de astăzi fără diferitele schimbări de peisaj. Mai întâi, bibliotecar la Centrul de Documentare al Consiliului Europei (închis în prezent) sau angajat la Ministerul de Externe. Au urmat poziții într-o firmă de publicitate și o firmă germană de logistică.

Din fiecare experiență a învățat cum să își dezvolte abilitățile, să învețe de la oamenii din jur, să se disciplineze, dar și să descopere propriile puncte forte.

Fundația Calea Victoriei a apărut dintr-o nevoie a sa și a surorii sale, Irina Grigore, de a crea un loc în care tinerii de liceu sau de facultate să aprofundeze teme umaniste.

Istoria, filosofia, istoria artei, psihologia, antropologia, muzica, teologia și spiritualitatea sunt domenii prea rar aprofundate în școală. Deseori formarea din școala de stat se axează pe domenii exacte sau de business, iar latura umanistă rămâne neexplorată.

Un om întreg, complex, educat și împlinit, atât în plan personal cât și în plan profesional, nu poate ocoli zona științelor umaniste, sau, mai bine zis, dacă explorează această zonă este îmbogățit, își dezvoltă inteligența emoțională, empatia, imaginația, creativitatea, încrederea și cultura generală.

Sandra Ecobescu

 

De la idee la concret

Cum s-a făcut trecerea de la idee la realitate? Extrem de ușor și rapid, pentru un om ambițios și plin de resurse ca Sandra Ecobescu.

Totul a început cu schițe, idei pe hârtie și mai ales cu întâlniri cu oameni carismatici pentru a pregăti împreună cursuri non-conformiste și atrăgătoare pentru tineri în special.

Mari personalități ca Neagu Djuvara, Tiberiu Soare, Andrei Pleșu, Georgeta Filitti și alții s-au implicat bucuroși de noua inițiativă.

Cu multă pasiune, imaginație, libertate dar și multă responsabilitate, acești oameni ne-au spus că de abia așteptau să apară o asemenea instituție care să completeze educația și informația deficitară, incompletă sau prost prezentată din sistemul educațional, fie el liceal sau chiar universitar.

În alegerea formei de organizare al viitorului său proiect, Sandra Ecobescu a ales o fundație în detrimentul clasicei firme, inspirată de Fundația Onassia unde a studiat un an. Și-a dorit ca școala sa alternativă, umanistă să fie una non-profit.

Ideea de fundație presupune o construcție, o comunitate, ideea de continuitate și seriozitate, ceea ce am demonstrat în cei 12 ani de proiecte, cursuri și evenimente din București și din țară.

Fundația Calea Victoriei

Sandra Ecobescu, despre specificul și dificultățile cu care se confruntă o fundație culturală

Fundația Calea Victoriei condusă de Sandra Ecobescu oferă tinerilor și adulților interesați cursuri și workshopuri din cele mai variate domenii. Aceasta depune o muncă de pionierat în cadrul educației continue, oferind publicului de orice vârstă șansa de a studia domenii pe care ar fi trebuit să le studieze la școli sau facultăți de profil.

În 2007, când a fost înființată fundația, revistele de promovare a evenimentelor pentru timpul liber nu știau în ce categorie să încadreze cursurile oferite de aceasta.

Am lansat această modă a cursurilor pe care le pot face oamenii seara, în timpul liber în domenii extrem de diverse, în interes personal, nu pentru afaceri sau în cadrul companiei.

Chiar și într-un astfel de domeniu există dificultăți, dar acestea nu sunt niciodată legate de oameni, ci de cifrele de pe hârtii. Este dificil pentru o astfel de fundație să reziste pe o piață culturală fluctuantă, după cum declară Sandra Ecobescu, dar mai ales să acopere cheltuielile de funcționare ale unei clădiri și de plată a angajaților.

Pe de altă parte dificultățile vin și din altă direcție: dorința de a oferi cursuri și evenimente la un preț accesibil, uneori și gratuități pentru tineri.

Sincer, satisfacțiile pe care oamenii le aduc, fie ei colegi, lectori sau cursanți, sunt mult mai mari decât orice moment dificil sau problemă, atâta vreme cât faci lucrurile cu pasiune și cu bună credință. Mereu au existat soluții, mereu am continuat, am fost creativi, inovatori, curajoși și așa vom face în continuare.

Momentele frumoase șterg însă din memorie și din suflete orice dificultate sau necaz. Pentru președinta fundației, aceste momente se rezumă în primul rând la întâlnirile cu domnul Neagu Djuvara, primul profesor al fundației, cel care i-a învățat pe toți ce înseamnă vitalitatea, pasiunea pentru profesie și generozitatea.

Alte momente deosebite sunt concertele de muzică clasică alături de dirijorul Tiberiu Soare și Symphactory Orchestra.

Momente aproapte mistice având în vedere împărtășirea magiei muzicii alături de publicul care de regulă ajunge până la 900 de persoane. A simți bucuria și energia muzicii, a armoniei, a iubirii pentru frumos alături de acești oameni, a vedea zâmbete largi și ochi luminoși pe scenă și în public este compleșitor. Sentimentul că ceea ce faci contează, că schimbă în bine viețile oamenilor, că suspendă timpul și anulează grijile pentru câteva ore, într-o seară.

Fundația Calea Victoriei

Foto Credit: Miluță Flueraș

Cine poate lucra la Fundația Calea Victoriei

Publicul a primit foarte bine ce are fundația de oferit. Oamenii aveau o nevoie concretă de educație, dezvoltare personală și relaxare în același timp. Aceștia merg mai departe, povestesc, aduc alți oameni, iar lucrurile sunt extraordinare!

Cerințele pentru un lector perfect în cadrul fundației?

  • Să fie deștept, educat, coerent, organizat, bine pregătit pe domeniul său.
  • Să fie charismatic, să poată să prezinte lucrurile într-o formă accesibilă și atrăgătoare, fără să piardă esența subiectului.
  • Să fie generos, să vrea să împărtășească cu ceilalți, să asculte, să intre în dialog. Să împărtășească fără emfază și orgolii stupide, să aibă bun simț.

Lectorii fundației nu vin dintr-un loc anume și nu sunt găsiți într-un loc anume. Ei sunt oameni deștepți și bine pregătiți care se dezvoltă și cu ajutorul celor de la fundație. Ori contactează ei fundația, ori fundația le scrie lor.

Beneficiile într-o asemenea fundație sunt mari. Este printre puținele locuri din București unde se poate preda o disciplină umanistă.

A preda la fundația noastră este un privilegiu pentru că intri într-o echipă de elită, în sensul cel mai bun, și asta te ajută să evoluezi.

Sandra Ecobescu: „Împreună se nasc minuni…”

Oamenii îți dau cele mai bune lecții de viață, prin faptul că te învață să ai răbdare:

Cea mai importantă lecție de viață este să ai încredere în oameni. Să vezi ce are bun și valoros fiecare om, să îl ajuți să crească, să se dezvolte. Să ai răbdare și credință.

Sandra Ecobescu vorbește despre șansele oferite persoanelor potrivite, care îți vor fi alături la bine și la greu.

Împreună se nasc minuni, ideile devin realități copleșitoare prin amploarea lor, dacă faci totul din dragoste. Cred că ăsta e cuvântul cheie. Cu inima, nu doar cu mintea, trebuie să faci lucrurile în viață.

Sandra Ecobescu poate fi văzută în fiecare zi la fundație, la cursuri, dar și în interviuri sau la concerte. Momentan se pregătește pentru Concertul Extraordinar de Anul Nou din 7 ianuarie 2020, alături de Tiberiu Soare.

Planuri de viitor?

Să trăiesc frumos, să citesc mai mult, să fiu un om mai înțelept, să mă bucur de familia mea frumoasă. Să călătoresc, să mai fac un master sau să mă apuc de canto.

Motto-ul său este format de fapt din două mantre pe care ni le dezvăluie pentru prima dată: FII BINE CA SĂ FACI BINE sau TOT CEEA CE FACI IESE BINE. Kalokagathia, adică să fim frumoși și buni în exterior și în interior, cum ar spune Platon.

 

Impresii personale

Am fost la Fundația Calea Victoriei cu ocazia unui curs de Bullet Journal și Time Management. Clădirea cu un stil arhitectural superb m-a cucerit. Dacă nu aș fi avut tren repede aș mai fi stat la povești cu lectorul și ceilalți cursanți.

M-a frapat căldura unui astfel de loc. Toți sunt amabili, zâmbitori, simți o deschidere din partea lor cum rar întâlnești. O să revin pentru a mai învăța lucruri, dar și pentru a lua contact cu oameni cu adevărat minunați.

Sandra Ecobescu, felicitări pentru o fundație „ca acasă”, unde și provincialii ar rămâne la povești!

1 răspunde
  1. Bandrabur Gheorghe Dan
    Bandrabur Gheorghe Dan says:

    Sandra Ecobescu este intradevar o femeie foarte frumoasa. Nu stiam de fundatie, dar m-a facut curios. Tot ce s-a scris mai sus ma face sa iau legatura cu membrii fundatiei, daca nu azi, 08.06.2020, in cel mai scurt timp.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *