Liceul Tehnologic Marmația

Se spune că școala ne pregătește pentru viață, dar curricula educațională din ziua de azi a pierdut mult pasul cu vremurile. Antreprenoriatul și spiritul de inițiativă reprezintă competențe esențiale pe care ar trebui să le deprindem în școală. Dezvoltarea unor astfel de abilități ar ajuta ca tinerii să identifice și exploateze oportunitățile, apoi să le pună în practică pentru a crește șansele de reușită a obiectivelor planificate. Din păcate, cei care ar trebui să o facă pentru generațiile actuale au cu totul alte preocupări. Însă lucrurile nu stau peste tot la fel. Interesant e că cele mai bune performanțe nu au venit de la licee renumite din București, Cluj-Napoca sau vreun alt centru important, ci de la Liceul Tehnologic Marmația, localizat într-un orășel din nordul țării.

 

Un liceu din Sighet, premiat în Viena ca Școala Antreprenorială a anului 2018

Cea mai frumoasă performanță românească în antreprenoriat a fost obținută de Liceul Tehnologic Marmația, din Sighetu Marmației, județul Maramureș. Acesta a fost premiat în 9 noiembrie 2018 ca Școala Antreprenorială a anului, într-o gală organizată la Viena de Junior Achievement Europe. Premiul a fost acordat „pentru implementarea programelor de educație antreprenorială și promovarea acestui spirit de gândire antreprenorial”.

Inițiativa aplicării la acest concurs educațional internațional a venit din partea profesoarei Ona Mihaela. Ea a fost sufletul proiectului, fiind puternic susținută în acest demers de către directoarea liceului, Adriana Ioana Vescan. Cu toate că ambele profesoare și-au dorit foarte mult să obțină rezultate cât mai bune, se declară surprinse să ajungă atât de sus.

Liceul se afla la prima participare la acest concurs și nu știau foarte clar la ce să se aștepte, așa că nici speranțele nu erau foarte mari. Au obținut un premiu internațional important, dovada cea mai clară că au făcut o treabă excelentă. Doamna directoare explică:

Școala a mai câștigat premii, dar nici unul nu a fost la fel de prestigios ca „Premiile de excelență în domeniul educației și formării profesionale” (EFP) 2018, înmânat la CCI din Viena chiar de către comisarul european Marianne Thyssen. Întreaga comunitate ne-a împărtășit entuziasmul și suntem încântați de faptul că LTM a fost pus pe hartă cu un premiu atât de prestigios.

 

Performanța se obține cu profesori plini de dăruire pentru educație

Ona Mihaela are o carieră de 25 de ani la catedră, fiindu-i profesoară actualei directoare a liceului. Adriana Ioana Vescan activează la rândul ei de peste 15 ani în învățământ, de doi ani fiind directoare la Liceul Tehnologic Marmația. Chiar dacă nu era cel mai prestigios liceu din oraș, ambiția actualei directoare nu a rămas fără rezultate pozitive.

În ciuda performanței sclipitoare, doamna profesoară Ona Mihaela s-a arătat foarte modestă, nedorind să se vorbească prea mult despre ea. Profesor dedicat meseriei, nu a rămas la întâlnirea noastră mai mult de 10 minute, cât durează pauza elevilor. A mărturisit că se simte mai bine atunci când îi învață pe elevi ce știe ea mai bine, adică educație antreprenorială, decât atunci când trebuie să dea interviuri.

Pe Adriana Ioana Vescan o cunosc de mulți ani, fiind o persoană dinamică, mereu în acțiune. Este mereu implicată în diverse proiecte, dar își păstrează timp și pentru ea, participând la majoritatea evenimentelor culturale din oraș sau din apropiere. Elena Mîndru Turunen este una dintre cântărețele ei preferate și nu ratează nici un concert de-al ei din Sighet, Cluj-Napoca sau alte orașe mai apropiate.

Liceul Tehnologic Marmația

Prof. Ona Mihaela și dir. prof. Vescan Adriana Ioana

Elevii și profesorii obișnuiți cu proiectele extra-școlare

Adriana Ioana Vescan și-a motivat mereu profesorii să se implice în numeroase proiecte educaționale și de voluntariat. Că aceasta e calea corectă spre performanță, o dovedesc cel mai bine rezultatele obținute. De la proiecte gen ”Țara lui Andrei” la donații în alimente pentru familiile defavorizate, elevii s-au obișnuit să fie implicați în acțiuni extra-școlare utile lor și societății, devenind mult mai responsabili. Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, s-au implicat în proiectul caritabil ”Dăruind, vei dobândi!” alături de Fundația “Madre Colomba”.

Este evident că premiul de Școala Antreprenorială a Anului – The Entrepreneurial School (TES) Awards a crescut motivația și încrederea copiilor în propriile capacități de a dezvolta o afacere proprie. În același timp, se pare că și rezultatele școlare ale elevilor s-au îmbunătățit foarte mult. De exemplu, la ultimul examen de Bacalaureat, performanțele au fost mult peste nivelul anilor anteriori, iar satisfacția elevilor și a profesorilor este pe măsură. Adriana Vescan:

Recunoașterea la nivel european, ca fiind școala antreprenorială a anului, a fost un privilegiu și un moment de mândrie pentru întreaga comunitate. Premiul recunoaște și validează tot efortul depus de personalul nostru în fiecare zi, lucrând cu câțiva dintre cei mai vulnerabili elevi din zonă. Nu m-am simțit niciodată mai mândră de echipa din care fac parte. A fost o zi foarte specială, pentru că știm cu toții cât de specială e școala noastră și am împărtășit cu toată lumea acel sentiment special.

Înainte ca Liceul Tehnologic Marmația să ajungă la selecția internațională, școlile premiate au fost evaluate la nivel național. Mai multe comisii speciale formate din reprezentanți Junior Achievement și autorități din domeniul educației au verificat câteva criterii, printre care strategia de implementare a cursurilor de educație antreprenorială sau relevanța acțiunilor pentru susținerea schimbului de bună practică.

Liceul Tehnologic Marmația

Elevi și profesori din Liceul Tehnologic Marmația (Sighetu-Marmației)

Liceul cu cea mai variată ofertă educațională din Maramureșul Istoric

Pentru JA România a cântărit mult faptul că Liceul Tehnologic Marmația are cea mai variată ofertă educațională din Maramureșul Istoric. Elevii au la dispoziție profile tehnologice care chiar le pot oferi la finalul liceului posibilitatea de a practica meserii căutate în societate. Acest liceu din Sighet se străduiește să suplinească dispariția școlilor profesionale din România. Pentru că acum elevii au și posibilitatea de a învăța tainele antreprenoriatului, cresc șansele ca la terminarea liceului să aleagă mai puțini calea străinătății în detrimentul demarării unei afaceri proprii în România.

După această performanță care confirmă capacitățile manageriale ale directoarei și ale întregului colectiv de profesori, Liceul Tehnologic Marmația și-a planificat pentru anul 2020 un obiectiv foarte important. Mai precis, Adriana Ioana Vescan își dorește să transforme liceul într-un centru puternic pentru formarea profesională. Scopul principal este cel de a educa tinerii în așa fel încât aceștia să se integreze pe piața muncii sau să înceapă o afacere.

Recent, elevii și profesorii premiați la Viena cu titlul ”Cel mai bun liceu antreprenorial din Europa” au fost invitați în Parlamentul României. Tot ei vor fi subiectul unui episod al emisiunii România Veritabilă care se va difuza pe 15 decembrie, de la 17.30, pe TVR1. În același timp, întâlnirea cu Alexandru Mironov, care s-a arătat impresionat de performanța liceului, i-a adus mai aproape de un alt proiect pe care revista Știință și Tehnică și Liceul Tehnologic Marmația doresc să-l realizeze împreună.

Liceul Tehnologic Marmația

Astfel de exemple dau speranțe că România nu și-a pierdut valorile, că mai există profesori care își înțeleg rolul, și că performanța poate fi realizată de oricine și-o dorește cu adevărat și muncește pentru realizarea sa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *