Natalia Dabija

De când a născut primul copil, cu 5 ani în urmă, Natalia Dabija a pornit încet, dar sigur pe un drum nou, al dezvoltării personale. Astfel a putut să își descopere o nouă pasiune, scrisul, dar și să ducă o viață simplă, domoală, dar plină de însemnătate.

 

Acum, Natalia Dabija își învață urmăritorii să economisească, cu cap, să introducă esențialismul în viața lor și să găsească liniștea într-o lume modernă, aflată mereu pe fugă. Este în căutarea sensului, dornică să descopere ce se află dincolo de viața de toate zilele.

Am descoperit că pot să economisesc și că-mi place traiul simplu și scriu despre asta ca să inspir lumea.

 

Începuturile Nataliei Dabija

Născută în Moldova, are formare profesională de contabil, însă a profesat doar un an după absolvirea facultății. Apoi a demisionat și și-a urmat soțul în România unde a lucrat în vânzări timp de 10 ani la o firmă de telecomunicații.

În 2018 și-a dat demisia pentru a o lua de la capăt. Începea povestea cu scrisul și implicit blogul. Dezvoltarea sa personală este un domeniu care o pasionează și nu se va sătura niciodată de citit în această direcție.

A început să citească despre psihologie și înțelegerea creierului uman atunci când a rămas însărcinată cu primul copil. De asemenea, la momentul respectiv a fost preocupată să afle cât mai multe despre parenting și educarea celui mic.

Cea mai interesantă carte a fost „Creierul copilului tău” scrisă de Dr. Daniel Siegel și Tina Payne Bryson.

Atunci am înțeles prima oară că aș face bine să mă înțeleg eu pe mine și apoi voi fi un suport de nădejde și pentru copil.

Dezvoltarea personală venită ca proces natural

Întrebările care i-au scris traseul dezvoltării au fost: cine sunt, ce vreau, unde vreau să ajung, ce mă face să nu ajung acolo unde vreau, ce mă face să fug de responsabilitate, ce mă face să mă sabotez.

În cursul acestui an a descoperit și analiza tranzacțională – o metodă de lucru în psihoterapie, lucru care a ajutat-o să ducă lucrurile la alt nivel. Fiecare ședință de terapie și autocunoaștere, fiecare moment în care își oferă timp pentru înțelegere o ajută să se dezvolte.

Nu e întotdeauna ușor, fiecare pas presupune și multă frică, deznădejde, durere, dar e singurul lucru care contează acum pentru mine – să fiu eu, cu cât mai puține măști.

Drumul dezvoltării personale i-a adus și răspunsuri, nu doar întrebări de autocunoaștere. Astfel a înțeles lucruri pe care nu le înțelegea despre ea: de ce este impulsivă la cumpărături, de ce simte nevoie de a se răsplăti cu haine, de ce dacă este supărată își dorește să meargă la mall…

Cunoașterea de sine aduce o mai bună înțelegere a tuturor obiceiurilor de zi cu zi, inclusiv de ce cheltuia pe lucruri care nu o făceau fericită.

Atunci am început să economisesc cu intenție, am continuat să mă cunosc și toate lucrurile bune au venit spre mine.

Lansarea blogului în 2016

2016 a fost anul când și-a lansat blogul Nataliadabija.ro, la început ca blog generalist, cu un focus pe viața de familie. În 2017 i-a venit ideea de a nu se mai întoarce la serviciu după concediul de maternitate cu al doilea copil.

După ce s-a documentat despre cum să-și transforme pasiunea în afacere, și-a ales o temă principală pentru blog – economisirea. A realizat că propria experiență în domeniu poate fi de folos și altor oameni.

În plus, există o mare lipsă de informații pe tema educației financiare în țara noastră. Sau, acolo unde exista, Natalia Dabija a constatat o orientare mult prea complexă, în sfera consultanței financiare.

De aici a înțeles că oamenii au nevoie de informație practică, ca de la egal la egal. Informație care să poată fi aplicată imediat acasă. Acesta a devenit scopul Nataliei.

Nu scriu din postura de om care le știe pe toate, ci din postura unui om care a reușit să iasă la suprafață și care povestește despre cum a ieșit și ce face mai departe. Dacă eu am putut să fac schimbarea, atunci poate oricine.

Articolele sale sunt simple, conținând cuvinte obișnuite, în detrimentul termenilor complicați, tocmai pentru a fi înțelese de oricine. Tratând teme diverse într-un mod jucăuș și plăcut, oricine poate găsi un articol interesant și o idee valoroasă de pus în practică imediat.

Educația financiară în țara noastră

Deși resursele de articole pe teme financiare din țara noastră sunt limitate, mulți români economisesc într-o formă sau alta. Majoritatea însă nu au o structură fixă care să le permită să facă asta în mod constant. Dacă totuși reușesc să economisească, oamenii nu prea găsesc informații despre ce pot să facă folosind acei bani.

Un alt domeniu în care lipsesc informațiile este modul de creștere a veniturilor. Oamenii în general cunosc doar două tabere: angajat sau antreprenor. Puțini sunt cei care sunt angajați și au surse de venituri suplimentare, cum ar fi o afacere mică.

Cred că la nivel de întreaga Românie, lipsa educației financiare e mai acută decât o văd eu.

 

Drumul interior spre autocunoaștere

Autocunoașterea a ajutat-o pe Natalia Dabija să își simplifice viața, să își încetinească puțin propriul ritm. Astfel află în fiecare zi care sunt lucrurile importante pentru ea, care îi sunt pasiunile, ce înseamnă o viață cu sens. Apoi încearcă să se concentreze doar pe acele lucruri.

A trebuit să renunțe la unele gândiri limitative, cum ar fi să accepte că nu poate să le facă pe toate în același timp. De asemenea, a realizat că multitaskingul nu mai este o valoare deoarece scade plăcerea de a face acele lucruri.

Dacă nu mai avem satisfacție de la munca noastră, e ca și cum nu avem nimic.

Culoarea unei vieți trăite domol și simplu

Cu toții am auzit de întoarcerea la lucrurile care contează, la o viață simplă, doar la lucrurile esențiale, valoroase și indispensabile.

Pentru a avea o viață domoală, am renunțat să (mai) fac tuturor oamenilor pe plac. Am renunțat să trăiesc după valorile altora și m-am întrebat care sunt valorile mele. Am renunțat să vreau să fiu bună la toate.

Este important ca oamenii să înțeleagă că nu le pot face pe toate, nu totul le aduce bucurie și că fericirea vine din lucruri mici și liniște mai presus de orice.

Astfel, Natalia Dabija a redus din sarcini și continuă să o facă. Deși înainte își dorea să facă multe, acum a înțeles că este mai important să învețe să FIE, nu doar să FACĂ.

 

Economisim Împreună

Prin intermediul interviurilor Economisim Împreună, Natalia a înțeles că fiecare vede economisirea în felul său. Unii oamenii economisesc prin faptul că nu risipesc banii și merg la piață. Alții cheltuiesc mai puțin pentru a nu avea o viață încărcată. Mai sunt și cei cu un sistem clar definit de mulți ani în care se plătesc întâi pe ei înșiși, adică pun deoparte.

Cele mai bune sfaturi de educație financiară pe care le-a aflat din aceste interviuri Natalia Dabija:

  • Sunt prea sărac să îmi cumpăr lucruri ieftine;
  • Sunt cea mai importantă factură din bugetul meu, iau salariul și mă plătesc (adică pun în contul de economii);
  • Nu plătim cu bani, ci cu timp din viața noastră și de fiecare dată când cumpărăm ceva inutil, furăm de la noi;
  • Să nu-mi cumpăr lucrurile de care nu am nevoie, cu banii pe care nu îi am, pentru a impresiona oamenii care nu-mi plac.

Nu doar că nu avem o educație financiară solidă, dar nu vorbim despre bani decât în familie.

Unii ne temem să nu îi facem pe cei de lângă noi să se simtă inconfortabil, alții ne temem de invidie sau alte motive.

Acționând în acest mod, nu vom afla niciodată ce metode bune au folosit alții, ce a mers și ce nu.

Natalia Dabija: „A trăi conștient e despre a alege în fiecare clipă cum te simți și ce faci”

Esențialismul este un curent care inspiră un stil de viață în care lucrurile importante trebuie savurate, apreciate. Este important ca fiecare om să afle care lucruri sunt importante pentru sine și apoi să se bucure de ele.

A trăi în mod conștient înseamnă asumarea tuturor lucrurilor pe care o persoană le face. Deși Natalia Dabija nu pretinde că duce o viață conștientă, alege să fie conștientă de alegerile sale mai des.

Dacă Natalia Dabija ar urma un motto în viața sa, acesta ar fi: Suntem responsabili pentru fiecare alegere pe care o facem clipă de clipă. Nu există scurtături. Deși nu este ușor să trăiască după acest motto, este de fapt eliberator.

Cărți de dezvoltare personală recomandate oricărui începător:

  • Comunicarea Nonviolentă de Marshall B. Rosenberg. „Cartea asta m-a ajutat să înțeleg cât e de important ca într-o discuție să vorbești despre ce știi tu despre tine și despre cum te simți tu. Nu presupune lucruri despre alții, nu interpreta.”
  • Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown. „O carte despre cât este de grea povara perfecționismului și cum se răsfrânge peste toate planurile vieții noastre. E cartea care m-a făcut să las controlul din mână și să îmi fac curaj să mă arăt așa cum sunt. Imperfectă, dar complexă, profundă și suficient de bună.”
  • Voi fi vreodată suficient de bună? de Karyl McBride. „O carte pentru femeile ale căror mame sunt narcisiste. Despre cum să accepți relația cu mama, fără să o schimbi pe ea, ci înțelegându-ți experiențele de viață.”
  • Eu sunt OK. Tu ești OK de Thomas A. Harris. „Despre cum prejudecățile pe care le preluăm de la părinți ne pot însoți toată viața. Despre cum se schimbă lucrurile când punem la îndoială acele prejudecăți.”

 

Privire spre viitor

Planurile sale de viitor includ direcții noi pentru blog, cum ar fi ebookuri și cursuri despre economisire și simplificarea vieții. Plănuiește să urmeze o școală de coaching, deoarece comportamentele legate de bani au legătură cu emoțiile, cu cine suntem.

Pe partea personală, Natalia Dabija ar vrea să meargă la cursuri de dans. Este o veche pasiune căreia nu i-a dat niciodată curs liber.

În general și cel mai important, intenționează să ducă o viață domoală, întreținându-se și lucrând la ce îi place. Și-ar mai dori să fie întreagă în familie, să aibă timp de prieteni și de hobby-urile sale: călătorii, dans, teatru.

Natalia Dabija este o bloggeritză care a pus economisirea, simplitatea și esențialismul pe primul loc în viața sa. Acum vrea să îi ajute pe ceilalți români să facă același lucru.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *