Putem judeca nivelul unui popor după modul în care el vorbește despre bani. Știința banilor e pentru cei mai mulți români o necunoscută acoperită de multe mituri. Valentin Nedelcu e unul dintre românii care au demonstrat că poți face bani plecând de la zero, dintr-o familie cu venituri modeste. Nu s-a mulțumit cu atât, iar acum îi învață și pe ceilalți știința banilor. Citind acest articol aveți posibilitatea nu doar de a-l cunoaște pe omul din spatele acestui proiect, ci și să vă schimbați radical viața urmând câteva idei și sfaturi de la el.

Valentin Nedelcu are o experiență de 11 ani în diverse poziții de management și senior management, fiind și consultant fiscal acreditat. A abandonat corporația pentru a se dedica total unui proiect curajos în România.

În acest moment, el se identifică cel mai mult cu rolurile de fondator al comunității Știința Banilor (formată în jurul blogului cu același nume și grupului de facebook Stiintabanilor-Educatie financiara), coach & trainer financiar și investitor.

Nevoia de exprimare a stat la baza blogului. Eu sunt o fire artistică. Mă exprim prin scris și aveam nevoie de un mediu prin care să mă exprim. În al doilea rând, aveam nevoie de a-mi documenta drumul. În al treilea rând, dorința de a ajuta și a avea în jurul meu cât mai mulți oameni prosperi, fericiți și puternici.

 

Un început greu nu e o sentință pe viață

Mulți cred că doar dacă începi cu mulți bani poți să devii independent financiar. Povestea vieții lui Valentin Nedelcu este plină de învățăminte, un excelent motivator pentru a ne depăși propriile limite.

Bill Gates spunea că dacă te-ai născut sărac, nu e vina ta. Dar dacă mori sărac, e vina ta! Valentin Nedelcu s-a născut în cel mai sărac cartier din București – Ferentari, dintr-o familie modestă. Nu a moștenit nimic. Tot ce are, a clădit singur.

A inceput cu 2000 lei în 2005, la vârsta de 20 ani, a ajuns la 10,000 EUR in 2007, dar a pierdut o mare parte dintre ei in timpul crizei din 2008.

Următorii ani a investit constant în bursă sume relativ modeste (cateva sute de lei pe lună), atât cât putea să economisească în acea perioadă. 

Primul său copil l-a avut la 25 de ani și tot atunci a cumpărat primul apartament, de 3 camere, pe credit. Următorii 5 ani a fost singurul care aducea venituri pentru o familie de patru persoane. Din pacate, după 5 ani de căsnicie, la 30 de ani, a divorțat.

După un an de depresie cruntă, căutări spirituale și coborât în cel mai jos infern, m-am împăcat cu mine și cu viața. Am început să înfloresc pe toate planurile, inclusiv cel financiar.

Valentin Nedelcu Știința Banilor

Valentin Nedelcu: „Cea mai importantă valoare pentru mine este Relația cu Dumnezeu. Apoi libertatea, demnitatea și prosperitatea.

Drumul din Ferentari spre independența financiară

Fire muncitoare, inteligentă și cu un spirit antreprenorial bine dezvoltat, Valentin și-a dublat veniturile într-un an și a continuat să le crească până la o medie de 3-4000 EUR pe lună. A ajuns senior manager regional pe taxe la vârsta de 31 de ani. Era cel mai tânăr senior manager dintr-o firmă unde media era pe la 40-45 de ani pentru această poziție.

Din 2015 a început să investească profesionist și sume mult mai consistente, ajungând la finalul lui 2019 să aibă un portofoliu de 6 cifre în euro. La începutul anului 2018 și-a părăsit definitiv locul călduț și bine plătit în corporație, dedicându-și tot timpul proiectului ȘtiințaBanilor.

Am suficiente venituri pasive pentru a fi independent financiar, potrivit anumitor standarde, dar nu potrivit standardului meu de viață. Estimez că voi ajunge la nivelul dorit undeva în 3-4 ani. După cum vezi, nu am pornit de sus și am avut o sumedenie de obstacole pe drum. Am 35 de ani și pot spune că abia de 5 ani am pornit serios pe drumul acesta. Primii 30 de ani au fost mai mult pentru a căpăta claritate asupra a ceea ce îmi doresc de la viață.

 

Învățarea și procesul de dezvoltare

Educația este esențială pentru orice persoană care dorește să evolueze. Timpul lui Valentin Nedelcu pentru învățare e de peste 50% din timpul efectiv de lucru. Asta și fiindcă business-ul său și viața sa personală evoluează repede și clienții săi vin cu multe provocări.

În ultimele luni lucrează în jur de 70-80 de ore pe săptămână, astfel încât învățarea sa a luat forma de cercetare, analize, discuții directe cu specialiștii, învățare prin testare și mai puțin cursuri și cărți.

Am observat la mine că sunt perioade de aproximativ 6 luni în care citesc, merg la cursuri, învăț academic, să spun așa, urmate de perioade de 6 luni de aplicat și învățat din aplicarea informației.

 

Inteligent și fără bani? Află cauza!

Românii au cel mai scăzut nivel de educație financiară din Europa și sub unele țări mai sărace din lume decât a noastră. Am vrut să aflu de la Valentin Nedelcu explicația sa pentru faptul că românii se tem de investiții și preferă să cheltuie tot ce câștigă, dar și cum crede el că se poate schimba această situație.

În opinia sa, există un cumul de cauze. 50 de ani de comunism care au distrus spiritual, antreprenorial și mentalitatea de investiție pe termen lung. Perioada anilor 90 presărată cu multe fraude în domeniul gestionării și investirii banilor (cazurile Caritas, FNI, o serie de bănci intrate în faliment etc.).

Nivelul scăzut de inteligență emotională pe care-l au românii îi face să își dorescă lucruri acum și aici, în detrimentul amânării recompensei.

La toate aceste cauze, Valentin adaugă și mentalitatea de victimă (să mi se dea, să mi se facă, este vina guvernului, a societății, nimic nu se poate etc.).

Am ajuns să cred că această situație nu se poate schimba la nivel de masă. Tot ce pot să fac este să creez spațiul unde persoane care chiar vor să se schimbe, să poată să învețe, să prospere, să crească.

Mulți români foarte inteligenți și cu randamente excelente în domeniile lor de activitate, au o situație financiară care lasă de dorit, în timp ce alții cu o inteligență medie sau chiar mediocră au randamente excepționale.

Cauza pentru această situație constă în inteligența emoțională cu tot de implică: mentalitate de învingător, amânarea recompensei, stăpânire emoțională, optimism. Dacă nu ești optimist, nu ai ce căuta în investiții, susține Valentin.

Nimeni nu poate să fie schimbat cu forța, fiecare dintre noi trebuie să aleagă dacă și în ce fel se va schimba.

 

Mituri despre bursă

Cel mai frecvent mit este că a investi la bursa este un joc de noroc. Nu este! Mindsetul potrivit este acela că investești în afaceri care generează profit. Acest profit îl încasezi ca răsplată pentru investiția ta. A investi într-o acțiune echivalează cu a investi într-un business.

De asemenea, un alt mit este acela că ai nevoie de cunoștințe avansate pentru a investi eficient. Din fericire, astăzi sunt modalități de investiții, cum ar fi investițiile pasive, foarte eficiente și profitabile, care nu necesită cunoștințe la nivel de MBA.

Mai exista mitul că pentru a investi ai nevoie de sume foarte mari. Adevărul este că poți începe și cu sume mici. În timp, aceste sume, ajutate de efectul compus (dobânda compusă) ajung să fie semnificative.

Valentin Nedelcu Știința Banilor

Informații de bază despre BVB

Bursa de Valori București e locul unde se tranzacționează acțiunile și obligațiunile companiilor firmelor listate la bursă. Cei care sunt la început de drum ar trebui să știe că sub denumirea de ”Blue chips” se regăsesc acțiunile companiilor foarte mari, considerate mai sigure și mai stabile. Exemple de Blue chips la BVB: Petrom, Romgaz, Banca Transilvania, BRD, Electrica etc.

Obligațiunile, pe de altă parte, sunt instrumente de credit. Practic, tu ca investitor împrumuți o companie în schimbul unei dobânzi. Aceste dobânzi pot ajunge și la 9-10% în România.

Acțiunile de pe BVB sunt relativ subevaluate în comparație cu restul Europei. În schimb, acțiunile internaționale oferă acces la țările dezvoltate dar și la țările emergente care au creștere economică, demografică și standard de viață accelerat.

 

Criza financiară și Lebăda Neagră

Black Swan (Lebăda Neagră) este cunoscut pe bursă ca un eveniment negativ imprevizibil. Prin definiție este imprevizibil, deci nu poate fi anticipat. Cum te protejezi?

Valentin sugerează diversificarea investițiilor: să ai un portofoliu de mai multe active necorelate, cum ar fi actiuni, obligațiuni de stat, aur, imobiliare șamd.

Dacă cineva vrea să anticipeze apocalipsa financiară, îl anunț că acest lucru este imposibil. Sunt mult prea multe variabile în joc, iar un muritor de rând nu știe nici 1% din ele. Ce poate să facă este să anticipeze în fiecare an că va veni „apocalipsa financiară”. O dată și o dată va avea dreptate. Așa fac marii prezicători ai crizelor financiare, cum ar fi Kiyosaki sau Roubini.

 

Regula numarul 1 a lui Warren Buffett: Nu pierde bani!

La fel ca toți marii investitori, și Valentin pune cel mai mare accent pe a economisi/a nu pierde bani, înainte de a se preocupa în a găsi investiții cu randament mare.

Investițiile sunt grele nu pentru că ar fi greu de înțeles la nivel teoretic, ci pentru că sunt greu de asimilat emotional. Este exact invers decât în viață: în viață este bine să te concentrezi pe a câștiga, nu pentru a nu pierde. În investiții, orice investitor profesionist se concentrează mai întâi pe gestionarea riscurilor și apoi pe randamente.

Aparent este un paradox. Cum să te concentrezi pe a nu pierde bani și totuși să nu ții banii degeaba la bancă? În răspunsul lui Valentin la acestă întrebare stă cheia investițiilor.

Investițiile sunt de obicei profitabile pe termen lung. Acțiunile tind să se aprecieze, imobiliarele la fel, obligațiunile de obicei sunt rambursate cu tot cu dobânzi. Pe parcurs însă se întâmplă tot felul de evenimente mai mult sau mai puțin înfricoșătoare. Investitorii cu experiență știu că toate trec și istoria tinde să se repete (deși nu pare). Cheia este să rămâi în joc pe termen lung. Dacă îți pierzi banii într-o mișcare neinspirată, ai ieșit din joc, ne spune specialistul în investiții.

 

Sfaturi pentru investitorul începător

Valentin Nedelcu recomandă investitorului începător să își stabilească un plan de investiții constant. De exemplu, lunar să cumpere în valoare de 500 lei în BVB. Acesta este un plan de investiții pasive.

Istoric, foarte puțini investitori au reușit să obțină rezultate mai bune decât acest plan foarte simplu: aceeași sumă de bani investită într-un index fund, lună de lună.

Portofoliul de investitor al lui Valentin Nedelcu în acest moment este format dintr-un mix de obligațiuni, acțiuni și imobiliare, plus cash.

O persoană care vrea să facă acest pas spre investiții ar trebui ca mai întâi să studieze instrumentele și să înțeleagă exact în ce investește. În al doilea rând, ar trebui să își cunoască profilul de risc, obiectivele și termenul de investiție. Abia apoi ar putea să își formeze un portofoliu.

 

Profilul de risc al investitorului

Profilul de risc al investitorului este un element cheie după care cineva va face o investiție financiară. Alături de acesta contează mult și obiectivul personal. ”De ce vrei să investești? Ca să faci ce? Ca să ajungi unde?” sunt întrebări la care fiecare persoană ar trebui să-și răspundă înainte de a deveni investitor.

Românii sunt destul de conservatori în investiții. Investesc în special în imobiliare, iar restul banilor și-i tin la bancă. În Europa ponderea investițiilor la bursă, în acțiuni și obligațiuni este mult mai mare. Datele statistice arată că la noi este aproape inexistentă.

Românii ar trebui să știe că, de fiecare dată când își plătesc factura de curent electric, gaze, alimentează la Petrom, fac plăți la POS, iau credit de la Banca Transilvania sau BRD, își plătesc factura la RDS, merg la medic la Medlife și multe, multe alte cheltuieli, de fiecare dată plătesc către o firmă listată la BVB. Vecinii lor, oameni simpli, exact ca ei, care au investit la bursă, beneficiază de dividende anuale de 6-8-12% pe an de la aceste companii.

 

Speculator versus investitor

Românii ar trebui să știe că există diferențe mari între profilul acționarului la bursă de cel pe piețele FOREX și al criptomonedelor, așa cum există între investitor și speculant la bursă. Investitorul investește într-o mașinărie de făcut bani, pe termen lung. Speculatorul profită de o oportunitate de moment. Această oportunitate de moment poate să îi aducă profituri foarte mari sau pierderi foarte mari, atrage atenția Valentin.

Mulți români cred că investițiile la bursă sunt pentru cei cu foarte mulți bani. Realitatea e că sunt firme de brokeraj la bursă care au plafonul minim de intrare de 2-3000 lei.

Cu cât ai bani mai mulți, cu atât ai oportunități mai bune. Însă degeaba ai bani mulți dacă nu știi să îi investești. Experiența în investiții se face cu bani puțini la inceput. Nu are rost să riști bani mulți când ești încă în perioada de ucenicie.

Valentin Nedelcu Știința Banilor

Soluții de economisire pentru cei cu venituri mici

Mulți cred că e mai greu să pui bani deoparte în România decât în restul Europei. Ca soluție de economisire pentru cei venituri mici, Valentin Nedelcu vede o rezolvare simplă. Aceea de a câștiga mai mulți bani!

Cum? Prin dezvoltare profesională, creșterea productivității, schimbarea ariei geografice, a domeniului de activitate, prin pornirea unui business in paralel cu jobul șamd. Sunt multe variante, important fiind să existe dorința de a face.

 

Efectele intrării României pe piața emergentă

Intrarea României pe piața emergentă anunțată recent, ce va avea loc din toamna viitoare, nu a adus încă afluxul sperat de investitori pe BVB. Am vrut să aflu de la expertul în investiții ce crede că îi sperie cel mai mult pe români să investească și să avem o piață bursieră cu o lichiditate foarte slabă.

Anul acesta, BVB a crescut cu 45%. Din păcate, prea puțini români au profitat de acestă creștere. Noroc cu Fondurile de pensii private că ne-au facut acționari pe toți, fără să vrem.

Eu cred că românii nu sunt interesați de investiții în general. Nu cred că sunt conștienți de faptul că vor avea pensii minuscule și nici de faptul că pot face ceva în acest sens, că pot să își facă singuri pensii. Eu sunt mirat de cât de multe oportunități de business și de investiții sunt în România. Sunt de asemenea mirat de faptul că toată lumea se plânge de România fără a vedea și partea pozitivă. De exemplu, nivelul redus de taxare a veniturilor din business sau investiții. Cred că romanii sunt speriați de ideea de a fi liberi, de a fi responsabili de viitorul lor, de a-și dori mai mult și de acționa cu toata puterea înspre a-și atinge acele vise. Cred că românii vor să joace „safe” și preferă o zonă de confort călie (nici măcar călduță) decât să riște să TRĂIASCĂ.

Din fericire sunt din ce în ce mai multe grupuri (enclave, cum le numește Valentin) de oameni care vor, pot și fac mai mult pentru ei și viitorul lor.

Avem cititori de elită și de accea eu sper ca prin acest articol, numărul celor care fac acest pas să crească. Însă totul trebuie să se întâmple mai întâi în mintea lor.

Datorită unor oameni precum Bogdan Daniel Dinu (Căruța cu Bani), Valentin Nedelcu, Laurențiu Mihai și alții, educația financiară a românilor se dezvoltă frumos. Cu răbdare și perseverență, o să vedem și rezultatele semințelor pe care ei le plantează azi în societatea românească.

 

Gânduri de final de la Valentin Nedelcu

”Multi oameni s-au prins deja că educația pe care o fac eu în comunitatea Stiinta Banilor nu este în primul rând despre investiții. Este despre a trăi viața cu asumare, curaj, responsabilitate și putere. Este despre a TRĂI DEPLIN!

Eu cred că cele mai bune lecții de dezvoltare personală le luăm din povești și legende. Acolo, orice este posibil, orice este realizabil. Da, viata este o poveste. Este povestea pe care o scrii tu.

Daca vrei ceva, să nu rămâi la nivel de dorință ci acționează, ai încredere în tine, fii autonom, fii puternic.

Nu îți trăi viața ca o frunză bătută de vânt, ci trăiește-ți viata ca un erou, ca o operă de artă. Trăiește-ți viața deplin! Ai dreptul să fii fericit și implinit!”

4 raspunsuri
 1. Ioana Margineanu
  Ioana Margineanu says:

  Foarte bun interviul. Valentin este un expemplu de self made care ajuta multa lume prin exemplul personal, blogul, mentoratul pe care il ofera si cursurile.

  Răspunde
 2. Razvan Stan
  Razvan Stan says:

  Atata timp cat faci lucrurile la un nivel ridicat si te auto-depasesti zi de zi, rezultatele nu au cum sa nu apara. Nu degeaba se spune ca succesul peste noapte vine dupa 10 ani de munca asidua. Valentin e un exemplu in acest sens. Felicitari!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *