Luca Dezmir

Sunt o persoană obișnuită, cu multe pasiuni, între care se află și finanțele personale sau investițiile. Astfel se descrie Darius Luca Hupov, alias Luca Dezmir, omul pasionat de educație, învățare și dezvoltare care, prin proiectul Milionarul Mioritic, prin cărțile și trainingurile pe care le susține, îi luminează pe cei interesați de creștere și finanțe personale. 

 

În copilărie, părinții l-au îndrumat spre o profesie liberală și așa a ajuns să fie medic specialist de stomatologie generală. Profesia îi aduce satisfacții, care însă nu se compară cu momentele în care este scriitor sau trainer. Dacă în 1994 își începea cariera de medic stomatolog, odată cu citirea cărților lui Kiyosaki, viața și viziunea despre bani i se schimbă radical.

Motivat de cele învățate, în 2001 începea să investească în proprietăți imobiliare. Anul următor mergea la un curs de investiții la bursă cu Jorg Christian Manetti și în 2003 începea să investească pe piețele financiare internaționale.

Mai mult, atunci când a considerat că a acumulat suficiente cunoștințe, a decis să le ofere și altora. Astfel Luca Dezmir este acum autor de cursuri de finanțe personale, investiții, dar și trekking sau supraviețuire în natură, în cadrul taberelor de vară organizate de soția sa.

 

De la Jules Verne la Robert Kiyosaki și… Luca Dezmir

Întâlnirea cu lectura a avut loc la vârsta de 10 ani când a descoperit colecția cărților lui Jules Verne. Mai târziu a ajuns la literatura pentru adolescenți, SF, iar după 1989 a citit mai mult non-ficțiune.

Odată ce a citit „Tată bogat, tată sărac” a lui Robert Kiyosaki, a crescut apetitul pentru mai multe cunoștințe de acest gen. Domenii precum antreprenoriat, psihologie, istorie, finanțe personale, investitii și altele l-au inspirat în ce avea să scrie peste câțiva ani.

Finanțele personale sunt o latură deosebit de importantă a vieții, ca și relația de cuplu, relațiiile sociale, etc. Fiecare om trebuie să fie informat despre aceste aspecte ale vieții, așa că la un moment dat am citit și despre acest subiect.

În ceea ce privește scrisul, Luca Dezmir a debutat în timpul adolescenței într-un fanzin de literatură SF. Acum mai bine de 30 ani era membru al clubului de Science Fiction “H.G.Wells” din Timisoara. Prozele din acea perioadă s-au adunat în 2016 în volumul „Elegie pentru un triunghi”.

În 2007 lansa blogul Milionarul Mioritic, unde începea să ofere doritorilor cunoștințele sale. Doi ani mai târziu apărea „Ieși din labirint” , un volum dedicat în întregime finanțelor personale și investițiilor, fiind prima carte de acest gen scrisă de un autor român.

 

Milionarul Mioritic și educația din perspectiva experiențelor personale

Inovativ în cartea sa este faptul că a introdus niveluri și benzi de energie financiară, lucru care după cunoștințele sale este neîntâlnit în literatura de specialitate. Conceptul se referă la bariera de care se lovesc cei care doresc să-și îmbunătățească situația financiară.

Acea barieră este un câștig financiar peste care aparent nu pot trece, indiferent ce ar face. Se numește nivelul superior de rezistență financiară, iar dincolo se află o nouă bandă de energie financiară.

Pentru a trece de acest blocaj, este nevoie să schimbi ceva radical în modul în care faci banii. De exemplu, poți trece de la a fi angajat la a fi liber profesionist. Acest tip de abordare nouă îți va aduce impulsul necesar pentru a trece la o bandă superioară de energie financiară.

Au urmat alte 3 cărți pe același domeniu: „Mai tare ca banca – scapă de datorii cu ajutorul unui plan simplu de urmat”, „Cum să faci bani în adolescență – un ghid practic adaptat nevoilor tale” și „Manual de guerilla fiscală – cum să plătești cât mai puține taxe și impozite, folosind exclusiv metode legale”.

Ce este inedit în opera sa e faptul că toate cărțile sunt inspirate din experiența personală. Din câte cunoaște, este un lucru nemaiîntâlnit la alți autori români din această sferă.

Cititul este una dintre cele mai importante activități intelectuale pe care le poate desfășura un om și este de o importanță majoră în dezvoltarea sa mentală.

Dacă ar fi să recomande 3 cărți tinerilor, acestea ar fi „Sapiens” de Yuval Noah Harari, „Inteligența emoțională” de Daniel Goleman și, bineînțeles, „Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki. Lista sa este însă mult mai cuprinzătoare și include aproape 20 de cărți ce trebuie citite neapărat de către orice tânăr, chiar înainte de a ieși de pe băncile facultății.

Cărțile de educație financiară au puterea de a schimba mentalități și uneori de a da idei inovative unor persoane care au deja potențial.

Milionarul Mioritic

Educația financiară în România

În țara noastră, interesul pentru educația financiară a apărut de mai puțin de un deceniu. Speranța vine din partea tinerilor care citesc tot mai mult, merg la cursuri și încep ușor-ușor să schimbe mentalitatea colectivă. O Românie educată din punct de vedere financiar ar fi o țară prosperă și cu oameni mult mai relaxați.

Educația financiară te învață despre modul în care să câștigi, să cheltui și să înmulțești banii, prin intermediul cărora îți vei procura tot ce ai nevoie și îți dorești în viață. Este o disciplină cel puțin la fel de importantă ca și igiena, care te ajută sa fii sănătos.

Cea mai importantă idee pe care trebuie s-o rețină tinerii, legată de bani, este necesitatea de a-i controla în mod eficient. Nu vrem să ajungem în acel punct în care banii ne controlează viața.

 

Lupta personală, pentru o Românie educată

Din dorința de a ajuta cât mai mulți oameni, Luca Dezmir a lansat platforma educațională L`eDucativ, prin intermediul căreia oferă cursuri de finanțe personale și investiții financiare, la prețuri accesibile.

Se concentrează în special pe adolescenți și tineri, așa cum a fost în 2008 când a lansat AVANTAJ LA START. Prin intermediul programului susținut de Asociația pentru Educație Complementară, Luca Dezmir a oferit timp de 5 ani gratuit școlilor din România dvd-uri cu materiale de educație complementară. Inedit este faptul că aceleași dvd-uri au ajuns și în penitenciarele din țară, cu sprijinul administrației Naționale a Penitenciarelor.

Tot pe L`eDucativ, din 2014 regăsim o inițiativă în premieră: programul național de mentorat financiar, oferit gratuit adolescenților și tinerilor sub 23 de ani. Programul se desfășoară pe parcursul a 13 module săptămânale și oferă educație financiară, antreprenorială și elemente de life design pentru tinerii din România.

 

Cum ar arăta o Românie educată financiar?

Cei mai mulți internauți îl știu pe Luca Dezmir datorită blogului personal pe care scrie de ani buni. Pe Milionarul Mioritic s-au adunat deja peste 1500 articole din care ar putea clădi mai multe cărți.

În ultima vreme însă, nu a mai avut timp de blog și acesta a ieșit puțin din focusul preocupărilor sale, deși și-ar dori ca scrisul să rămână mereu pe primul loc. Din fericire însă, Luca Dezmir nu a rupt legătura cu urmăritorii săi.

La acest moment, principala modalitate prin care se conectează cu audiența sa sunt evenimentele pe care le organizează, singur sau în parteneriat: Money Forum, Money Days și Tim Invest, plus cursurile la care participă, în calitate de trainer sau conferințele unde este invitat ca speaker.

Unul dintre principiile după care se ghidează Luca Dezmir este “Primum non nocere”, adică să nu facă rău, principiu inspirat din jurământul Hipocratic. Gândirea populară i-a oferit încă unul: bine faci, bine găsești, iar domeniul dezvoltării personale i-a spus: Dacă crezi că poți sau dacă crezi că nu poți, ai dreptate! – Henry Ford

În următorii 5 ani, Luca Dezmir își dorește să devină independent financiar.

Sper să îmi găsesc tot mai mult timp pentru mine, ceea ce înseamnă automat și timp pentru scris. Am în plan mai multe cărți, atât în domeniul beletristic, cât și în cel al educației financiare și al investițiilor.

Luca Dezmir aduce în România cărți inedite, poate cele mai apropiate ca stil de Robert Kiyosaki, părintele educației financiare la nivel global. Se remarcă în special datorită perspectivei personale foarte puternice, prin lecțiile învățate de-a lungul timpului în încercarea de a face bani în România.

Ne-ar fi util să ne aplecăm asupra activității sale dacă, așa cum spune specialistul în finanțe, ne dorim să ducem o viață mai relaxată, mai prosperă.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *