Nu mă mir că Oana Mîndruţ se regăseşte în acest citat. Răsfoind-o de ceva vreme, fără să mă mai satur, uitându-mă peste fotografiile ei din India, Grecia, Nepal sau România, nu ştiu unde începe Dalai Lama şi unde se continuă Oana. Este ca şi cum aş regăsi acelaşi spirit. Şi nu întâmplător o spun.
Când vine vorba despre Oana Mîndruţ, pentru ea nu există graniţe ale voluntariatului, iubirii şi responsabilităţii faţă de ceilalţi. Cumva, eu şi Oana avem acest ceva în comun. Considerăm că toţi şi fiecare în parte suntem responsabili pentru oamenii de lângă noi care au nevoie de ajutorul nostru. Iubirea, compasiunea şi necondiţionarea nu au graniţe, decât dacă noi înşine ni le impunem!
Am întrebat-o pe Oana Mîndruţ cine este ea, de unde vine, iar răspunsul pe care mi l-a oferit a fost îndeajuns să înţeleg că stau de vorbă cu un om care demult nu mai îşi este sieşi, ci numai altora.
De aici îşi trage Oana seva. Iubind necondiţionat, primeşte cumva înmiit, dar fără să aştepte. Dăruind altora, îţi dăruieşti ţie. Despre asta ar fi vorba!
Sunt o fiică a universului și cred că vin din iubire și sunt aici ca să dau mai departe această iubire. Niciodată nu am considerat că sunt mai mult decât o „antenă” care primește și dă mai departe. Din copilărie îmi amintesc doar lucrurile frumoase, am fost un copil hipersensibil și prin asta, destul de diferit de ceilalți copii; un copil care înțelegea destul de bine lumea celor mari și un copil care a iubit cărțile și cititul de când se știe. Cărțile au fost cele mai bune prietene ale mele și în adolescență și acum, la maturitate. Toate experiențele trăite, toți oamenii pe care i-am întâlnit, și mai târziu, conștiința că am sămânța lui Dumnezeu în mine, toate astea m-au făcut omul care sunt.
Facultatea de Ştiinţe Politice, MAI, platforma şi Asociaţia Life Education for All
La Facultatea de Științe Politice aflăm că a urmat secția de Jurnalism și Științele Comunicării, făcând parte din prima promoție clujeană de jurnaliști cu diplomă. Mergând mai departe, Oana Mîndruţ se consideră norocoasă că a fost și în cea de-a doua generație de studenți ai Facultății de Studii Europene din Cluj, iar faptul că a făcut de multe ori „pionierat” în viața sa, i-a întărit curajul și încrederea în sine și în ceilalți.
Referitor la MAI (Ministerul Administrației și Internelor) aș spune, dacă nu m-aș fi ocupat și acolo tot de comunicare, că a fost o „incongruență” în destinul meu. A fost o experiență pe care nu am înțeles-o prea bine și pe care cu siguranță nu aș repeta-o. Sunt un om format de mediul privat, prea puțin obișnuit cu birocrația și rigorile absurde și deloc obișnuit ca ceea ce fac să nu conteze și să nu schimbe în bine viața semenilor mei.
Cu siguranţă, faptul că a lucrat în presă şi a fost mereu în preajma oamenilor au ajutat-o nu doar să îi înţeleagă, să se înţeleagă sub anumite aspecte sau să prindă încredere, dar să îşi deschidă cumva o altă portiţă către univers, deoarece nimic nu este întâmplător în viaţă. Aşa cred eu, iar în privinţa Oanei, sunt chiar convinsă că fiecare experienţă a dus-o tot mai aproape de regăsirea de sine.
Pentru mine, experiența din presă, cea scurtă din administrație, cea din domeniul relațiilor publice și cea ca formator și expert în educație nonformală și, evident, cea din mediul ONG au fost „întâmplări” fericite pentru că s-au învârtit toate în jurul cuvântului și a comunicării.
Ce este Life Education for All (LEFA)
Pentru cei care nu aţi aflat încă despre Asociaţia „Life Education for All”, aceasta s-a înfiinţat în 2014. Fondatori sunt Oana Mîndruţ şi Petruţa Teampău.
Pe site-ul asociaţiei Life Education for All (LEFA), Oana Mîndruţ spune: „Iubesc cuvintele, de aceea sunt om de comunicare. Iubesc oamenii, de aceea am fost voluntar în multe proiecte umanitare. Sunt un om norocos care a primit mult din partea celorlaţi de-a lungul vieţii de aceea cred că trebuie să dau şi eu altora care au nevoie. Sunt un om care crede în puterea educaţiei de a schimba lumea într-una mai bună, de aceea am înfiinţat asociaţia Life Education for All.”
Am aflat că Oana a ajutat o tânără din Tibet, refugiată în India, să îşi împlinească visul de a-şi urma studiile. Dolma Samdup a publicat o carte cu ajutorul Oanei. Cartea se numeşte: „The inner voice of a tibetan girl“/„Vocea interioară a unei fete din Tibet“ , iar banii strânşi din cumpărarea cărţii i-au folosit Dolmei pentru a-şi urma studiile.
Pentru mine nu există „copiii noștri” și „copiii lor” pentru că și eu mă consider prioritar cetățean al lumii, abia pe urmă europeancă și abia în ultima instanță româncă. Voluntariatele mele internaționale (India, Nepal și tabăra de refugiați sirieni din Kalohori) stau mărturie. Întotdeauna am ales să merg să lucrez cu copiii în nevoie, fie cei foarte săraci, fie cei foarte bolnavi, fie cei aflați într-o situație disperată. Am făcut ceea ce era nevoie: uneori m-am jucat și i-am strâns în brațe, uneori am renovat grădinițe, uneori am împărțit rechizite și am găsit sponsori în țară pentru că acest copii săraci să-și continue școala și uneori le-am împărtășit din cunoștințele mele.
Am aflat apoi că, pentru copiii din România, Oana Mîndruţ nu doar că se implică sub toate formele posibile pentru a-i ajuta să îşi depăşească anumite probleme sociale. Le oferă consiliere, îi ajută să se integreze în societate. Aici vorbim despre “Educaţie pentru viaţă”, proiect de dezvoltare a abilităţilor destinat tinerilor între 17-24 de ani care se pregătesc să părăsească sistemul instituţionalizat (centre de plasament şi centre rezidenţiale).
Este incredibil ce a reușit LEFA în România, în puțin peste 4 ani de la înființare. Printre multele lor proiecte, se numără 2 grădini terapeutice pentru 2 clinici de pediatrie din Cluj. Aproape 200 saloane din 15 spitale din țară, dotate cu audioteci în cadrul proiectului „Sunet pentru Sănătatea Copiilor”.
Au reabilitat și dotat o sală de sport din cea mai mare școală gimnazială din Cluj. Au organizat deja 7 ediții ale taberelor „Educaţie pentru Suflet” și „Educaţie pentru Viaţă” de care au beneficiat peste 200 de copii bolnavi cronic. Anul trecut, prin proiectul ACASĂ, au cazat gratuit copii bolnavi cronic și pe părinții lor care au venit din alte județe pentru tratament la Cluj.
Au pictat, cu ajutorul a zeci de voluntari, 3 spitale din Cluj pentru a face mai colorate și mai calde saloanele pentru copiii internați. Sute de ore de voluntariat, energie și dedicare, toate pentru ca orice copil internat să beneficieze de condiții mai bune.
Oana Mîndruț: „LEFA, geamăna mea siameză”
Unii dintre noi avem pasiune să citim, alţii să scriem. Altora ne place să călătorim pentru a face fotografii, pentru a descoperi alte obiceiuri, tradiţii. Oana Mîndruţ, nu!
Pasiunea ei este de a ajuta copiii să îşi împlinească visurile, să aibă drept la viaţă, la educaţie, să fie fericiţi. Acum, viața Oanei se împarte între etapa „înainte de LEFA” și „după LEFA”.
În 2012, o depresie puternică a determinat-o să își reseteze viața și să se concentreze doar pe lucruri care contează. A renunțat la un trai călduț și s-a transformat într-un om care se gândește la scopuri mai înalte decât propria existență.
După o vizită în India și un voluntariat cu copii tibetani din școala internat din Dharamsalla, a știut că trebuie să înființeze un ONG și să se ocupe de copii. Astăzi, după încă 4 ani, Oana încă se declară surprinsă când primește, aproape zilnic, mesaje de la necunoscuți care vor să ajute.
LEFA (Life Education for All) este copilul meu și parte din mine. Deși uneori, simt că ar trebui să mă obiectivez și s-o privesc cumva ca pe o modalitate de a face bine, nu pot pentru că în viața mea de acum asociația pe care am înființat-o în urmă cu peste 4 ani este geamăna mea siameză.
Şi totuşi, mă gândesc eu în sinea mea, ca persoană şi femeie de asemenea implicată în voluntariat, dar la o scară mai mică şi sub o altă formă, acest om minunat care pare aproape ireal dacă nu ai vedea-o în faţa ta, surâzând şi strălucind ca o rază de soare nefirească, ar trebui să aibă şi ea timp pentru ea. Nu am ezitat să o întreb care sunt pasiunile ei, ce îi place să facă în timpul liber când nu este parte din LEFA.
Citesc mult și îndrăznesc să spun că și bine. Mă gândesc la ceilalți și muncesc pentru proiectele Life Education for All. Călătoresc de cel puțin două ori pe an în alte țări pentru că interacțiunea cu alte culturi, cu oameni cât mai diferiți față de mine este un mare câștig. Am două mari pasiuni-călătoriile și parfumurile și două „necesităţi”: ciocolata și cărțile. Nu cred că am mentori deși au fost câțiva profesori care m-au marcat în școală; în schimb, am eroi personali. Pentru mine eroii nu sunt cei care omoară oameni și mor prostește în războaie ci sunt oamenii care schimbă lumea: Mahatma Ghandi, Roy Bunker, Elon Musk, Maria Holtzhauser, Martin Luther King, Dalai Lama, Daciana Loi, Leonardo da Vinci, toți pictorii, muzicienii, scriitorii, artiștii care au făcut mai frumoasă și mai suportabilă existența oamenilor pe pământ, toți cercetătorii și oamenii geniali care au contribuit la creșterea calității vieții.
Cum să te lași transformat de voluntariat
Pentru un om atât de frumos, sensibil, dar puternic spiritual, sufleteşte şi moral precum Oana, îmi dau seama că toate lucrurile, lecţiile şi oamenii au o altă conotaţie. Cea care vine cumva din sfera unor lumi care nouă, oamenilor de rând, nu ne este dat a le cunoaşte.
Oamenii în general sunt plini de compasiune doar la nivel pasiv. Nu prea ies din zona de confort. Cel mult se implică prin donaţii. În rest, se tem de ceea ce nu cunosc, judecă şi etichetează prea uşor.
Oana Mîndruţ însă ne spune că au fost multe lecții învățate și însușite pentru care ea este recunoscătoare mai ales acelora care au fost, cu adevărat, dure.
Am învățat că bunătatea inimii e mai presus decât inteligența minții, am învățat că cei care au nevoie de ajutor nu trebuie priviți cu milă ci cu iubire. Mi s-a confirmat ceea ce știam și anume că oamenii mari pot să învețe de la copii cel puțin în aceeași măsură în care copiii învață de la ei. Prin Life Education for All am cunoscut Oameni care fac și ei mult bine în jurul lor și am realizat că suntem destul de mulți cei care mișcăm lucrurile în direcția bună. I-am cunoscut pe voluntarii mei care și-au dedicat timp pentru a lucra cu acești copii și cărora le sunt profund recunoscătoare. Am cunoscut sute de oameni care au decis ca le pasă de proiectele LEFA și au donat bani, ne-au ajutat cu transport, ne-au găzduit campaniile umanitare în care am strâns ajutoare pentru diverse cauze, noi neavând nici sediu, nici mașină și nici angajați în asociație. Am cunoscut companii care ne-au devenit parteneri de drum deoarece cu majoritatea dintre ele am „recidivat” în noi proiecte. Și da, am cunoscut părinți disperați, copii curajoși, copii pe care i-am pierdut dar pe care îi regăsesc mereu în inima mea.
Cuvânt de încheiere
Cu riscul de a mă repeta, am să spun încă o dată, că eu nu ştiu şi nu pot înţelege sub ce stele se nasc oamenii ca Oana Mîndruţ. Este greu de spus. E ușor însă recapitulând toate proiectele în care ea a fost implicată, să realizăm că noi ceilalți facem lucruri mult prea mărunte atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru.
Astfel de oameni precum Oana se nasc rar şi ajung să fie repere morale şi spirituale pentru aceia care, la un moment dat, doresc să schimbe ceva în ei şi pentru societate. Când spun societate, nu limitez societatea la comunitate ci la universalitate. Aşa cum ea are eroii ei care schimbă lumea, Oana Mîndruț este cu siguranţă eroul multor copii, tineri şi oameni pe care ea i-a ajutat şi i-a stimulat.
Oana este şi eroul meu! Din clipa în care aproape întâmplător am descoperit-o pe facebook. Ca să vedeţi că şi reţelele de socializare pot aduce oameni frumoşi în viaţa noastră.
Din acea clipă, am înţeles că sunt oameni care se nasc pentru alţii şi nu pentru ei. Am înţeles că sunt oameni care tot ce ating, modelează şi transformă. Învie! Vindecă!
Omul meu frumos este Oana Mîndruţ! Îţi mulţumesc pentru implicarea ta în lumea aceasta mare şi frumoasă, pentru tot ceea ce eşti şi tot ceea ce faci. Îţi mulţumesc pentru puterea exemplului şi frumuseţii umane de care dai dovadă! Îţi doresc să ajungi în toate colţurile lumii şi să clădeşti în continuare oameni, să vindeci destine şi să fii fericită!
STORY MY CUM MĂ ÎNTÂLNEAZĂ EXAMINAREA MEA EXTERIOR.
Numele meu este Sofia, vreau să le spun lumii cum am primit ajutor de la acest mare om care mi-a arătat o vrajă pentru a-mi întoarce sotul, numele său, Dr. Ogundele, și astăzi sunt fericit cu soțul meu din nou, soțul meu ma lăsat timp de 3 ani și a fost cu o altă femeie în timp ce sufeream în singurătate, cât de dureros. Frații și surorile mele acolo vă sfătuiesc astăzi, încercați să vă rezolvați problema vieții și să aveți o casă bună decât să suferiți în tăcere, i-am spus acestui om că voi împărți numele și informațiile de contact pe internet, de aceea fac asta acum. el a adus înapoi pe soțul meu care a plecat timp de 3 ani în mai puțin de 24 de ore, este într-adevăr un om puternic, dr. Ogundele are puterea de a aduce pacea și fericirea vieții tale, el poate aduce și noroc, ajutor de orice fel cred și știu că Dr. Ogundele vă poate ajuta 100%. Puteți să-l contactați prin e-mail: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Pentru funcțiile WhatsApp și Viber: +27638836445.