Dr. Mihail Pautov

Dr. Mihail Pautov este medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni, Secția de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic și asistent de cercetare în cadrul Centrului de Excelență în Medicina Translațională. În același timp, se ocupă de implementarea unor workshop-uri și cursuri destinate chirurgilor din întreaga țară, susținute de dr. Irinel Popescu și una peste alta, este un instagramer foarte urmărit și de succes.

 

Mihail Pautov are 32 de ani și locuiește în București unde își împarte timpul între familie, pasiunile sale, Instagram, blogging și chirurgie. Și tot ceea ce face, face din dăruire și cu multă pasiune.

Cel mai mult în viață, iubește să fie tatăl unui îngeraș de fată. Al Anastasiei! Anstasia este oaza sa de liniște, de energie, de frumos, în care el, chirurgul care ne vindecă și ne salvează, se vindecă la rândul său de răni și întâmplări inevitabile într-o meserie atât de solicitantă și plină de responsabilitate.

Mihail Pautov și fiica sa, Anastasia, în Dubai

M-am născut în Republica Moldova unde am stat 7 ani cu părinții mei. Sunt vorbitor nativ de limbă rusă și des mă surprind gândind în această limbă. Îmi doream să fiu polițist și să am mașina mea de patrulă de noapte. N-a fost să fie! Mi-a plăcut însă spiritul de competiție pe care din fericire, l-am regăsit și în medicină.

În România, printre multe alte bucurii, a descoperit o facultate de medicină gratuită, lucru greu de găsit în alte părți. Mai important, medicul nostru a întâlnit oameni valoroși de la care să învețe și care s-au dedicat prin muncă acestei țări.

România este un loc bun pentru a practica medicina, un loc cu multe lipsuri și goluri care așteaptă să fie umplute. Îi lipsesc însă, banii! Este greu să construiești ceva cu resurse puține.

 

Cum a ajuns dr. Mihail Pautov la chirurgie?

Așa cum se întâmplă de obicei cu oamenii mari și frumoși – întâmplător. Dintre toate opțiunile, a ales el chirurgia, doar fiindcă ultimul loc la rezidențiatul de ginecologie s-a dat fix în fața lui.

Și-a spus că va începe cu acest drum și se va întoarce ulterior la planul inițial. Doar că o echipă de oameni extraordinari l-au motivat să-și dorească cu adevărat să învețe chirurgia. După doar un an, știa că asta vrea să facă, pentru totdeauna.

Probabil că a fost și un pariu cu mine însumi. Să știi că a avea viața unui om în mâini poate fi marcant. Deseori preferăm să nu ne gândim la asta. Nu cred că are nimeni nevoie de un chirurg cu mâna tremurândă pentru viața din mâinile lui. Aici trebuie găsit un echilibru subtil între responsabilitatea pe care o ai și detașarea calmă de care ai nevoie pentru a-ți face numărul cum trebuie.

 

Sala de operații, adrenalina de la final și modele în viață

Ca pacienți, poate mulți știm deja ce înseamnă pentru noi, sala de operații. Un loc care ne sperie, dar în care ne-am găsit și vindecarea de multe ori. În care ne-am pus speranța. Și încrederea!

Ca doctor, pot doar să intuiesc că nu este ceva ușor. Că este responsabilitate uriașă, deoarece doctorii nu repară lucruri, ci repară oameni! În mâinile lor magice se află vieți din carne, sânge și oase, iar ei fac de multe ori, minuni, care dăruiesc șanse.

Mâinile mele nu sunt deloc magice. Sunt niște mâini normale care au repetat de multe ori același lucru. Intratul în sală se face treptat și în diferite trepte tocmai pentru a te obișnui și a nu te simți în niciun fel. Se cere concentrare maximă și o senzație de „flow”; începi operația și o termini în 5 minute, chiar dacă pe ceas au trecut 3 ore. Iar ploaia de adrenalină de la final este senzația pe care orice chirurg o caută, chiar dacă puțini o recunosc.

Ne spune atât de firesc și modest Dr. Mihail, din mâinile căruia au „renăscut” efectiv vieți de oameni, care au acum șansa de a râde, de a continua și a trăi viața. Viața, care este adrenalina noastră, a pacienților!

Dr. Mihail Pautov și Dr. Radu Zamfir

Mihail Pautov se ocupă și de implementarea unor workshop-uri și cursuri susținute de dr. Irinel Popescu, destinate chirurgilor din întreaga țară, despre care ne spune că:

Este foarte important să ai modele în viață. Oameni care au reușit cu multă muncă bine gândită și precis aplicată. Așa cum ai spus mai sus, Prof. Dr. Irinel Popescu este pentru mine un model în a reuși în atâtea domenii diferite într-un timp relativ scurt.

 

Instagram, youtube, facebook, blogging și chirurgie

Dr. Mihail este nu doar serios, responsabil și plin de dăruire, dar este și un om înțelept care a înțeles cum să ajungă la cei care au nevoie de el. Care a înțeles că adevărata cheie este comunicarea. Și a ales canalele sociale pentru a le explica oamenilor ce înseamnă familia, pasiunea și meseria de chirurg.

Pe paginile sale, Dr. Mihail dă sfaturi, poartă discuții despre boli, medicină și viață, iar oamenii îl urmăresc într-un număr foarte mare. Și au încredere în el.

Contul de Instagram a început întâi ca o glumă, provocarea unei prietene, și a devenit un cont relativ educațional, mulți urmăritori adresându-mi întrebări medicale. Încerc să mă limitez la curiozități medicale și sfaturi generale, recomandându-le oamenilor care mi se adresează cu probleme de sănătate să consulte un medic specialist. Pe contul de youtube, voi aborda aceleași subiecte medicale pe care le abordez pe contul de Instagram, doar că aici ele vor dăinui pentru totdeauna!

Dr. Mihail Pautov, așa cum am spus la începutul reportajului, este aproape peste tot. Ca un Red Bull a cărui energie parcă nu se mai termină. Cum o fi reușind, nu știu, dar el spune că totul depinde de ce ți se pare ție însuți că este mai important.

Sunt pasionat de viata și despre „găsirea vieții” nu numai la spital, ci și în experiențele de zi cu zi: practic diferite sporturi cum ar fi înotul, joggingul, surful, snowboardingul; mă relaxez prin yoga și meditație, călătoresc cât pot de mult, zdrăngăn la chitară și încerc să pierd cât mai puține petreceri.

Dr. Mihail Pautov

Dr. Mihail Pautov: „Ești în primul rând medic? Sau ești în primul rând o viață care se dorește trăită? Această alegere se face zilnic și îți amprentează felul de a fi.”

Cât despre reușite și sfaturi, Dr. Mihail crede că toți ar trebui să ne orientăm toate puterile pentru a fi noi înșine. Toate celelalte roluri au fost deja ocupate. Din poziția asta, orice altă decizie este un proces unic și nu poate fi sfătuit.

 

Cuvânt de încheiere

Pe Mihail l-am abordat cu mare emoție și, deși interviul a durat destul de mult să ajungă la mine, iar de la mine pe Elita Romîniei, a meritat tot efortul și implicarea. Și pasiunea mea de a căuta cele mai potrivite cuvinte, pentru a-l descrie.

Dr. Mihail este un profesionist și un model de doctor al prezentului, dar mai ales al viitorului. Pentru că a înțeles ceea ce nu ar trebui să fie un secret, ci o chestiune firească și anume, a înțeles cum să comunice. A înțeles cum să ajungă la oameni și să dea sfaturi.

Mihail Pautov a deschis ferestrele unei lumi la care oricine poate ajunge și de care oricine poate beneficia. O lume la un click distanță!

Dar lumea lui nu este doar despre chirurgie. NU! Este despre viață în sine. Despre pasiuni frumoase. Despre copilărie, zâmbete, călătorii, familie!

Mihail este un suflet complex și un model în sine. Că tot spunea el că este bine să avem modele de oameni care au reușit în viață.

Deși foarte tânăr, Mihail a reușit ceea ce mulți alții nu au reușit. A reușit să fie el însuși, într-o lume plină de oameni „alternativă”, iar asta este un succes veritabil!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *