Florin Sima Kreatix

Florin Sima lucrează pentru o mare companie internaţională – TMTAnalysis – furnizor principal al informaţiilor referitoare la numerele de telefonie mobile la nivel global. În același timp, este student în anul 1 la programul de master „Tehnologii Avansate pentru Prelucrarea Informației”, din cadrul UPG Ploiești. Cu siguranţă va fi unul din vârfurile acestei specializări, dacă e să vorbim despre faptul că el a dezvoltat deja un proiect unic – Kreatix, un software de realitate virtuală pentru picturi digitale.

 

Realitatea virtuală este utilizată în multe domenii de activitate, dar în special în dezvoltarea unor jocuri sau expoziții virtuale. Este de ajuns să amintim de Matrix şi Avatar – două dintre filmele de top realizate în ultimii ani şi care au primit din partea criticilor, dar şi a fanilor realităţii virtuale, o sumedenie de aprecieri.

Acum, românul Florin Sima poate reprezenta un punct de reper în industria cinematografică de gen, chiar dacă studentul de la UPG Ploieşti nu și-a propus asta neapărat.

Să fiu sincer nu m-am gândit la o carieră în cinematografie, pentru că tind să mă axez mai mult pe partea de dezvoltare a jocurilor. Este adevărat că această tehnologie este folosită şi în filme, dar prefer să arăt experienţe care pot fi trăite de persoane. Iar cât despre o eventuală trimitere a proiectului către regizori de film, încă nu am făcut acest lucru deoarece, de obicei, tot ceea ce realizez ajunge în portofoliul meu.

 

Kreatix – un software minune de mare ajutor pentru pictori

Concret, invenţia lui Florin se numeşte Kreatix şi este un software care permite pictorilor să își utilizeze abilitățile într-un nou cadru de lucru foarte intuitiv și ușor de utilizat chiar și pentru un nou-utilizator al realității virtuale. Pictura în realitatea virtuală este o formă de a picta în 3D, explică Florin, doar că acest proces nu este realizat pe calea tradițională. În Kreatix, utilizatorii se folosesc de mișcări propriu zise în spațiu și nu de diferite programe care simulează acest lucru – folosind un mouse și tastatura.

Pentru a picta în realitatea virtuală, cei interesaţi au nevoie de un hardware specific care poate fi folosit în mai multe scopuri. Astfel, se pot folosi produse precum: Oculus Rift / S, Valve Index, HTC Vive şi multe alte echipamente asemănătoare care realizează transpunerea din spaţiul real în cel virtual.

Kreatix are și un sistem de selectare a culorii, dar și a dimensiunii pensulelor – lucruri care permit selectarea culorii sub forma RGB, cât și salvarea unor template-uri pentru folosire ulterioară. Există și un buton undo pentru ștergerea obiectelor care nu sunt corecte, cât și un slider pentru selectarea dimensiunii obiectelor care se vor creea.

Astfel, totalitatea picturii 3D este formată din diferite obiecte care formează pictura propriu-zisă. Utilizatorul se poate „mișca” cu ușurință în spațiul 3D pentru a vedea pictura din diferite unghiuri.

Acest proiect este realizat în special pentru pictori sau pentru modelatori 3D, deoarece se pot realiza picturi sau modele în timp real şi cu o mare uşurinţă faţă de aplicaţiile generice care sunt folosite în ziua de azi. Pentru a putea picta în Kreatix avem nevoie de diferite pensule, care ar putea să imite proprietățile reale ale acestora pentru a putea crea diferite linii în spațiul 3D. Acest proiect a fost realizat pe parcursul a două semestre, atât în timpul liber, cât și în timpul orelor de laborator.

Deocamdată Florin nu a primit nicio ofertă din ţară, dar speră ca, foarte curând, companii mari precum Google sau Oculus să îl contacteze pentru Kreatix.

 

Florin Sima vrea să „crească” în România

De tehnică a fost pasionat de la vârsta de 12 ani, odată cu primul calculator primit cadou. Atunci a început Florin să experimenteze lumea digitală.

Cât despre realitatea virtuală, i-a încolţit în minte în urmă cu 4 ani, la un eveniment de gaming. A fost uimit pe atunci de acea tehnologie și încă mai sunt ceva secrete, deoarece apar tot mai multe oportunități pe zi ce trece. Părinții și profesorii lui sunt foarte mândri de el și de ceea ce a realizat până în acest moment, iar prietenii sunt mereu alături de el când are nevoie.

Până acum ar fi un singur proiect pe care nu am reuşit să îl realizez pentru că am ajuns la concluzia că mai am multe de învăţat. Acest proiect constă în realizarea propriilor controllere de realitate virtuală, asemănătoare cu cele de la HTC Vive. Dar fiind singur implicat în acest proiect, cred că realizarea acestuia nu o să fie prea apropiată.

Florin crede cu tărie că şi în România un tânăr cu calităţi se poate dezvolta foarte bine, dar că trebuie să gasească oamenii potriviţi capabili să vadă de ceea ce este în stare pentru a putea ajunge şi mai departe. E de părere că fiecare este dator să încerce până ce va reuşi, chiar dacă acest lucru înseamnă să mai şi pierzi.

Primele lui încercări de a inova au fost chiar din liceu, deşi acestea nu erau la un nivel așa de avansat ca acum. Primele lui tentative de proiecte doar l-au ghidat către ceea ce poate realiza el astăzi, la momentul respectiv neavând curajul să le arate decât părinților şi profesorilor lui.

 

Larry Page și Sergey Brin – modelele lui Florin Sima

Atunci când a aplicat la facultăți, Florin a ales și unele din București. Din păcate, acolo unde şi-a dorit să intre au fost foarte mulți candidați pe puține locuri fară taxă, iar în acel moment nu putea să-şi „angajeze” părinții în plătirea taxelor anuale.

Aşa a apărut ideea aplicării la UPG Ploieşti. Odată cu trecerea anilor Florin şi-a dat seama că nu sunt diferențe majore între ceea ce se învață la UPG sau la București.

Tânărul masterand va demara în această vară un nou proiect pentru utilizatorii realităţii virtuale, împreună cu un grup de prieteni din diferite ţări – majoritatea din Marea Britanie. Deocamdată nu poate da prea multe detalii, dar perioada de realizare este estimată la aproximativ 3-4 ani.

Cred că Larry Page și Sergey Brin, care au fondat Google, sunt nişte modele de urmat pentru că și aceștia au pornit dintr-un mediu academic și au realizat foarte multe. Ei au demonstrat că orice este posibil și m-au făcut să înţeleg că nu trebuie să te oprești niciodată din a realiza ideile pe care le ai. Chiar dacă există foarte multe momente de eșec, important e să nu renunţi. De asemenea, chiar și o oră în care înveți în plus te va pune cu mult în faţa altora. Chiar dacă nu este mult timp, tot aduce un avantaj major.

Pe Florin îl motivează enorm aprecierea şi recunoaşterea celor din jur. Astfel de momente tind să îi mărească buna dispoziție atunci când realizează ceva la care știe că a lucrat foarte mult timp.

Pandemia de Covid-19 i-a dat planurile peste cap şi a reprezentat o perioadă foarte complicată pentru el. A trebuit să muncească de acasă şi să facă modulele de la master online. Nu a fost neapărat un lucru rău la început pentru el, dar după o vreme a început să acorde mai mult timp decât trebuie acestor activităţi, a pierdut deseori noţiunea timpului. Una peste alta, Florin spune că statul acasă nu l-a ajutat deloc deoarece nu a putut să îşi realizeze activităţile de weekend – atât de necesare pentru a-l ajuta să se relaxeze și să o ia de la capăt, cu bateriile încărcate, într-o nouă săptămână.

Ca orice tânăr, are hobby-uri şi sporturi preferate, dar şi planuri care pentru mulţi alţii reprezintă o adevărată provocare în viaţă. I-ar plăcea să facă wingsuit flying, dar doar după o pregărire îndelungată deoarece nu vrea să îşi rişte viață din prima secundă în care a sărit. De asemenea, este topit după gaming, airsoft, skateboarding şi ascultă muzică de fiecare dată când simte nevoia de relaxare. Preocupări cât se poate de fireşti şi naturale pentru un tânăr cu aspiraţii înalte, aşa cum este Florin Sima.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *