Bogdan Mihai

Bogdan Mihai a avut un viitor predestinat. Numele său răsună de mult timp peste granițele țării noastre în lumea muzicii. Tenorul a debutat la Opera Națională București, iar apoi destinul l-a purtat pe scene lirice din orașe mari precum: Stuttgart, Berlin, Paris, Montréal, Dubai, Milano, Barcelona, Salzburg, Geneva, Zurich, Amsterdam, Tokyo, Sankt Petersburg.

 

Și-a dat întâlnire cu undele sonore de la vârstă fragedă. Prima sa audiție la canto a avut-o în 1996. De atunci respectă mult scena. Este locul unde vibrează și simte emoții sincere de fiecare dată, deși experiența sa este vastă.

Se menține viu prin ceea ce face. Iubește muzica în toate formele ei și mărturisește sincer că îi va rămâne fidel. Schimbul de energie pe care îl are cu publicul în timpul actului artistic este unic. Se declară de-a dreptul mulțumit atunci când spectatorul pleacă acasă cu un zâmbet pe chip.

De 10 ani consecutiv are onoarea să fie invitat la Stuttgart Staatsoper. A cântat un rol până în prezent de peste 250 ori pentru publicul român și internațional și anume cel al Contelui Almaviva din Opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini.

Tânărul artist a mers întotdeauna după cum i-a ghidat sufletul, nelăsându-se doborât de voci negative. Va iubi mereu arta și oamenii. Dar mai multe despre traseul său muzical, în dialogul purtat pentru Elita României.

 

Unde s-a format Bogdan Mihai ca artist

S-a născut în frumosul București, unde s-a construit ca om, respectiv artist. A absolvit Liceul de Muzică “Dinu Lipatti”, unde a avut ocazia să facă primele vocalize sub îndrumarea distinsei soprane Cristina Măgureanu.

Vreme de 4 ani i-a fost sprijin atât în parcursul academic, cât și moral. Este una dintre primele persoane care l-a îndemnat spre o carieră frumoasă de artist liric.

Tot în București a urmat cursurile Universității Naționale De Muzică “Ciprian Porumbescu” la clasa de canto a maestrului Nicolae Constantinescu, elev al legendarului bariton Petre Ștefănescu Goanga. În Brașov la Universitatea “Transilvania” a obținut diploma de Master în Belcanto sub aripa sopranei Mariana Nicolesco.

Aceste prime etape ale formării mele ca artist liric s-au situat în jurul vocalității de bariton liric, căci așa am studiat la începuturi. Descoperirea adevăratei mele voci s-a produs în Italia sub îndrumarea legendarei soprane Mirella Freni. Este cea care mi-a spus că sunt TENOR! Aici a urmat un studiu tehnic minuțios ce a implicat o încredere și o răbdare de fier! Am riscat totul și am pornit de la zero începând o viață nouă!

Ca să se deosebească de alți muzicieni valoroși și ca să supraviețuiască într-un mediu internațional competitiv, volumul de muncă și nivelul de implicare necesită să fie constant. Mă aprobă tânărul tenor prin participarea la nenumărate sesiuni de Masterclass în lume.

Printre alții, a avut ca îndrumători legende ale artei lirice universale precum Virginia Zeani, Rolando Panerai, Silvia Gestzy, Denyce Graves sau Ileana Cotrubas.

 

Iubirea pentru muzică a fost mereu

Azi, Bogdan Mihai este un adult frumos la suflet provenit dintr-un copil înconjurat permanent de iubirea părinților ce l-au crescut cu 17 ani de-acasă, după cum el însuși a glumit. A primit dragoste, oferă dragoste fără limite, sinceră și adevărată. A primit suport pentru a face carieră în domeniul muzicii, a răsplătit cu rezultate frumoase.

Cel mai de preț lucru pe care-l posedă este inima sa mare și potențialul vocal cu care este înzestrat. Artă-familie-persoana iubită egal cu iubire totală. Se simte complet împletind într-o dulce armonie aceste trei elemente existențiale pentru el.

Dacă în viața personală odată cu maturizarea a învățat să fie mai cumpătat în trăiri și sentimente, în muzică nu și-a pus limite. Mirabela Dauer, Angela Similea, Corina Chiriac, Anda Calugăreanu, Oana Sârbu, Stela Enache și Florin Bogardo, Aurelian Andreescu, Mihaela Runceanu, Adrian Romcescu sunt o parte dintre cei care l-au impactat pe tânărul tenor. Muzica ușoară i-a plăcut mereu.

Destinul a făcut ca în timp să mă bucur de prietenia multora dintre ei sau să colaborăm pe acest segment de muzică în genul pop-opera.

Reîntorcându-se cu drag și deschizând cutia cu amintirile din liceu, o aduce în față pe cunoscuta artistă Delia. Fredonau împreună pe holurile școlii piese din repertoriul semnat de Mariah Carey sau Whitney Houston.

Am legat cu ea o prietenie frumoasă în acea perioadă, însă destinul ne-a purtat pe segmente diferite: ea un super star în muzica pop și eu pe segmentul meu în arta lirică universală. Nu neg faptul că o colaborare cu ea ar fi ceva extraordinar! Cum viitorul rezervă multe surprize, nu se știe niciodată! Ar fi cu adevărat ceva inedit!

 

Arta și familia îl întregesc ca om pe tenorul Bogdan Mihai

Se va îndrepta mereu acolo unde îl duce vocea și destinul. A preferat mereu să viseze și să poarte dialog cu Dumnezeu. I-au fost ascultate gândurile, astfel o parte dintre visele sale s-au materializat.

Cu un strop mare de răbdare mână în mână cu talentul si munca asiduuă, dorința de a împărți scena cu Lara Fabian a fost satisfăcută. A avut ocazia să cânte cu artista în cadrul Festivalului Internațional “Elena Teodorini” de la Craiova splendida piesă “Caruso” – capodoperă a lui Lucio Dalla pe care au făcut-o duet. Legătura cu aceasta nu este pierdută, astfel tânărul tenor promite și alte momente fantastice împreună.

O altă satisfacție pe care a simțit-o și care a venit ca o confirmare că ceea ce face în viață e lucrul la care se pricepe cel mai bine, este titlul primit la Bolshoi Teatr de la Moscova. A fost declarat primul român care a făcut o premieră absolută în istoria acestui teatru de operă, incluzând scena și aria finală a Contelui Almaviva în Il Barbiere di Siviglia de Rossini ,“Cessa di piu resistere”.

Este o arie ocolită de interpreții rolului, deoarece este de o dificultate extremă și este considerată un adevărat prodigiu în repertoriul de belcanto!

Dar înainte de toate primează mama sa, icoana vieții sale, după cum o numește. Nimic din ceea ce este astăzi nu ar fi fost posibil fără prezența bunecuvântată a sa. Evident, în egală măsură îi este recunoscător tatălui pentru că a luptat depunând eforturi mari pentru bunăstarea familiei sale. Pentru Bogdan Mihai, părinții sunt îngerii săi protectori.

 

Izvorul nesecat de talent numit, simplu, România!

În lumea muzicii, fără talent nu poți să dăinuiești. Publicul a devenit din ce în ce mai cunoscător și mai pretențios, astfel el nu iartă voci fabricate.

Am descoperit, fără o ordine prestabilită în accepțiunea tânărului tenor, că România a dăruit lumii mari valori. Cunoaște nume demne de a purta titlu de glorie în cartea de aur a operei.

Din generatia sa de artiști lirici îi enumeră fără niciun factor de subiectivitate pe: Aurelia Florian, Ștefan Pop, Teodor Ilincăi, Cristina Păsăroiu, Adela Zaharia, Zoltan Naghy, Laura Tatulescu, Celia Costea, Ioan Hotea, Rodica Vica, Bogdan Baciu, Valentina Nafornita, Anița Hartig, George Virban sau două mari talente aflate la început de drum, tineri artiști în care crede cu toată convingerea: contratenorul Alex Costea și baritonul Alin Munteanu.

Fără talent nu poți să strălucești în arta lirică și în muzică în general! Există voci „fabricate” sau pseudo-intelectuali care sunt ajutați de sistem să „strălucească”, însă totul este pentru o perioadă foarte scurtă de timp, precum focurile de artificii! Dacă nu ai o pregătire solidă, o cultură și un respect pentru ceea ce faci, totul se clatină și ești de scurtă durată!

Impresionant pentru Bogdan sunt însă experiențele pe care le-a trăit. Nu țin neapărat de anvergura teatrului, ci de calitatea celor care compun echipa. Se simte privilegiat în preajma tuturor artiștilor cărora le vine totodată cu mulțumiri că împreună au reușit să ridice săli întregi de oameni în picioare.

 

Emoțiile pentru un artist sunt creatoare

Cine spune că nu are emoții în domeniul muzical, cred eu că ar trebui să-și îndrepte diversele abilități spre altă zonă.

Să fii un artist de succes și iubit de public, e imperios necesar să nu se rezume doar la notele dintr-o partitură. El trece prin foarte multe stări, constructive de cele mai multe ori.

Un artist bun este conștient de audiența lucrării pe care o creează, punându-și amprenta personală pe fiecare reprezentație. Rigiditatea nu își are rostul atunci când vorbim de acte artistice. Iar emoțiile vin în pofida anilor petrecuți pe scenă și a vastelor reprezentanții în cazul tenorului Bogdan Mihai.

Consider că menirea unui artist este aceea de a respecta valorile trecutului, deoarece ei ne sunt modele, să respectăm stilul impus de partitură (respectiv – perioada de creație) și să venim cu amprenta personală. În toate operele de belcanto și în general opere rare pe care le-am abordat, mi-am compus întotdeauna variațiunile (adică temele muzicale de bravură) potrivit abilităților mele vocale, însă întotdeauna respectând stilul și perioada impusă de compozitor. Există pagini muzicale de bravură pe care iubitorii genului le găsesc exclusiv la mine, la tenorul român Bogdan Mihai.

Admir foarte mulți artiști pentru stăpânirea sentimentelor, pentru încătușarea lor și pentru că se perfecționează constant. De cele mai multe ori, lasă tristețile sau grijile deoparte și vin în fața publicului să ofere încântare. Să privim lucrurile în ansamblu și nu superficial e cel mai indicat.

Un artist desăvârșit va tinde mereu să transmită prin muzică mesaje puternice pentru a rămâne în memoria colectivă. El intră în pielea personajului și aduce povestea la rang de cinste.

 

Despre muzică, cu dragoste, cu tenorul Bogdan Mihai

Am remarcat mereu oamenii care cântă mângâios și transmit emoții. Iar invitatul de azi este unul dintre cei care se tratează cu muzică și dragoste, însoțite de încrederea absolută în Dumnezeu. Un tânăr tenor pentru care iubirea, muzica, libertatea, familia, credința sunt cuvintele în jurul cărora și-a făurit traseul în viață.

Bogat în idei, în plină expansiune, mulțumit de punctul în care a ajuns, dar totodată știe că perfecționarea în mod continuu aduce succes la nivelul cel mai înalt. S-a dezbrăcat de haina profesională, a făcut împărtășiri despre călătoria sa în universul frumos al muzicii, despre oamenii care l-au însoțit pe parcursul său, cât și despre ce simte atunci când este în timpul actului creator.

Vocea și talentul primit de la Dumnezeu ca un har divin l-au purtat în mai multe colțuri ale lumii. Acasă poate fi oriunde în accepțiunea lui, chiar dacă a arătat că este deschis schimbărilor de mediu atunci când a fost vorba despre meseria sa.

Bogdan Mihai

Bogdan Mihai, într-una din reprezentațiile Bărbierului din Sevilla

Suntem recunoscători că tenorul Bogdan Mihai a pus România pe harta lumii artiștilor și că ne reprezintă cu devotament și profesionalism. Aplauze mii și gălăgioase! Să tot auzim de tine!

Vă doresc din toată inima cele mai frumoase și bune gânduri de iubire, liniște sufletească, înțelegere, bunătate și bucurie. Muzica unește suflete. Muzica poate fi o adiere a vântului, un izvor de munte, un val de mare ce se izbeste de țărm, un ciripit de păsări, un suflet care te ia în brațe și îți spune “TE IUBESC”. Toate acestea sunt creația Tatălui Ceresc! Să-i mulțumim pentru tot în fiecare zi a vieții noastre! Vă îmbrățișez pe toți cu drag! Mulțumesc părinților mei, maeștrilor mei și puținilor prieteni! Mihai Margareta, Mihai Nicolae, Cristina Măgureanu, Nicolae Constantinescu, Mirella Freni, Claudia Hanghiuc, Lucian Ionescu, Valentin Papuc, Doina Dimitriu Marina Krilovici, Nelly Miricioiu, Angela Gheorghiu Silvia Voinea. Sunt doar câteva nume cărora le mulțumesc din toată inima pentru sprijinul lor și pentru faptul că sunt mereu în viața mea.

1 răspunde
  1. Dana R.
    Dana R. says:

    Felicitari pentru intreaga sa cariera ! Am avut bucuria sa il ascult live pe extraordinarul nostru tenor si pot sa spun ca ma impresioneaza emotia pe care o transmite publicului ,respectul fata de muzica,colegi si publicul iubitor de opera . Mult succes ii doresc din tot sufletul ! Fie ca Dumnezeu sa ii deschida usile marilor scene de opera ale lumii pentru a ne inalta sufletele tuturor !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *