Andrei Stupu

Andrei Stupu are 21 de ani, este student al Facultății de Istorie, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, a Universității din București și se poate lăuda cu următoarele ocupații: Jurnalist la Fundația Friends for Friends, Prezentator la National 24 Plus, Producător la Bucuresti TV, Brand Manager la Școala de Valori, Facilitator la Khastalia. La ora actuală, este Board Advisor al Asociației Libra, trainer în programe educaționale și freelancer.

 

Andrei Stupu este mulțimea ipostazelor în care l-au surprins cei din jur, din exterior:„bune, rele, mișto, nașpa, sunt acolo, toate și contribuie la a-l construi pe băiatul ăsta într-un fel sau altul.” Așa ne spune el, un tânăr educat de doi oameni simpli, cu principii sănătoase și modest. Calitățile primordiale pentru a ajunge un om de elită acum, dar și mai târziu.

Spune despre sine că nu se pierde deloc în ambițiile altora. Este foarte dedicat cunoașterii, luptă cu propriile convingeri zi de zi și încearcă să treacă într-un prag al observației.

Cel mai mult este dezamăgit de el însuși când cade într-o capcană contextuală, într-o emoție de moment sau într-o situație creată de orgoliu, al său sau al celorlalți.

Familia Stupu sau altfel spus, cei patru fantastici

Călăuza mea morală este Epictet și poate de asta. Andrei Stupu este un explorator și asta-i ajunge cât să se bucure de amploarea vieții. Copilăria este decidentul esențial când vorbim despre parcursul întregii vieți. M-am născut din iubire și am primit iubire. Restul chestiilor sunt inutile, am muncit mult, am trăit la țară, nu am avut bani mulți, dar am avut iubire. Privilegiul de a fi plecat în viață fără traume legate de familie, legate de imaginea de sine și de relaționarea cu cei din jur a fost cea mai mare binecuvântare. Mulțumesc mama, tata, Paula!

 

Întâmplarea care nu înseamnă simplă coincidență

În prezentarea lui Andrei, am înșiruit o sumedenie de profesii și activități în care el a fost implicat și este implicat în continuare. La doar 21 de ani, o vârstă la care unii doar ne formăm sau învățăm despre noi ce ne-am dori să devenim, pentru el pare să fie drumul exact pe care a înțeles să fie și să meargă mai departe.

A ajuns aici pentru că… nu l-a obligat nimeni. Nu și-a dorit niciuna dintre toate aceste pălării și în niciun caz nu a fost motivat de bani sau de statut.

M-am „întâmplat” în niște comunități de oameni liberi și educați, am fost sincer și vulnerabil, m-am uitat la contribuții, nu la probleme și am pus punct imediat ce un lucru devia de la valorile și principiile mele. Am ajuns în fiecare dintre aceste contexte datorită igienei. Mi-am păstrat mintea limpede și nu am intrat în relații de forță cu ceilalți, mi-am învățat matur lecțiile și am trăit mereu cu convingerea că învăț ceva, dureros sau plăcut, dar învăț. Și nu o să mă opresc niciodată, indiferent ce titlu urmează să-i urmeze numelui meu pe Facebook, LinkedIn sau în CV.

Iată deci, un exemplu clar al faptului că a-ți urma principiile nu înseamnă a stagna, ci a-ți continua drumul frumos, fără să lezezi oamenii sau conjuncturile de moment care pot să ne apară la un moment dat sau altul, în calea noastră. Ambiția nu este un lucru bun, dar perseverența, da!

 

Andrei Stupu se implică și #puneinimă

Pe lângă activitățile de speaker și trainer pe teme precum orientarea vocațională, educația media sau comunicarea, Andrei Stupu s-a implicat mereu în proiecte caritabile. S-a apropiat în ultima perioadă de programele Asociației Dăruiește Aripi și de susținerea copiilor bolnavi de cancer.

În loc să se prefacă a nu vedea aceste probleme reale și grele de viață, Andrei le discută deschis. Caută soluții și se implică activ în ajutorarea celor mai puțin norocoși, care au nevoie de cei care pot vorbi în numele lor.

Într-un interviu, Andrei spunea că „nu văd inima ca pe un corp închis, că simt că inima e mai degrabă un corp care are potențialul de a produce lumină în jur prin iubire și grijă. Gândiți-vă, cum ar arăta o lume cu 7 miliarde de inimi luminoase!”

În trecut – cât de straniu și în același timp surprinzător de frumos sună acest cuvânt, când ne adresăm unui tânăr de 21 de ani – Andrei a fost membru al programului internaţional YouthBank, Project manager al “Do you speak hate?”, proiect de competențe media și advocacy în lupta împotriva discriminării și discursului incitator la ură și Bursier european în domeniul Drepturilor Omului din partea Group of the European Youth for Change.

De curând, Andrei a fost implicat în Giving Tuesday – o mișcare globală care încurajează implicarea socială și faptele bune.

Mai degrabă se implică proiectele caritabile în viața mea. Pur și simplu vin spre mine. Nu am blocaje cognitive legate de copiii care suferă, de oamenii săraci, de persoanele ale căror drepturi fundamentale sunt încălcate. Și pentru că nu judec niciuna dintre aceste categorii vulnerabile de oameni, poveștile lor vin spre mine și mă ating, determinându-mă să fac ceva pentru ei. E atât de simplu, nu sunt vreun mare binefăcător și nici nu dispun de cine știe ce resurse. Ascult, ascult poveștile oamenilor. Și mă bucur să văd cum lucrurile mici pot aduce zâmbete pe fețele lor.

 

Consultanță, training și gânduri bune cu Andrei Stupu

În prezent, Andrei este freelancer. Din august a înființat Andrew Beehive Consulting, o firmă de consultanță și training, iar în acest moment se ocupă de felul în care acest proiect va fi lansat în piață, de programele pe care le va dezvolta și de schimbarea pe care promite să o aducă.

Sunt într-o tranziție spre această nouă provocare și mă bucur de ea. Între timp, mă dedic educației sub toate formele și rămân fidel comunităților educaționale prin care am trecut încă de la 14 ani. Fac voluntariat câte puțin pentru fiecare și contribui cu servicii de consultanță și training pentru celelalte. Mă voi bucura de viața de owner al Andrew Beehive Consulting și voi explora ce pot face din postura asta. Voi fi atent la informația care vine spre mine și îmi voi stabili un parcurs academic. Voi citi mereu și voi cunoaște oameni noi. În rest las lucrurile să se întâmple ca întotdeauna. Voi observa viața și voi învăța.

În ceea ce privește gândurile sau reflexii de viață, Andrei ne îndeamnă, simplu și cu o incredibilă maturitate, să nu ne adâncim în lucrurile mici. Să exersăm empatia. Să nu ne victimizăm, deoarece asta nu a folosit nimănui.

 

Cuvânt de încheiere

Ca jurnalist, cel mai mult la această profesie, îmi place faptul că mi se oferă mereu ocazia de a întâlni oameni noi, frumoși, deosebiți. Oameni care au capacitatea de a trezi ceva anume în noi și din noi. De a ne pune conștiința, dar și faptele bune la muncă! Și, mergând mai departe, cel mai mult, iubesc să scriu despre tinerii de excepție.

De ce? Deoarece ei sunt ochii, plămânii și inima care țin în viață societatea și Planeta. Ei sunt o altfel de Conștiință Vie, care într-un mod foarte neobișnuit și necunoscut nouă, schimbă, transformă și vindecă tot ce ating. Nu știu cum o fac, deoarece ei acționează altfel decât acționăm noi adulții sau de felul în care acționam noi când eram tineri. Dar o fac bine și frumos!

Tinerii de astăzi au ca armă a schimbării, „cuvântul”, pe care nu se tem să îl transforme în „fapte”, iar asta, nu poate decât să mă bucure și să îmi dea încrederea că suntem pe mâini bune și că poate, dacă am crede mai mult în ei, am avea mai multe șanse ca omenire și societate umană!

Andrei Stupu a fost o revelație de la începutul acestui interviu, până la sfârșit, dar și în tot ceea ce am citit despre el documentându-mă. Un tânăr cu principii, înțelept, motivat de bunătate și educație. Un om care crede în schimbare și în oameni! Un suflet plin de candoare și bunătate! Dacă nu ar fi om, aș spune că Andrei este perfect, dar poate chiar faptul că nu pot afirma asta, îl face special!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *